Το σχέδιο παραμονής των ξένων εργαζομένων στη Βρετανία

Το σχέδιο παραμονής των ξένων εργαζομένων στη Βρετανία

Οι αλλαγές που προωθούνται μετά το Brexit και οι πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων στη χώρα.

Η νέα πρόταση για τη θεώρηση βίζας, που παράγει η PwC για το City του Λονδίνου, υποστηρίζει ότι οι βίζες εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να χορηγούνται με βάση τις περιφερειακές ανάγκες των επιχειρήσεων.

«Οι διεθνής επιχειρήσεις θα εξακολουθούν να θέλουν τους καλύτερους υποψηφίους, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε η Julia Onslow-Cole, επικεφαλής της παγκόσμιας μετανάστευσης της PwC, προσθέτοντας ότι «το περιφερειακό σύστημα θεωρήσεων είναι ένας μηχανισμός για την ειδική αντιμετώπιση των ελλείψεων δεξιοτήτων».

Το Λονδίνο, το οποίο υπερηφανευόταν ότι είναι το οικονομικό κέντρο της Ευρώπης, έχει ισχυρούς δεσμούς με το ηπειρωτικό τραπεζικό σύστημα, ενώ όλη βρετανική χώρα διαθέτει τους περισσότερους αλλοδαπούς κατοίκους.

Ωστόσο, η οικονομία της Βρετανίας αναμένεται να υποστεί μεγάλη ζημιά μετά την απόφαση του Brexit, καθώς αναμένεται να περιοριστεί το ευρωπαϊκό εμπόριο και η μετανάστευση προς αυτή, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα πιθανόν να το έχει η πόλη του Λονδίνου: Μόλις το ένα τρίτο των εργαζομένων προέρχονται από το εξωτερικό και περίπου το 12% από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την PwC, περίπου τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στη χώρα, με βάση το ισχύον σύστημα θεωρήσεων. Η νέα πρόταση λοιπόν έχει σχεδιαστεί προκειμένου να διευκολύνει τους τομείς που εξαρτώνται από τους ευρωπαίους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, της υγειονομικής περίθαλψης, της γεωργίας και των κατασκευών.

Αν τελικώς αυτό το σύστημα θεώρησης τεθεί σε εφαρμογή, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιδείξουν στην κυβέρνηση ότι αρχικά επιχείρησαν να προσλάβουν Βρετανούς υπαλλήλους προτού περάσουν στην πρόσληψη των αλλοδαπών εργαζομένων.