Σαρλ Μισέλ προς Τουρκία: Τέλος στις μονομερείς ενέργειες

Σαρλ Μισέλ προς Τουρκία: Τέλος στις μονομερείς ενέργειες
epa08688915 (FILE) - European Council President Charles Michel gives a press conference at the end of European summit in video conference format, in Brussels, Belgium, 19 August 2020 (reissued 22 September 2020). A summit of EU heads of state government planned for 24 and 25 September was pushed back to early October, according to Michel's spokesperson Barend Leyts. In a statement, Leyts said this was due to a Covid-19 infection of one of Michel's security guards. EPA/OLIVIER HOSLET *** Local Caption *** 56283922 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ ιδιαίτερη αναφορά σε όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ανησυχία της ΕΕ για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την ομιλία του στην 75η Σύνοδο του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «οι μονομερείς ενέργειες και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν εντελώς».

«Η ΕΕ ανησυχεί για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι μονομερείς ενέργειες και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν εντελώς» υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ προσθέτοντας ότι «μαζί με τα κράτη-μέλη μας, καταβάλλουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσουν οι εντάσεις και για την προώθηση του διαλόγου».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε επίσης ότι πρότεινε τη διοργάνωση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, σημειώνοντας ότι «πολλοί παράγοντες έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά και είναι έτοιμοι να συζητήσουν τις λεπτομέρειες, την ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα».

Τέλος, ο κ. Μισέλ υπογράμμισε ότι «οι θαλάσσιες οριοθετήσεις, η ασφάλεια, τα ενεργειακά ζητήματα και η μετανάστευση είναι μερικά από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».