Σαμαράς: H Ελλάδα επιστρέφει μετά από έξι χρόνια

Σαμαράς: H Ελλάδα επιστρέφει μετά από έξι χρόνια

«Χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού βγαίνουμε από την κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός – Τι ανέφερε ο Κινέζος ομόλογος του. 

«Η οικονομία θα κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Από την επόμενη χρονιά μπαίνουμε σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε ελληνοκινεζικό φόρουμ στην Αθήνα, για τη θαλάσσια συνεργασία.

«Καταφέραμε χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και τη στήριξη των εταίρων μας, τα ελλείμματα του χθες να γίνουν πρωτόγεννη πλεονάσματα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.  Παράλληλα επισήμανε ότι «η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί σε μεγάλο ενεργειακό κόμβο με μεγάλη περιφερειακή σπουδαιότητα» κάτι που, όπως πρόσθεσε, ενδιαφέρει την Κίνα και γεωπολιτικά και επενδυτικά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις των δύο χωρών από τα αρχαία χρόνια μέσω της θάλασσας και μιλώντας για τη σημερινή εποχή είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η κύρια πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη και λόγω της ισχυρής ναυτιλίας αλλά και της καίριας θέσης της.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς μίλησε για τις σημαντικές επενδυτικές συμφωνίες που, ήδη, έχουν γίνει, με εταιρείες όπως η ZTE και η HP και έκανε λόγο για ιδιαίτερα επιτυχημένη επένδυση της Cosco. Σημείωσε, δε, ότι εκτός από τα λιμάνια υπάρχουν και τα αεροδρόμια, όπως στην Αθήνα και το Καστέλι Ηρακλείου, τα οποία αποτελούν αντικείμενο επενδυτικού και κατασκευαστικού ενδιαφέροντος για την Κίνα.

«Δεν ξεχνάμε τη στήριξη της Κίνας στα δύσκολα»
Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε με πολύ θερμά λόγια προς τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ.
«Η χώρα σας το απέδειξε όταν μας στάθηκε την ώρα της δικής μας δυσκολίας και αυτό δεν το ξεχνάω ποτέ. Αυτή η φιλία ήταν πάντα το συναίσθημα του ελληνικού λαού για τον κινεζικό λαό. Και είμαι σίγουρος ότι και ο κινεζικός λαός έχει το ίδιο αίσθημα φιλίας για τον ελληνικό λαό. Πάνω σε αυτήν τη φιλία θα χτίσουμε συνεργασία δημιουργική και ωφέλιμη για όλους μας» τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της άφιξης του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς μαζί του.

Μάλιστα, νωρίς το πρωί, οι δύο πρωθυπουργοί επισκέφθηκαν τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

«Αισθάνομαι θαυμάσια που βρίσκομαι εδώ. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω την Ακρόπολη από τόσο κοντά. Η Ελλάδα είναι όμορφη χώρα με πολύ καλούς ανθρώπους. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία» δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς, ερωτηθείς εάν οι πολίτες θα δουν στην καθημερινότητά τους οφέλη από τη συνεργασία με την Κίνα, απάντησε: «ασφαλέστατα». «Το είδατε από χθες αλλά και σήμερα» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι ο Κινέζος ομόλογός του είναι πολύ ενθουσιασμένος με την Ακρόπολη. Αύριο οι δύο ηγέτες θα επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Κατά την ομιλία του στο ελληνοκινεζικό φόρουμ για τη θαλάσσια συνεργασία, ο κ. Κετσιάνγκ τόνισε πως όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση με το χρέος της, η Κίνα δεν δίστασε να τη βοηθήσει, επισημαίνοντας ότι η ασιατική χώρα είναι σταθερός επενδυτής. «Η φιλία αποδεικνύεται στα δύσκολα και η δική μας φιλία έχει δοκιμαστεί από τον χρόνο και τις δυσκολίες» συνέχισε ο Κινέζος πρωθυπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι στην Ελλάδα «οι σκιές της κρίσης διαλύονται σταδιακά και ήδη είναι ορατά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι η Κίνα θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα γιατί, όπως είπε, είναι σαν να βοηθά τον εαυτό της. Αναφερόμενος στο λιμάνι του Πειραιά, αφού σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, υπογράμμισε ότι ο Πειραιάς μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά λιμάνια του κόσμου και σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου θα ωφεληθούν και η Ελλάδα και η Κίνα και η Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη: 

Από το λιμάνι του Πειραιά τα κινεζικά προϊόντα σε όλη την Ευρώπη

Τα μεγάλα σχέδια της Κίνας για την Ελλάδα