Σας απέλυσαν; Ιδού τι πρέπει να πείτε στην επόμενη συνέντευξη για δουλειά

Σας απέλυσαν; Ιδού τι πρέπει να πείτε στην επόμενη συνέντευξη για δουλειά
Photo: pixabay.com
Σε κάθε περίπτωση, εάν προσκληθείτε για συνέντευξη για δουλειά, πρέπει να είστε προετοιμασμένος να απαντήσετε και ερωτήσεις που θα αφορούν την απόλυσή σας.

της Anne Fisher

Αν σας απέλυσαν, μην νοιώθετε άσχημα. Είστε μέλος μιας μεγάλης… λέσχης. Ακόμα και στις ΗΠΑ, όπου η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969 και γίνονται πολλές προσλήψεις, μόνο το τελευταίο τρίμηνο καταγράφηκαν 104.800 απολύσεις. Ο αριθμός – που βασίζεται σε στοιχεία της Challenger, Gray & Christmas – είναι ο μεγαλύτερος από το 2009.

Σε κάθε περίπτωση, εάν προσκληθείτε για συνέντευξη για δουλειά, πρέπει να είστε προετοιμασμένος να απαντήσετε και ερωτήσεις που θα αφορούν την απόλυσή σας.

Εάν εργάζεστε σε κάποιον κλάδο που όλοι ξέρουν ότι αντιμετωπίζει προβλήματα – π.χ. σε μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό – δεν θα χρειαστεί να δώσετε και πολλές εξηγήσεις. Εάν όμως ψάχνετε μια νέα δουλειά ως προγραμματιστής εφαρμογών ή μηχανικός λογισμικού, το ερώτημα στο μυαλό του υπεύθυνου προσλήψεων που θα έχετε απέναντί σας είναι δεδομένο: γιατί απέλυσαν εσάς;

«Πρέπει να το θίξετε το συγκεκριμένο ζήτημα, ανεξάρτητα απ’ το εάν σας ρωτήσουν ή όχι» σημειώνει ο Andrew Challenger, αντιπρόεδρος της εταιρείας. Το κρίσιμο εδώ είναι να τονίσετε ότι ανεξάρτητα απ’ την πορεία του πρώην εργοδότη σας (ο οποίος μπορεί π.χ. να αναπτύσσεται και να ευημερεί), οι στρατηγικές του κινούνται προς νέες κατευθύνσεις.

«Συμβουλεύουμε τους πελάτες μας να λένε κάτι του τύπου ‘Η εταιρεία προέβη σε αναδιαρθρώσεις και η θέση μου εξαλείφθηκε’». Το ζήτημα, με άλλα λόγια, δεν ήταν η δική σας απόδοση, αλλά το ότι η θέση εργασίας σας δεν ταίριαζε με τη νέα στρατηγική της εταιρείας.

Ακόμα πιο εύκολη είναι η απάντησή στην περίπτωση που η προηγούμενη εταιρεία σας προέβη σε αλλαγές που είναι δημοσίως γνωστές, ως αποτέλεσμα π.χ. μιας συγχώνευσης ή μιας εξαγοράς. «Όλοι γνωρίζουν ότι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές οδηγούν σε περικοπές θέσεων εργασίας» επισημαίνει ο Challenger. «Συχνά, η νέα εταιρική οντότητα αναγκάζεται να ενοποιήσει τμήματα και λειτουργίες για να αποφύγει αλληλοεπικαλύψεις».

Σε κάθε περίπτωση, στην κουβέντα με τον υπεύθυνο προσλήψεων μην μείνετε πολύ στην απώλεια της παλιάς σας δουλειάς. Οι συνεντεύξεις αφορούν, ευτυχώς, περισσότερο το μέλλον παρά το παρόν. Και ο υποψήφιος νέος σας εργοδότης ενδιαφέρεται να μάθει τι μπορείτε να κάνετε εσείς γι’ αυτόν, και γιατί ταιριάζετε με τη θέση.

«Επιπλέον, συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να μην λένε τίποτε κακό για πρώην εργοδότη, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» τονίζει ο Challenger. «Μην βγάζετε τον θυμό σας στο Facebook ή στο Twitter. Η οποιαδήποτε ανάρτηση στο διαδίκτυο είναι λιγότερο ιδιωτική και πιο μόνιμη απ’ ό,τι φαντάζετε».