Σχέδιο Σόιμπλε να ρίξει την κυβέρνηση βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Σχέδιο Σόιμπλε να ρίξει την κυβέρνηση βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Καταλογίζουν στον Σόιμπλε ότι ζήτησε περικοπή συντάξεων όχι 20%, αλλά ύψους 35% από το 2019.

Την ώρα που η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πάει από αναβολή σε αναβολή με τις ελπίδες για τεχνική συμφωνία στο Eurgroup του Απριλίου να απομακρύνωνται, το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει σκληρά μέτρα, ενώ οι δανειστές ζητούν, αφού νομοθετηθούν οι μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, τότε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση με επίσημη δήλωση του πρωθυπουργού, συνδέει τα μέτρα για το χρέος με το κλείσιμο της αξιολόγησης, κάτι που όμως δεν φέρεται να επιθυμεί τώρα η Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση «χρεώθηκαν στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τον οποίο ειπώθηκε ότι, αιφνιδιαστικά και ενώ όλα τα θέματα είχαν κλείσει, επανέφερε το θέμα της περικοπής των συντάξεων για το 2019, ζητώντας να ανέρχονται όχι στο 20%, αλλά στο 35% – με το ΔΝΤ να υιοθετεί άμεσα τις απόψεις του!

Όπως αναφέρει το protothema.gr, τα μέλη της ΠΓ απέδωσαν τη στάση του κ. Σόιμπλε στο ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα χάσει τη θέση του μετά τις γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο και θέλει σε αυτή τη φάση, που έχει τη δυνατότητα, να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση.

Ακόμη…εκτιμούν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θα διατηρήσει το ίδιο πόστο μετά τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου στη χώρα του κι έτσι επιδιώκει να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα το ηγετικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ επεκτάθηκε στη συζήτηση σεναρίων αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, εμπλέκοντας και εσωτερικά κέντρα, τα οποία αποβλέπουν, σε συνεργασία με εκπροσώπους των δανειστών, στην κυβερνητική φθορά και τελικά την πτώση της.

Δεν είναι τυχαίο δε ότι η «Αυγή της Κυριακής» κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο «Σχέδιο αποσταθεροποίησης από το παλιό σύστημα» και κάνει λόγο για «’’συμφωνητικό’’ Μητσοτάκη – Γεννηματά για ανατροπή της κυβέρνησης» αναφερόμενη επίσης στο «ρόλο Σημίτη και Στουρνάρα» και στα «φαντάσματα των εξοπλισμών, του Χρηματιστηρίου και της Υγείας».

Ενισχυτική αυτής της εκτίμησης είναι και η ανάλυση που κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ για τις επαφές που ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας θεωρούν ότι η κινητικότητα του προέδρου της ΝΔ δεν είναι άνευ πολιτικής σημασίας, καθώς εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης βλέπει πως, εάν κλείσει η αξιολόγηση, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τζανακόπουλος κατά ΔΝΤ

«Όταν ο κ. Σόιμπλε βρίσκει προσχήματα να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις, τότε η κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει δημοσίως κριτική» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ. Σόιμπλε ζήτησε να μειωθούν οι συντάξεις κατά 35% αντί του συμφωνημένου 20% από το 2019.

«Ο κ. Σόιμπλε αν έχει κάτι να ζητήσει το κάνει δημόσια,δεν το κάνει δια της πλαγίας. Ποτέ δεν έχει υπεισέλθει το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών σε τεχνικά ζητήματα» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, διαψεύδοντας εμμέσως ότι ζήτησε  μείωση των συντάξεων κατά 35%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι: «δεν υπάρχει το σενάριο της σύγκρουσης και των εκλογών η διαπραγμάτευση έχει και αντιπαράθεση, έχει και ανταλλαγή επιχειρημάτων. Όταν το σχέδιο είναι με διάφορα προσχήματα να υπάρχουν καθυστερήσεις, εμείς οφείλουμε αυτό να το πούμε».

«Σας είπα ότι το ΔΝΤ έχει μια διαπραγματευτική τακτική. Και στην πρώτη αξιολόγηση ήθελε να πάει τα πράγματα στα άκρα. Δεν το πέτυχε στην πρώτη αξιολόγηση. Κατά τον ίδιο τρόπο που δεν το πέτυχε στην πρώτη αξιολόγηση δεν θα το πετύχει και τώρα» υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Το ΔΝΤ δεν θέλει να τινάξει τη χώρα στον αέρα, θέλει να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση στο όριο» ήταν η εξήγηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή που δεν νιώθουν άνετα με την προσπάθεια που κάνουμε και με το να βγάλουμε εμείς τη χώρα από την επιτροπεία» πρόσθεσε.

«Λένε στην ελληνική κυβέρνηση: Ή θα αποδεχθείτε το ΔΝΤ ή αλλιώς δεν υπάρχει πρόγραμμα. Όταν ο κ. Σόιμπλε λέει “δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ”, το πολιτικό συμπέρασμα που βγάζετε είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση καλεί το ΔΝΤ;» αναρωτήθηκε.