Σαμαράς: Η κυβέρνηση δεν έσκισε το μνημόνιο, το συνυπέγραψε

Σαμαράς: Η κυβέρνηση δεν έσκισε το μνημόνιο, το συνυπέγραψε

Στη δημοσιότητα το κείμενο της απόφασης για την επέκταση της δανειακής σύμβασης.

Στο πλαίσιο αναλυτικής δήλωσής του ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο της απόφασης για την επέκταση της δανειακής σύμβασης. Στόχος του όπως εξήγησε ήταν «να καταλάβει την αλήθεια κάθε Έλληνας πολίτης», ενώ μεταξύ άλλων σημείωσε πως «η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έσκισε το μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε».

«Η σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση είναι τροποποίηση της κύριας σύμβασης για να πάρει παράταση 4 μηνών. Το ίδιο είχαμε κάνει κι εμείς για να πάρουμε 2 μήνες παράταση (…)Τα δύο κείμενα είναι πανομοιότυπα, με την ίδια ορολογία», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς και προσέθεσε: «Καλούμε την κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια, τη δημιουργική ασάφεια και τα ψέματα, να σταματήσει τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις και να εφαρμόσει άμεσα αυτά που υπέγραψε (…) Κάθε μέρα η πραγματική οικονομία καταρρέει. Ο λογαριασμός για την κοινωνία κάθε μέρα μεγαλώνει».

συμβαση

Δείτε όλο το έγγραφο εδώ: simfonia

Αναλυτικά η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού:

“Η κυβέρνηση επί ενάμισι μήνα, δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την επέκταση της δανειακής σύμβασης που υπέγραψε, γιατί φοβάται την ψηφοφορία στην Βουλή, τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ, αλλά κυρίως γιατί δεν θέλει να μάθει την αλήθεια ο ελληνικός λαός. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια.

Εμείς δίνουμε στη δημοσιότητα το κείμενο για να δει και να καταλάβει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Η σύμβαση είναι τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για να πάρει παράταση τέσσερις μήνες, όπως είχε κάνει και η δική μας κυβέρνηση τον Δεκέμβριο, για να πάρει παράταση δύο μήνες. Και οι δύο συνδέονται άρρηκτα με το μνημόνιο. Άρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έσκισε το μνημόνιο αλλά το συνυπέγραψε. Η δική μας κυβέρνηση όμως, την τελείωνε και μαζί και το μνημόνιο. Η νέα επέκταση της σύμβασης σημαίνει και επέκταση του μνημονίου. Το ότι το μνημόνιο επεκτείνεται, επιβεβαιώνεται και από την υπόλοιπη τρόικα, από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και ας μην μας πουν ότι δεν ξέρουν κι εκείνοι να διαβάζουν τα κείμενα.

Τα δύο κείμενα είναι πανομοιότυπα, εκτός από ένα σημείο, εκείνο που περιλαμβάνει την επιστροφή των 10,2 δισεκατομμυρίων. Είναι από αυτά τα χρήματα που ζητά πίσω το 1,2 δισ. ευρώ, που κακώς επέστρεψε η κυβέρνηση, για να καλύψει ταμειακές ανάγκες.

Μέχρι πριν από έναν μήνα, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δεν χρειάζεται την δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων, ενώ τώρα αγωνιά να εκταμιεύσει οποιοδήποτε ποσό για να περιορίσει την εσωτερική στάση πληρωμών”.

Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς, τόνισε ότι “όλα αυτά είναι μέρος της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης που έκανε η κυβέρνηση” και την κάλεσε να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια.

“Δημιουργική ασάφεια σημαίνει ψέματα μέσα στη χώρα. Ας σταματήσει τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις και ας εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου, γιατί κάθε μέρα που περνά η οικονομία καταρρέει και ο λογαριασμός για την κοινωνία αυξάνεται” υπογράμμισε.

H απάντηση της κυβέρνησης στις δηλώσεις Σαμαρά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά ότι «βρίσκεται σε πλήρες στρατηγικό αδιέξοδο», καθώς «τη μια κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, αρνούμενη να συμμορφωθεί με το μνημόνιο, διακινδυνεύει να ρίξει τη χώρα στα βράχια, ενώ από την άλλη την κατηγορεί ότι υπέγραψε μνημόνια και τα κρατάει κρυφά».

Ο κ. Σακελλαρίδης τονίζει ότι κατανοεί «την υπαρξιακή αγωνία του (κ. Σαμαρά) αλλά οι δήθεν αποκαλύψεις που έκανε σήμερα δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά» και επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση «επέκτεινε την προηγούμενη δανειακή σύμβαση» και ότι «το κείμενο που δήθεν αποκάλυψε ο κ. Σαμαράς ήταν αναρτημένο από το τέλος Φεβρουαρίου στο διαδίκτυο». Ας μην ψάχνει για συνενόχους στην πολιτική του ο κ. Σαμαράς. Το «ουδείς αναμάρτητος» είναι αποκλειστικότητά του, αναφέρει ο κ. Σακελλαρίδης.

Και επισημαίνει:
«Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πολύ καλά ποιος διαπραγματεύεται σήμερα, για να προστατέψει τα συμφέροντα της χώρας και ποιος καραδοκεί στη γωνία και εύχεται να αποτύχει η εθνική προσπάθεια, μήπως και καταφέρει να διασωθεί στην ηγεσία του κόμματός του».