RSM: «Ένας ηγέτης πρέπει να έχει το θάρρος να παίρνει ρίσκα για να ανοίγει δρόμους για τους συνεργάτες του»

RSM: «Ένας ηγέτης πρέπει να έχει το θάρρος να παίρνει ρίσκα για να ανοίγει δρόμους για τους συνεργάτες του»
Ο Βασίλης Πετίνης και η Έλενα Στυλιανού, Managing Partners της RSM Ελλάδος, έχουν αφήσει έντονο το στίγμα τους σε έναν αρκετά παραδοσιακό κλάδο, μέσα από την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών και την κατάθεση φρέσκων ιδεών.

Η RSM Greece αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη για δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρείες με τοπικό και διεθνή προσανατολισμό, στις οποίες προσφέρει ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών που παρέχονται από Εταιρείες Ορκωτών Λογιστών και Συμβούλων Επιχειρήσεων. Με εμπειρία που ξεπερνά τις τρεις δεκαετίες σε μερικούς από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς τομείς και υπηρεσίες, δημόσιες και ιδιωτικές ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και πολυεθνικές εταιρείες με παρουσία στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αποτελεί μέλος ενός διεθνώς αναγνωρισμένου οργανισμού, η ομάδα της RSM Ελλάδος έχει καταφέρει να κερδίσει το σεβασμό και την εμπιστοσύνη της επιχειρηματικής κοινότητας.

Χτίζοντας ουσιαστικές σχέσεις με τους πελάτες τους και κατανοώντας σε βάθος τις ανάγκες τους, η Έλενα και ο Βασίλης βρίσκονται δίπλα τους σε κάθε τους βήμα, κάνοντας πράξη τη βασική φιλοσοφία της RSM που ακούει στο ρητό The Power of Being Understood.

Η RSM διατήρησε και για το 2021 την 6η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των δικτύων Ορκωτών Λογιστών και Συμβούλων Επιχειρήσεων σημειώνοντας μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό συνολικής ανάπτυξης μεταξύ των 10 πρώτων μεγαλύτερων δικτύων του κλάδου παγκοσμίως. Πώς είναι να δουλεύει κανείς για έναν τέτοιο οργανισμό;

Έλενα Στυλιανού: Στην RSM παγκοσμίως είμαστε όλοι υπερήφανοι για το γεγονός ότι παραμένουμε στην 6η θέση παγκοσμίως στον κλάδο μας, κυρίως επειδή καταφέραμε μέσα από τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες μας να στηρίξουμε τους πελάτες μας στις προκλήσεις της περιόδου και να τους καθοδηγήσουμε να τις αξιοποιήσουν ως ευκαιρίες για ανάπτυξη. Τα οικονομικά αποτελέσματα του δικτύου μας αντανακλούν αυτή την επιτυχία, καθώς και τη δέσμευσή μας να κατανοούμε σε βάθος τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες των σύγχρονων επιχειρήσεων και των συνεργατών μας.

Ταυτόχρονα, η διατήρηση της κουλτούρας μας επιτυγχάνεται παγκοσμίως με γνώμονα τις αξίες μας και την έμφαση μας στις ανθρώπινες σχέσεις που βασίζονται στην κατανόηση και την συνεργασία καθώς και την αδιαπραγμάτευτη υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών μας. Χτίζοντας ουσιαστικές σχέσεις με τους πελάτες μας και κατανοώντας σε βάθος τις ανάγκες τους, είμαστε δίπλα τους σε κάθε τους βήμα, κάνοντας πράξη τον Σκοπό μας – The Power of Being Understood.

Παρά το μεγάλο μέγεθος του δικτύου μας, οι σχέσεις μεταξύ των χώρων μελών και των συναδέλφων, ανά βαθμίδα, είναι ιδιαίτερα ζεστές, ανθρώπινες και ουσιαστικές.  Αυτό μας επιτρέπει καταρχάς να νιώθουμε μέρος μιας μεγάλης παγκόσμιας οικογένειας στην καθημερινότητα μας και να μπορούμε να ερχόμαστε άμεσα σε επικοινωνία με όποιον συνάδελφο χρειάζεται ανά τον κόσμο για να εξυπηρετήσουμε άμεσα και ποιοτικά τους πελάτες μας, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός συνόρων.

Επιπλέον, δίνονται πολλές δυνατότητες συμμετοχής σε περιφερειακές ή ακόμα και παγκόσμιες δράσεις, η επαφή με συναδέλφους από άλλους λαούς, η συνεργασία μαζί τους, όπως επίσης και το δικαίωμα φοίτησης στην Ακαδημία της RSM. Για τα νεότερα μέλη της ομάδας υπάρχει μεταξύ άλλων, το RSM Forward Sprint – μια πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα στα νέα μέλη της ομάδας να προσεγγίσουν τις προκλήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και να προτείνουν λύσεις μέσα από την δική τους οπτική, εντός ομάδων που αποτελούνται από συναδέλφους τους από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Όντας μέλος ενός δυναμικά αναπτυσσόμενου παγκόσμιου δικτύου, πόσο ψηλά ανεβαίνει ο πήχης για την RSM Ελλάδος;

Βασίλης Πετίνης: Η RSM Ελλάδος είναι από τα παλιότερα μέλη του δικτύου και ανέκαθεν είχε ισχυρό λόγο και ενεργό ρόλο εντός του δικτύου. Η Έλενα είναι επιλεγμένο μέλος του European Leadership Team μας και ως εκ τούτου συμβάλλει στην στρατηγική της Ευρώπης και ηγείται πολλών πρωτοβουλιών. Επιπλέον μέλη της ομάδας μας συμμετέχουν ενεργά σε Practice Groups και Centres of Excellence και μοιραζόμαστε τεχνογνωσία,  πληροφορίες και ιδέες με τους συναδέλφους μας στο εξωτερικό.

Καθώς το δίκτυο μεγαλώνει και αποκτά όλο και μεγαλύτερη παρουσία, η πρόκληση είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους μας ένα περιβάλλον φιλικό και ανθρωποκεντρικό που επιτρέπει σε όλα τα μέλη της ομάδας να εξελιχθούν επαγγελματικά και προσωπικά και παράλληλα να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας προσδίδοντας αξία σε όλους τους πελάτες.

Είστε δύο νέοι ηλικιακά άνθρωποι με φρέσκες ιδέες σε έναν αρκετά παραδοσιακό κλάδο που δύσκολα βλέπουμε νέα πρόσωπα να εισέρχονται σε αυτόν. Ποια είναι η δική σας προσέγγιση και ποιο το συγκριτικό σας πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού;

Έλενα Στυλιανού: Ο κλάδος των ορκωτών ελεγκτών λογιστών στην Ελλάδα έχει ιστορία άνω των 70 ετών και χαρακτηρίζεται ως ένα παραδοσιακό επάγγελμα. Η εταιρία μας μετρά περισσότερα από 30 χρόνια δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά έχοντας θέσει ισχυρές βάσεις και αποκτήσει αναντικατάστατη κληρονομιά για το ήθος, την ποιότητα και την αξία που προσδίδουμε. Η ειδοποιός διαφορά στην προσέγγιση μας έγκειται στο ότι σεβόμαστε την ιστορία και τις αξίες μας και παράλληλα έχουμε μία προσέγγιση στραμμένη προς το μέλλον κοιτάζοντας συνεχώς μπροστά. Κατανοούμε τις τρέχουσες και μελλοντικές τάσεις και δυναμικές και είμαστε διαρκώς πρόθυμοι να επαναπροσδιορίζουμε τη στρατηγική και τις υπηρεσίες μας. Παράλληλα, το γεγονός ότι είμαστε και οι δύο αυθεντικοί, προσεγγίσιμοι και δεν διστάζουμε να σηκώσουμε τα μανίκια, βοηθάει στην ενδυνάμωση της ομάδας και οι πελάτες μας απολαμβάνουν την άμεση επικοινωνία μαζί μας.

Σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, στο οποίο προηγήθηκαν τρεις διαδοχικές κρίσεις, οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή και με μια επισιτιστική να είναι μπροστά μας, πώς πρέπει να κινηθούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να ανταποκρίνονται σε ακραίες συνθήκες;

Βασίλης Πετίνης: Οι επιχειρήσεις, ως ζωντανοί οργανισμοί, οφείλουν να αναπτύξουν τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να προετοιμαστούν για την όχι μόνο όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη αντιμετώπιση μιας κρίσης, αλλά και για τη μετατροπή της σε ευκαιρία, όπου αυτό είναι εφικτό.

Όπως συμβουλεύουμε και τους πελάτες μας, περισσότερο τώρα παρά ποτέ, είναι απαραίτητη η υιοθέτηση στοχευμένων στρατηγικών, ευέλικτων πολιτικών και εναλλακτικών δράσεων που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν το κατάλληλο πλάνο, το οποίο θα πρέπει να αντανακλά σε κάθε περίπτωση το όραμα, τις αξίες και το σκοπό τους, ώστε να είναι σε θέση να απαντήσουν αποτελεσματικά στην εμφάνιση ακραίων καταστάσεων.

Στο σημείο αυτό ενεργό ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν εξειδικευμένοι επιχειρηματικοί σύμβουλοι που, βάσει της εμπειρίας και της κατάρτισής τους, δύνανται να αποτελέσουν πολύτιμους αρωγούς στην προσπάθεια των επιχειρήσεων για ανάταξη, ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ποσόστωση του 40% της συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών. Γιατί είναι σημαντικό η έννοια της συμπερίληψης να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής που υιοθετούν οι επιχειρήσεις και τα Διοικητικά τους Συμβούλια;

Έλενα Στυλιανού: Η στρατηγική αλλά και η κουλτούρα της συμπερίληψης σε κάθε οργανισμό και εντός του Διοικητικού Συμβουλίου, επιτρέπει σε κάθε μέλος ξεχωριστά, ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα, τις γνώσεις, τις δεξιότητες κ.τ.λ. να αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος της ομάδας, να έχει φωνή και να μπορεί έμπρακτα να συνεισφέρει τις σκέψεις του χωρίς περιορισμούς.

Κατά την άποψη μας, η αρχή αυτής της προσπάθειας πρέπει να γίνεται από τα ίδια τα ΔΣ, τα μέλη των οποίων πρέπει να ενθαρρύνουν με το παράδειγμα τους και τον υπόλοιπο οργανισμό τους ώστε να κάνουν “set the tone at the top”. Ο ρόλος του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου έχει καταλυτική σημασία ώστε να ενσωματώσουν τις αρχές της πολυμορφίας και της συμπερίληψης στην εταιρική στρατηγική, στις πολιτικές και στην καθημερινότητα των εργαζομένων.

Προτεραιότητα έχει η δημιουργία μιας εταιρικής κουλτούρας συμπερίληψης πρώτα μέσα στο ίδιο το ΔΣ, ώστε να διασφαλιστεί ότι ακούγονται όλες οι απόψεις και όλα τα μέλη, εκτελεστικά και μη, συμμετέχουν ισότιμα και εν συνεχεία να δοθεί μια ξεκάθαρη εντολή στον Διευθύνοντα Σύμβουλο και στα υπόλοιπα διοικητικά στελέχη  να ενσωματώσουν τις αρχές του diversity και inclusion στην εταιρική στρατηγική, στις πολιτικές και στην καθημερινότητα των εργαζομένων.

Εάν σε έναν οργανισμό υπάρχει συμπερίληψη και πολυμορφία, τότε είναι σίγουρο, όπως έχουν αποδείξει πολλές μελέτες και όπως έχουμε δει και σε πολλούς οργανισμούς στην πράξη, ότι αυτό θα επηρεάσει τον οργανισμό θετικά με πολλούς τρόπους. Καταρχάς θα βελτιωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του οργανισμού και επιπλέον η εταιρία θα προσφέρει στα μέλη της ομάδας ένα περιβάλλον ομαδικό και συναδελφικό όπου οι απόψεις όλων είναι ισότιμες, αποδεκτές και ευπρόσδεκτες, οι λύσεις, οι δυνατότητες και οι υπηρεσίες της εταιρίας θα είναι πιο αναγνωστικές και η εταιρία η ίδια θα προσελκύει καλύτερα ταλέντα.

Πόσο αλλάξατε οι ίδιοι τα τελευταία 10 χρόνια και ποια η συμβουλή που θα δίνατε σε κάποιον που τώρα μπαίνει στον κλάδο;

Έλενα Στυλιανού: Είναι σίγουρο ότι αν θες να είσαι ανταγωνιστικός και επίκαιρος, τόσο ως άνθρωπος αλλά και ως επαγγελματίας, πρέπει να αντιλαμβάνεσαι τις αλλαγές στο περιβάλλον και να εξελίσσεις συνεχώς τις δεξιότητες που απαιτούνται τη δεδομένη στιγμή. Η συνεχής ανάπτυξη και βελτίωση είναι μέρος της καθημερινής μας ατζέντας και ως εκ τούτου σίγουρα έχουμε αλλάξει αρκετά τα τελευταία 10 χρόνια.

Η συμβουλή που θα δίναμε σε κάποιον που μπαίνει στον κλάδο είναι να είναι ανοικτός στο να μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα, να είναι πρόθυμος να ακούει τη γνώμη των άλλων αλλά και να αλλάζει την δική του αν κρίνει σκόπιμο και να έχει το θάρρος να το επικοινωνήσει. Να σέβεται και να αγαπάει αυτό που κάνει και κυρίως να ενδιαφέρεται με αυθεντικό τρόπο για όλους τους συνεργάτες του. Ένας ηγέτης πρέπει να έχει το θάρρος να θέτει τον εαυτό του σε προσωπικό ρίσκο για να ανοίγει δρόμους για τους συνεργάτες του και κυρίως να ενδυναμώνει την ομάδα του/της για να πετύχει στόχους πέρα από αυτούς που νόμιζε πως είναι δυνατόν να κατακτήσει.

Φέτος η λίστα 40 under 40 που καταρτίζει το Fortune συμπληρώνει 10 χρόνια. Πόσο σας έχει βοηθήσει η συμμετοχή σας σε αυτή και ποια η γνώμη σας για τον συγκεκριμένο θεσμό;

Βασίλης Πετίνης: Ο συγκεκριμένος θεσμός αναδεικνύει την νεανική επιχειρηματικότητα, δημιουργεί πρότυπα, προβάλει νέους ηγέτες και ενθαρρύνει όλο και περισσότερους να τολμήσουν να αναλάβουν ρίσκα και να ακολουθήσουν τα επιχειρηματικά τους όνειρα. Επιπλέον, αποδεικνύει πως η επιτυχία, ο επαγγελματισμός και το επιχειρείν δεν έχουν ηλικία και πως ο καθένας μας μπορεί να καταφέρει τους στόχους του, φτάνει να δουλέψει σκληρά, οργανωμένα και με όραμα και σκοπό και κυρίως να μην τα παρατάει με τις πρώτες δυσκολίες.

Η διάκριση μας στον θεσμό αποτελεί μια επιβράβευση των προσπαθειών που κάνουμε όχι μόνο εμείς, αλλά και όλη η ομάδα, μας γέμισε με χαρά και αποτελεί το έναυσμα για να πετύχουμε ακόμα περισσότερα στο μέλλον.