Σ. Κουνενάκη-Εφραίμογλου: Το ΕΒΕΑ εφοδιάζει τα μέλη του με γνώσεις και σύγχρονα εργαλεία για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων

Σ. Κουνενάκη-Εφραίμογλου: Το ΕΒΕΑ εφοδιάζει τα μέλη του με γνώσεις και σύγχρονα εργαλεία για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων

Της Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου, Προέδρου ΕΒΕΑ

Με την πρόσφατη εκδήλωση «The Future of Food» που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, ξεκίνησε ένας νέος κύκλος συζητήσεων, με θέμα τη διερεύνηση των μελλοντικών τάσεων και προοπτικών στους κύριους κλάδους της οικονομίας, με έναυσμα κάθε φορά την ομιλία ενός εξειδικευμένου ανά θέμα επιστήμονα.

Ζούμε σε μια περίοδο ταχύτατων αλλαγών. Η καταιγιστική πρόοδος της τεχνολογίας, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις, οι ραγδαίες δημογραφικές εξελίξεις, είναι δυνάμεις που μετασχηματίζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο, τις αξίες μας, τις κοινωνίες, τις οικονομίες μας, και τώρα και στο μέλλον. Τα γεγονότα που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια – μια παγκόσμια πανδημία, ένας πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος – επιτάχυναν αλλαγές και άνοιξαν το δρόμο σε νέες τάσεις. Ανέτρεψαν παγιωμένες μέχρι πρότινος αντιλήψεις: ότι η ιστορία εξελίσσεται γραμμικά, ότι μετά από κάθε κρίση ακολουθεί η αυτόματη επιστροφή στην κανονικότητα.

Σήμερα έχουμε αντιληφθεί ότι η αβεβαιότητα είναι ο νέος κανόνας. Προφανώς δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε το σύνολο των εξελίξεων, ούτε τις επιπτώσεις τους. Δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε τους κινδύνους και να διασφαλίσουμε τα οφέλη. Μπορούμε, όμως, να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό ισοζύγιο. Εάν υιοθετήσουμε – σε επίπεδο κοινωνίας, διακυβέρνησης, αλλά και επιχειρηματικότητας – μια νέα προσέγγιση που θα μας επιτρέψει να περιορίσουμε τον παράγοντα του αιφνιδιασμού. Να μπορέσουμε να συν-διαμορφώσουμε το δικό μας μέλλον.

Ως Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών εκπροσωπούμε τις επιχειρήσεις με την μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας. Για πάνω από έναν αιώνα εκφράζουμε και υπηρετούμε τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Πρωτοπορούμε στην προώθηση θετικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς. Πιστεύουμε ότι η αποστολή μας υπερβαίνει τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των μελών μας και τη παροχή υποστήριξης για την αντιμετώπιση τρεχόντων ζητημάτων, και επεκτείνεται στη διαχείριση μακροπρόθεσμων προκλήσεων. Στοχεύουμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν το εύρος και τη σημασία των αλλαγών που φέρνει το μέλλον. Να τις εφοδιάσουμε με γνώσεις και σύγχρονα εργαλεία, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Η εκδήλωση «The Future of Food» για το μέλλον της διατροφής με προσκεκλημένη την Morgaine Gaye, food futurologist και ειδική ερευνήτρια διατροφικών τάσεων, ήταν το πρώτο βήμα. Θα ακολουθήσουν κι άλλα πεδία όπως η κυβερνοασφάλεια, η κυκλική οικονομία και η ενέργεια, με αντίστοιχες θεματικές συζητήσεις και εξειδικευμένους ομιλητές διεθνούς κύρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ