Σ. Λαζαρίδης: Στόχος του ΧΑ η κατεύθυνση κεφαλαίων σε καινοτόμες επιχειρήσεις και startups

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η κρίση άλλαξε την εικόνα της αγοράς, πυροδοτώντας την εσωτερική αναδιάρθρωση των μεριδίων των διάφορων κλάδων», τόνισε ο επικεφαλής της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στην κατεύθυνση κεφαλαίων σε κλάδους με προοπτική, αλλά και στην παροχή ώθησης προς καινοτόμες μικρές επιχειρήσεις και startups στοχεύει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως επισήμανε σήμερα, από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελϕών ο CEO του ομίλου, Σωκράτης Λαζαρίδης.

Μιλώντας στην ενότητα με τίτλο «Χρηματοδοτώντας την επόμενη μέρα για την Ελλάδα», ο Σωκράτης Λαζαρίδης επισήμανε ότι το ΧΑ στοχεύει στην εξεύρεση τρόπων χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που συχνά συνδέονται με προσπάθειες στην Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), οι οποίες με τη σειρά τους σχετίζονται με νέες οικονομικές δραστηριότητες.

Πρόσθεσε δε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών πρέπει να ακολουθήσει τη διεθνή τάση που δίνει ώθηση στις καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις startups, ώστε αυτές να κινηθούν ταχύτερα αναπτυξιακά (σ.σ. υπενθυμίζεται πως το Χρηματιστήριο ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη του προγράμματος ROOTS για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας και του υπουργείου Εξωτερικών).

Κατά την ομιλία του, ο CEO του ομίλου επισήμανε ακόμη ότι οι υγιείς εισηγμένες μπορούν να εξασφαλίζουν κεφάλαια μέσω του χρηματιστηρίου και να προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις στους μετόχους τους, ενώ πρόσθεσε ότι η κρίση άλλαξε την εικόνα της αγοράς, πυροδοτώντας ένα ξεκαθάρισμα και την εσωτερική αναδιάρθρωση των μεριδίων των διάφορων κλάδων.

«Για παράδειγμα», ανέφερε, «ο κλάδος της ενέργειας έχει πλέον μερίδιο 19% στο ΧΑ, έναντι περίπου 8% στην έναρξη της κρίσης, ήτοι το 2010, ενώ οι εισηγμένες στον κλάδο του τουρισμού διπλασίασαν τη συμμετοχή τους στη συνολική κεφαλαιοποίηση και τριπλασίασαν την παρουσία τους στο trading. Στον δε κλάδο των τροφίμων, σταθεροποίηση κατεγράφη στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας».

Σχετικά άρθρα