Σαρλ Μισέλ για το νέο σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη: Θα τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα

Σαρλ Μισέλ για το νέο σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη: Θα τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα
(Ξένη Δημοσίευση) Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, μιλά στην εκδήλωση για την έναρξη της υλοποίησης του FSRU ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, στην Αλεξανδρούπολη, Τρίτη 03 Μαΐου 2022. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Kovachevski. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Θα τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Ο νέος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι μια γεωπολιτική επένδυση. Συμβάλει στην απελευθέρωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία». Αυτό αναφέρει σε ανάρτηση του στα ελληνικά στο Twitterr, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την επίσημη έναρξη της υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

«Το σημερινό έργο αποτελεί ορόσημο για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ευρώπης», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το βήμα της σημερινής εκδήλωσης για την έναρξη υλοποίησης της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

«Το έργο αυτό που εγκαινιάζουμε αυτή τη στιγμή στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα. Παίρνουμε τη μοίρα στα χέρια μας. Δεν καθόμαστε απλώς να μιλήσουμε για τη στρατηγική μας αυτονομία και κυριαρχία. Είμαστε δραστήριοι, είμαστε ενεργοί, όλοι μαζί από κοινού μαζί με τους φίλους μας από τα Βαλκάνια θέλουμε να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαρλ Μισέλ, επισημαίνοντας πως «λόγω της εισβολής της Ρωσίας, το έργο αυτό αποτελεί τη στιγμή της αλήθειας για την Ευρώπη».

Εξήγησε στο πλαίσιο αυτό πως «θα πρέπει να επιδείξουμε την ευρωπαϊκή μας κυριαρχία, να δράσουμε στρατηγικά και να διασφαλίσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Και πλέον είναι σαφές σε όλους και πραγματικά θα πρέπει να δείξουμε τι ακριβώς κάνουμε και τι μπορούμε να πετύχουμε από κοινού».

«Το σημερινό έργο αποτελεί ορόσημο για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ευρώπης και, σήμερα, σε αυτή την πόλη, με αυτόν τον νέο σταθμό LNG, πορευόμαστε προς αυτόν τον στόχο», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ και προσέθεσε: «Είναι πολύ θετικό το βήμα αυτό για τα κοινά μας πολιτικά έργα, γιατί θα μας βοηθήσει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές του φυσικού αερίου, θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τις ενεργειακές υποδομές μας και να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθιστώντας μας πιο ισχυρούς και ανεξάρτητους». Υπογράμμισε δε, ότι «με αυτό το έργο θα συμβάλλουμε στην ασφάλεια της ενεργειακής προμήθειας και φυσικά στους μακροπρόθεσμους στόχους σχετικά με την κλιματική αλλαγή».

Αναφερόμενος στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για λήξη της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και χρήση του LNG, ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι, μεταξύ άλλων, για τον λόγο αυτό, ο νέος αυτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι σημαντικός. «Πρόκειται για μια γεωπολιτικής σημασίας πρωτοβουλία, η οποία αντικατοπτρίζει τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα γιατί θα παρέχει φυσικό αέριο στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στη Βόρεια Μακεδονία και για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί συμβάλλει στους στόχους που έχουμε θέσει από κοινού καθώς είμαστε εταίροι και πολύ φίλοι με τα Δυτικά Βαλκάνια», ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τις παραπάνω χώρες τής περιοχής να συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί και σε όλα τα βασικά πρότζεκτ που έχουν την οικονομική υποστήριξη της ΕΕ, όπως τόνισε.

«Θα ενισχύσουμε την περιοχή με αυτόν τον τρόπο, μέσω της διαφοροποίησης πηγών ενέργειας και της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία», ανέφερε, επισημαίνοντας πως αυτός ο σταθμός θα μας βοηθήσει όχι μόνο να είμαστε ενεργειακά ανεξάρτητοι, αλλά θα συμβάλλει επίσης στους μακροπρόθεσμους στόχους που έχουμε θέσει για την κλιματική αλλαγή.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο της Ουκρανίας, που έχει δημιουργήσει πολύ δυσοίωνες καταστάσεις όσον αφορά την ασφάλεια στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Στηρίζουμε την Ουκρανία όσο μπορούμε. Ο λαός τής Ουκρανίας μάχεται για την πατρίδα του και για το μέλλον των παιδιών του, υπερασπίζεται όμως και τη δική μας ελευθερία και τις δικές μας δημοκρατικές αρχές. Επίσης η Ρωσία αυτή τη στιγμή δέχεται πιέσεις. Ο στόχος μας είναι να σπάσουμε αυτή τη μηχανή πολέμου της Ρωσίας και να επιβάλλουμε κυρώσεις όσον αφορά το πετρέλαιο από τη Ρωσία».