Samsung εναντίον… Samsung: Η μεγάλη μάχη

Samsung εναντίον… Samsung: Η μεγάλη μάχη

Πόσο διαφορετικά είναι τα δύο κορυφαία smartphone της Samsung; 

Οι δύο τελευταίες προτάσεις της Samsung, το Galaxy Note 5 και το Galaxy S6 Edge+, είναι σίγουρα οι δύο κορυφαίες συσκευές Android που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά, παρά την υψηλή τιμή τους. Και ο, δικαιολογημένος, ντόρος γύρω από αυτές ίσως μπορέσει να «ξεκολλήσει» τη Νοτιοκορεατική εταιρεία από τα συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα, που την οδήγησαν να μειώσει τις τιμές των Galaxy S6 και S6 Edge.

Αλλά υπάρχει κάποια από τις δύο που μπορεί να ξεχωρίσει; Ο Jason Cipriani του αμερικανικού Fortune αποφάσισε να δοκιμάσει και να συγκρίνει τα δύο μοντέλα της Samsung. Και αυτά είναι τα αποτελέσματά του.

Σχεδιασμός

Η Samsung έχει αποφασίσει πως τα νέα της μοντέλα smartphones δεν θα συμπεριλαμβάνουν υποδοχές καρτών microSD, ούτε αφαιρούμενες μπαταρίες. Τα νέα της κινητά είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο και γυαλί. Το S6 Edge+ είναι πιο λεπτό και πιο ελαφρύ, ενώ και τα δύο έχουν το ίδιο μέγεθος οθόνη.

Τα Note 5 και S6 Edge+ δημιουργήθηκαν για δύο διαφορετικά πρότυπα πελατών. Το S6 Edge+ απευθύνεται κυρίως σε άτομα που τους αρέσει να περνούν την ώρα τους παρακολουθώντας βίντεο ή παίζοντας παιχνίδια. Και η κυρτή οθόνη του μπορεί να τους προσφέρει μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Από την άλλη, το Note 5 απευθύνεται σε όσους αναζητούν μια άκρως παραγωγική συσκευή, όπως παραπέμπει άλλωστε και το όνομά του. Για τον λόγο αυτό συνοδεύεται από μια γραφίδα, η οποία τοποθετείται εσωτερικά της συσκευής, για να κάνει πολύ ευκολότερη την δημιουργία σημειώσεων.

Ο αποθηκευτικός χώρος περιορίζεται και για τις δύο συσκευές στα 32 ή 64 gigabytes. Και αυτό χωρίς τη δυνατότητα επέκτασης της μνήμης μέσω κάποιας κάρτας αποθήκευσης. Ειδικά για την περίπτωση του Note 5, το οποίο θέλει να παρουσιάζεται ως συσκευή που στοχεύει να βελτιώσει την παραγωγικότητά σας, αυτό είναι κάτι που μοιάζει παράξενο.

Απόδοση

Και τα δύο μοντέλα είναι εφοδιασμένα με έναν οκταπύρηνο 64-bit Exynos 7420 επεξεργαστή των 2,1 GHz. Αυτό επιτρέπει στις εφαρμογές να ανοίγουν ταχύτατα, χωρίς καθυστερήσεις, ακόμα και μετά από μια μέρα στην οποία έχετε προχωρήσει σε ενημερώσεις, εγκαταστάσεις και αλλαγές σε ένα μεγάλο αριθμό από νέες εφαρμογές.

Η μόνη στιγμή που μπορείτε να διαπιστώσετε κάποιο σημάδι ελαφριάς κάμψης της απόδοσης είναι όταν χρησιμοποιείται την δυνατότητα πολλαπλών παραθύρων που σας επιτρέπει να τρέξετε δύο εφαρμογές ταυτόχρονα στην οθόνη σας.

Λογισμικό

Όσοι έχουν εμπειρία από τις συσκευές της Samsung γνωρίζουν πως η εταιρεία έχει επιλέξει εδώ και χρόνια να προσθέτει, πάνω από το Android της Google, ένα δικό της σύστημα διεπαφής, το TouchWiz. Και αυτό δεν λείπει ούτε από τα νέα της μοντέλα. Και αυτό έχει τα θετικά του, αλλά σίγουρα και πολλά αρνητικά. Πολλές από τις εφαρμογές του TouchWiz είναι υποδεέστερες από τις αντίστοιχες του Android, όπως για παράδειγμα ο ψηφιακός βοηθός S Voice που δεν μπορεί να συγκριθεί με το Google Now. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές μπορούν να απεγκατασταθούν.

Κάμερα

Και τα δύο μοντέλα είναι εξοπλισμένα με κάμερα 16 megapixel, η οποία υπήρχε και στα προηγούμενα μοντέλα. Αλλά η μεγαλύτερη οθόνη βοηθά πολύ στην καλύτερη παρουσίαση των εικόνων. Από εκεί και πέρα, η Samsung εξόπλισε τα κινητά της με αρκετά φίλτρα και modes για διάφορες περιπτώσεις. Όπως βέβαια συμβαίνει συνήθως με τις κάμερες των κινητών τηλεφώνων, ο χαμηλός φωτισμός είναι ένα αδύναμο στοιχείο τους.

Μπαταρία

Τα δύο κινητά είναι εξοπλισμένα με μια μπαταρία 3,000 milliamp-hour. Και καθώς δεν υπάρχει πια η δυνατότητα αντικατάστασής της (με κάποια πλήρως φορτισμένη), αυτό σημαίνει πως πολλοί ίσως θεωρήσουν προβληματικό το γεγονός. Ιδίως αν σκεφτεί κανείς πως η μπαταρία του Note 5 είναι μικρότερη από αυτή του Note 4. Ωστόσο, ακόμα και με την πιο «βαριά» χρήση, η απόδοση της μπαταρίας δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Επιπλέον, η φόρτιση γίνεται πια ταχύτατα, χάρις στη συνεργασία της Samsung με την Qualcomm.

Samsung Pay

Και οι δύο συσκευές είναι εφοδιασμένες με το απαραίτητο υλικό για την πλήρη λειτουργία της νέας υπηρεσίας πληρωμών της Samsung. Η αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι αξιόπιστη και γρήγορη. Οι ιδιοκτήτες πάντως θα πρέπει να «κατεβάσουν» μόνοι τους τη σχετική εφαρμογή, όταν επιτέλους είναι απόλυτα έτοιμη. Προς το παρόν η πρώτη beta έκδοση Samsung αναμένεται να κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα ενώ η τελική έκδοση θα κάνει την  εμφάνισή της τον Σεπτέμβριο.

Τιμές

Οι τιμές των δύο κινητών στην Αμερική, για τις εκδόσεις των 32 GB, ξεκινούν από τα 700 δολάρια. Και αυτό είναι ένα μειονέκτημα καθώς την ίδια περίοδο κυκλοφορούν στην αγορά πολύ ποιοτικά κινητά Android με πολύ χαμηλότερες τιμές, όπως για παράδειγμα το OnePlus 2, όπου η ακριβότερη έκδοσή του κοστίζει 390 δολάρια ή το Moto X της Motorola που σύντομα θα κάνει την εμφάνισή του στην αγορά έναντι περίπου 400 δολαρίων.

Ισοπαλία;

Στην πραγματικότητα οι διαφορές μεταξύ των δύο συσκεύων είναι ελάχιστες. Και οι δύο είναι αξιόπιστες και ταχύτατες, με μεγάλη απόδοση μπαταρίας, υπέροχη σχεδίαση και εντυπωσιακές δυνατότητες. Το λειτουργικό σύστημα και το υλικό είναι το ίδιο. Όπως κοινά είναι και τα μειονεκτήματά τους. Η μόνη σοβαρή διαφορά βρίσκεται απλά στην κυρτή οθόνη του S6 Edge+, η οποία κάνει πιο εύκολο το κράτημα του κινητού.