Ρωσικό εμπάργκο και στη φυτική παραγωγή της Ευρώπης;

Ρωσικό εμπάργκο και στη φυτική παραγωγή της Ευρώπης;

Η Ρωσία απαντά στις ευρωπαϊκές κυρώσεις με περιορισμό των εισαγωγών της - Πιθανώς στο «στόχαστρο» και η Ελλάδα.

Το «ντόμινο» των περιορισμών και των απαγορεύσεων που έχει ανακοινώσει η ρωσική πλευρά, ενδέχεται να παρασύρει και «ολόκληρη τη φυτική παραγωγή της Ευρώπης», όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Prime ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (Rosselhoznadzor) της Ρωσίας, Σεργκέι Ντάνκβερτ.

«Τώρα συγκεντρώνεται η αποδεικτική βάση για όλες τις περιπτώσεις φορτίων ευρωπαϊκής παραγωγής με ξένα σώματα, που υπόκεινται σε καραντίνα στη Ρωσία, ώστε να αποτιμηθούν οι υπάρχοντες για τη Ρωσία κίνδυνοι», δήλωσε ο κ. Ντάνκβερτ στο πρακτορείο.

Έρχονται «αντίποινα» και στην Ελλάδα από τη Ρωσία;

«Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις με τις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μεμονωμένων χωρών της ΕΕ», αναφέρει το πρακτορείο και συμπληρώνει: «Εάν ο όγκος των στοιχείων είναι εκτεταμένος και οι υπηρεσίες μας δεν λάβουν κατανοητές απαντήσεις από τους συναδέλφους της ΕΕ, τότε η εισαγωγή όλης της φυτικής παραγωγής από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να απαγορευθεί».

«Τα τελευταία περιστατικά εντοπισμού παρασίτων στη φυτική παραγωγή των χωρών της ΕΕ μπορεί να δηλώνουν ότι το ευρωπαϊκό σύστημα κατοχύρωσης της ασφάλειας σε θέματα καραντίνας δεν λειτουργεί», υπογράμμισε ο Σ. Ντάνκβερτ.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Prime «στην Υπηρεσία υπενθυμίζουν και τις αξιώσεις ως προς τα φρούτα από την Ελλάδα, των οποίων οι εισαγωγές εντός των ημερών ενδέχεται επίσης να περιοριστούν, καθώς και την απαγόρευση, που είχε νωρίτερα επιβληθεί στα φορτία πατάτας από την Ολλανδία».

Όπως επισημαίνει η Όλγκα Σαμοφάλοβα στην ηλεκτρονική εφημερίδα Vzglyad, που απηχεί απόψεις κοντά στο Κρεμλίνο, «τα παράσιτα στα ευρωπαϊκά λαχανικά και φρούτα είναι ένας εξωτερικός αντικειμενικός παράγοντας, αλλά η πιθανή γενική απαγόρευση στα φρούτα και λαχανικά από την ΕΕ μπορεί να θεωρηθεί ως αντίμετρο της Ρωσίας στα μη φιλικά μέτρα των Βρυξελλών κατά της Μόσχας. Εάν ΕΕ και ΗΠΑ επιτρέπουν στον εαυτό τους να χρησιμοποιούνται ανοιχτά οι κυρώσεις ως εργαλείο γεωπολιτικής, τότε η Ρωσία έχει δικαίωμα στα απαντητικά μέτρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Στη δημοσιότητα τα ρωσικά «θύματα» των κυρώσεων

Δεν φοβούνται τις κυρώσεις της Δύσης οι Ρώσοι