Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών: Η Δύση θα μετανιώσει εάν δεν συμφωνήσει με την Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας

Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών: Η Δύση θα μετανιώσει εάν δεν συμφωνήσει με την Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας
epa09499581 Sergei Ryabkov, Deputy Foreign Minister of the Russian Federation, speaks about the Strategic stability and the state of arms control, during the public discussion at the Geneva Centre for Security Policy (GCSP) in Geneva, Switzerland, 01 October 2021. EPA/MARTIAL TREZZINI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Δύση θα μετανιώσει εάν για μια ακόμη φορά χάσει την ευκαιρία να συμφωνήσει με την Ρωσία για τις εγγυήσεις μη επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε διαβεβαιώσεις των νατοϊκών Βρυξελών, βλέπουμε τι συμβαίνει με τις αβάσιμες υποσχέσεις. Με τα χρόνια έρχεται το πάνω κάτω και αυτό που αποκομίζουμε είναι ότι επιδεινώνεται ριζικά η κατάσταση στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα του νατοϊκού επεκτατισμού, της ιδιοποίησης από τους νατοϊκούς με επικεφαλής τις ΗΠΑ εδαφών που αγγίζουν άμεσα τα σύνορα μας», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να επιδιώξει την εξασφάλιση νομικών εγγυήσεων ασφαλείας που θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, ώστε να μην επιτραπεί «η περαιτέρω καταστροφή του συστήματος ασφαλείας με την μορφή εκείνη η οποία προς το παρόν μπορεί να διατηρηθεί». «Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τα απαντητικά μας μέτρα, τα αντίμετρά μας θα είναι εξαιρετικά σκληρά, και στην Δύση θα μετανιώσουν, θα έλεγα, που θα χάσουν για μια ακόμη φορά τη δυνατότητα να συμφωνήσουν με την Ρωσία σε μια υγιή βάση» δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Χθες ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων πρεσβευτών 20 χωρών, μεταξύ των οποίων και χωρών του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Μόσχα «στον διάλογο που κάνει με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους», θα επιδιώξει την επίτευξη κάποιων «συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα αποκλείουν την περαιτέρω προώθηση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς», όπως και την εγκατάσταση σε άμεση εγγύτητα στην επικράτεια της Ρωσίας οπλικών συστημάτων τα οποία η Μόσχα θεωρεί ότι συνιστούν απειλή. Παράλληλα είπε ότι η Ρωσία θα χρειασθεί και νομικές εγγυήσεις, «επειδή οι δυτικοί εταίροι δεν τήρησαν τις προφορικές τους δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει».