Σχέδια Ριμπολόβλεφ για μεγάλη επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Σχέδια Ριμπολόβλεφ για μεγάλη επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Σχέδια για κατασκευή εργοστασίου παραγωγής μπαταριών στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχει ο Ρώσος κροίσος και ιδιοκτήτης του Σκορπιού Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, εκπρόσωποι του οποίου έχουν έλθει σε επαφή για το project με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» πρόκειται για επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ για την παραγωγή προηγμένου τύπου μπαταριών από την εταιρεία Innolith, της οποίας μεγαλομέτοχος είναι ο Ριμπολόβλεφ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας Σολοντόβνικοφ παρουσίασε, σε μία αρχική συνάντηση γνωριμίας, στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση το επενδυτικό σχέδιό του για τη δημιουργία γραμμής παραγωγής στην Ελλάδα.

H Innolith παράγει, σε πιλοτικό στάδιο σε μονάδα της στη Γερμανία έναν τύπο πανίσχυρης μπαταρίας, με μεγάλη ανθεκτικότητα σε χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες, που είναι κατάλληλος για βιομηχανικές εφαρμογές.

Η επένδυση της Innolith στην Ελλάδα, που υπολογίζεται να δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας, αναμένεται να εξελιχθεί σε διαφορετικές φάσεις, με πρώτη τη δημιουργία κέντρου έρευνας και ανάπτυξης μπαταριών. Σε δεύτερη φάση σχεδιάζεται η κατασκευή εργοστασίου, που θα μπορεί αρχικά να παράγει πάνω από 15 εκατ. μπαταρίες ετησίως.

H έναρξη της επένδυσης εξαρτάται από τις τελικές αποφάσεις του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ενώ σε εξέλιξη με γοργούς ρυθμούς βρίσκονται εκτεταμένες κατασκευαστικές εργασίες στον Σκορπιό των 830 στρεμμάτων, τον οποίο ο Ρώσος μεγιστάνας αγόρασε το 2013.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε την επαφή, αλλά δεν προχώρησε σε κάποιο άλλο σχόλιο.