Sam Bankman-Fried: 4 συμπεράσματα από την καταδίκη του πρώην «βασιλιά» των cryptos

Sam Bankman-Fried: 4 συμπεράσματα από την καταδίκη του πρώην «βασιλιά» των cryptos
NEW YORK, USA - JUNE 15: FTX Founder Sam Bankman-Fried leaves from Manhattan Federal Court after court appearance in New York, United States on June 15, 2023. Fatih Aktas / Anadolu Agency (Photo by Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Ο δικαστής Kaplan απέρριψε κατηγορηματικά το επιχείρημα του Bankman-Fried ότι δεν υπήρξε ζημία για τους πρώην πελάτες της FTX.

Ο Sam Bankman-Fried καταδικάστηκε την Πέμπτη σε 25 χρόνια φυλάκισης, ενάμιση χρόνο αφότου η startup κρυπτονομισμάτων του, FTX, κατέρρευσε σχεδόν εν μία νυκτί και πυροδότησε μια τεράστια ομοσπονδιακή έρευνα.

Το αποτέλεσμα δεν αποτέλεσε τεράστια έκπληξη – η ποινή φυλάκισης ήταν σχεδόν εγγυημένη αφού οι ένορκοι έκριναν τον Bankman-Fried ένοχο για επτά κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας τον Νοέμβριο. Ο μόνος άγνωστος παράγοντας στο δικαστήριο ήταν το πόσο μεγάλη θα ήταν η ποινή του, μια απόφαση που βρισκόταν στα χέρια του δικαστή Lewis Kaplan.

Ακολουθούν τα βασικά συμπεράσματα από την ακροαματική διαδικασία της Πέμπτης, σύμφωνα με το CNN.

25 χρόνια… με επιφυλάξεις

Η ποινή των 25 ετών που επιβλήθηκε στον Bankman-Fried είναι περίπου η μισή από τα 40 έως 50 χρόνια που ζητούσαν οι εισαγγελείς. Ο δικαστής Kaplan δήλωσε ότι στάθμισε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του θράσους των εγκλημάτων και της δυνατότητας του Bankman-Fried να διαπράξει εγκλήματα στο μέλλον.

Υπήρχε ο κίνδυνος “αυτός ο άνθρωπος να είναι σε θέση να κάνει κάτι πολύ κακό στο μέλλον“, δήλωσε ο Kaplan. “Και δεν πρόκειται για ασήμαντο κίνδυνο”.

Ο Kaplan συνέστησε στο Γραφείο Φυλακών να τοποθετήσει τον Bankman-Fried σε φυλακή μέσης ή κατώτερης ασφαλείας, ιδανικά στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, ώστε να μπορεί να τον επισκέπτεται η οικογένειά του.

Αν και δεν υπάρχει αναστολή στις ομοσπονδιακές υποθέσεις, οι κρατούμενοι μπορούν ακόμα να μειώσουν τον χρόνο της ποινής τους λόγω καλής συμπεριφοράς. Ο Bankman-Fried θα μπορούσε να καταλήξει να εκτίσει “μόλις 12,5 χρόνια, αν πάρει όλη την πίστωση της φυλακής που έχει στη διάθεσή του”, δήλωσε στο CNN ο Mitchell Epner, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Με στοιχειώνει κάθε μέρα”

Ο Bankman-Fried μίλησε στο δικαστήριο πριν από την ανακοίνωση της ποινής του, σχετικά με τα λάθη που έκανε ως διευθύνων σύμβουλος της FTX.

Επαίνεσε τους πρώην συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων ο συνιδρυτής Gary Wang και η πρώην φίλη του Caroline Ellison, οι οποίοι κατέθεσαν εναντίον του στη δίκη σύμφωνα με τις συμφωνίες απολογίας τους.

Όλοι μαζί “έχτισαν κάτι όμορφο”, δήλωσε ο Bankman-Fried.

“Και τα πέταξα όλα”, πρόσθεσε. “Με στοιχειώνει κάθε μέρα”.

Ο δικαστής Kaplan δεν φάνηκε να συγκινείται από τα μέρη της απολογίας του Bankman-Fried σχετικά με τους πελάτες που πληγώθηκαν. Ο Kaplan αναγνώρισε αργότερα τη συγγνώμη του Bankman-Fried, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είπε “ούτε μια λέξη μεταμέλειας για τη διάπραξη τρομερών εγκλημάτων”.

11 δισεκατομμύρια δολάρια για κατάσχεση

Ο Kaplan διέταξε επίσης να κατασχεθούν 11 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με κλεμμένα κεφάλαια πελατών.

Η κατάσχεση πρόκειται να καταβληθεί σε βάθος χρόνου και ο Bankman-Fried θα κληθεί πιθανότατα να παραδώσει όλα τα διαθέσιμα περιουσιακά του στοιχεία, καθώς και ένα συμβολικό ποσό κάθε μήνα.

“Η κατάσχεση θα τον ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής του”, δήλωσε ο Epner. “Θα πάρει τη συντριπτική πλειοψηφία όσων βγάζει αφού βγει από τη φυλακή”.

Αποφάνθηκε ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Bankman-Fried που έχουν καταπέσει μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της αποπληρωμής των θυμάτων της κατάρρευσης της FTX, δήλωσε στο CNN ο Mitchell Epner, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας.

Τα θύματα του FTX περιμένουν

Ο δικαστής Kaplan απέρριψε κατηγορηματικά το επιχείρημα του Bankman-Fried ότι δεν υπήρξε ζημία για τους πρώην πελάτες της FTX, καθώς τα τα θύματα αυτά είναι έτοιμα να ανακτήσουν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους.

Το να λέγεται ότι οι πελάτες και οι πιστωτές της FTX θα πληρωθούν πλήρως “είναι παραπλανητικό, είναι λογικά εσφαλμένο, είναι κερδοσκοπικό“, δήλωσε ο Kaplan.

Η FTX βρίσκεται τώρα στα χέρια του εμπειρογνώμονα εταιρικής αναδιάρθρωσης John J. Ray III, ο οποίος επέβλεψε την εκκαθάριση της Enron στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ο Ray δήλωσε σε επιστολή του προς το δικαστήριο ότι η εταιρεία που άφησε πίσω του η Bankman-Fried δεν ήταν “ούτε φερέγγυα ούτε ασφαλής” και ότι τυχόν ανακτηθέντα περιουσιακά στοιχεία θα ήταν χάρη στην επιμελή εργασία της ομάδας του κατά τους τελευταίους 18 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: