«Ροζ» βίντεο, φάρμακα και δωροδοκίες

«Ροζ» βίντεο, φάρμακα και δωροδοκίες

Νέα, «πικάντικη» , όσο και «σκοτεινή» τροπή στις έρευνες γύρω από την επιχειρηματική δράση της GlaxoSmithKline στην Κίνα.

Όταν η GlaxoSmithKline Plc (GSK) -η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρία της Βρετανίας- βρέθηκε επίσημα πέρυσι στο επίκεντρο έρευνας των αρχών της Κίνας για «συστηματική δωροδοκία» γιατρών και κρατικών  αξιωματούχων, πολλοί μίλησαν για «déjà vu».

Δεν είχε περάσει άλλωστε σχεδόν ούτε ένας χρόνος από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό-μαμούθ των 3 δισ. δολαρίων με τις αρχές των ΗΠΑ, όταν η βρετανική φαρμακοβιομηχανία βρέθηκε αντιμέτωπη με ανάλογες κατηγορίες, όσον αφορά την προώθηση δύο φαρμάκων της για μη εγκεκριμένες χρήσεις από τον FDA.

Το νέο ωστόσο σκάνδαλο, που ακόμη διερευνάται από το Πεκίνο, απέκτησε αίφνης μία πιο… πικάντικη και σίγουρα πιο «σκοτεινή» διάσταση μετά τις προχθεσινές αποκαλύψεις των Sunday Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι καταγγελίες περί δωροδοκιών Κινέζων έφθασαν αρχικά με e-mail στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία 13 ανώτατων στελεχών της GSΚ (μεταξύ αυτών και του διευθύνοντα συμβούλου της, Σερ Άντριου Γουίτι). Κι όλα είχαν συνημμένο ένα εξαιρετικά περίεργο αρχείο.

Η ημερομηνία ήταν Απρίλιος του 2013. Και το περιεχόμενο δεν ήταν παρά ένα ροζ βίντεο, με πρωταγωνιστές τον τότε ισχυρό άνδρα της GSΚ στην Κίνα, Μαρκ Ράιλι, και την Κινέζα ερωμένη του, σε πολύ ιδιωτικές στιγμές, που είχαν κινηματογραφηθεί με κρυφή κάμερα, εν αγνοία τους, μέσα στο ίδιο το σπίτι του Ράιλι, στη Σανγκάη! Μοιραία, η αποστολή του οπτικού υλικού θεωρήθηκε πιθανή απόπειρα ωμού εκβιασμού.

Εκπρόσωπος της GSK επιβεβαίωσε αυτήν την εβδομάδα την ύπαρξη του βίντεο, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις. Μαζί με αυτήν την παραδοχή, εν τω μεταξύ, ξεκαθάρισε οριστικά κι ένα ακόμη παράπλευρο μυστήριο: ότι οι ερευνητές της ιδιωτικής εταιρίας ChinaWhys, που συνελήφθησαν πέρυσι στην Κίνα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων Κινέζων πολιτών, βρίσκονταν πράγματι την επίμαχη εκείνη εποχή σε αποστολή για λογαριασμό της Glaxo, αναζητώντας τα «ίχνη» του πιθανού εκβιαστή.

Επισήμως, ήταν αυτές οι αρχικές συλλήψεις των δύο ερευνητών που οδήγησαν τις κινεζικές αρχές στην αποκάλυψη των καταγγελιών για δωροδοκίες από τη GSK. Στους 10 μήνες ερευνών που έχουν έκτοτε μεσολαβήσει, συνελήφθησαν ως ενεχόμενοι στην πολύκροτη πλέον υπόθεση τρία μεγαλοστελέχη της εταιρίας.

Μεταξύ αυτών είναι και ο Μαρκ Ράιλι, εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν επισήμως κατηγορίες για διαφθορά τον Μάιο, ενώ του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Εφόσον κριθεί ένοχος, θα βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με την ποινή των ισοβίων.

Επικαλούμενοι πάντως δηλώσεις Κινέζου αξιωματούχου στην υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος, οι Financial Times αναφέρουν ότι στο σκάνδαλο φαίνεται να εμπλέκονται «όλα τα τμήματα και οι θυγατρικές της GSK (China) Investment στην Κίνα». Η αντίστοιχη βρετανική υπηρεσία ανακοίνωσε πως άρχισε ξεχωριστή, δική της έρευνα για την υπόθεση.

Όσο για την GSK; «Οι ισχυρισμοί που εγείρονται μας προβληματίζουν εντόνως», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της. «Έχουμε διαθέσει σημαντικούς πόρους για να διαλευκάνουμε τι συνέβη στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου ενός ανεξάρτητου νομικού ελέγχου».

«Συνεχίζουμε επίσης να προχωρούμε σε θεμελιώδεις αλλαγές στις επιχειρήσεις μας στην Κίνα», υπογραμμίζει, τονίζοντας ότι «αντλούμε διδάγματα από αυτή την κατάσταση» και δηλώνοντας «αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα».

Στο μεσοδιάστημα «οι έρευνες έχουν προκαλέσει κύματα σοκ σε πολλές εταιρίες που λειτουργούν στην Κίνα, όπου πολλοί αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να συμμορφωθούν με απαιτήσεις για δωροδοκίες προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια κομβικά αναπτυσσόμενη αγορά», γράφει στο αμερικανικό FORTUNE ο Τζέφρεϊ Σμιθ. Όχι τυχαία άλλωστε «η Κίνα ήταν μόλις 80η σε σύνολο 177 χωρών στην τελευταία παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας. Μόνο άλλα πέντε μέλη του G20 είχαν χειρότερα ποσοστά».

Διαβάστε ακόμη:

Συλλήψεις εργαζομένων της GSK για δωροδοκίες στην Κίνα

Νέες καταγγελίες κατά της GlaxoSmithKline στην Κίνα

Στο «στόχαστρο» των ιταλικών αρχών τρεις μεγάλες φαρμακευτικές