Σε αυτές τις χώρες μπορείτε να πάρετε «βίζα πανδημίας» με κίνητρα για τηλεργασία στο εξωτερικό

Σε αυτές τις χώρες μπορείτε να πάρετε «βίζα πανδημίας» με κίνητρα για τηλεργασία στο εξωτερικό
Photo: pixabay.com
Ορισμένες χώρες απομακρύνονται από τα παραδοσιακά τουριστικά μοντέλα και προσπαθούν να προσελκύσουν τους ψηφιακούς νομάδες, εργαζόμενους που είναι πρόθυμοι να μεταναστεύσουν και να εργαστούν εξ αποστάσεως για όσο διαρκέσει η πανδημία.

Θέλετε να ζήσετε στο εξωτερικό; Αυτή μπορεί να είναι η ευκαιρία σας. Ολοένα και περισσότερες χώρες προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους να αφήσουν πίσω τα γραφεία τους και να αδράξουν την ευκαιρία να ζήσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Νίκολας Μπλουμ εκτιμά ότι σήμερα, το 42% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ εργάζεται από το σπίτι και μάλιστα σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι ενδέχεται να μην επιστρέψουν στο γραφείο σύντομα. Καθώς η πανδημία συνεχίζεται εταιρείες όπως το Facebook ανακοινώνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να επιστρέψουν στο γραφείο μέχρι τα μέσα του 2021 (ή ποτέ στην περίπτωση του Twitter), ορισμένες χώρες απομακρύνονται από τα παραδοσιακά τουριστικά μοντέλα που βασίζονται σε μια μικρή, εκ των πραγμάτων ροή, επισκεπτών-τουριστών και προσπαθούν να προσελκύσουν ταξιδιώτες που είναι πρόθυμοι να μείνουν στη χώρα ξοδεύοντας χρήμα, για μεγαλύτερες περιόδους.

Αυτοί οι προορισμοί προσελκύουν μια νέα ομάδα των «ψηφιακών νομάδων»

Γραφείο σε νησί;

Από τις 21 Αυγούστου ξεκίνησαν οι αιτήσεις για εργαζόμενους που θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο νησί Ανγκουίλα Βρετανικό υπερπόντιο έδαφος με έκταση 91 τ.χλμ. και πληθυσμό 13.452 κατοίκους που έχει καταγράψει μόνο τρία κρούσματα Covid-19 μέχρι σήμερα. Δελτίο τύπου που εκδόθηκε από την υπηρεσία τουρισμού στις 19 Αυγούστου ανέφερε ότι το νησάκι «στοχεύει σε μια νέα πελατεία που ονομάζουμε ψηφιακούς νομάδες, οι οποίοι θα έρθουν και θα εργαστούν απομακρυσμένα με θεωρήσεις παρατεταμένης διαμονής». Προτεραιότητα στην είσοδο δίνεται σε αιτούντες από χώρες «χαμηλού κινδύνου», που ορίζονται ως εκείνες με ποσοστό μόλυνσης μικρότερο από 0,2%, καθώς και σε ταξιδιώτες μακράς διαμονής. Η διαμονή κάτω των τριών μηνών κοστίζει $1.000 για άτομα και $1.500 για μια τετραμελή οικογένεια. Τα τέλη εισόδου, τα οποία διπλασιάζονται για διαμονή μεγαλύτερης διάρκειας, καλύπτουν δύο δοκιμές Covid-19, μια ψηφιακή άδεια εργασίας και άλλα έξοδα. Σε αντίθεση με άλλους προορισμούς, η Ανγκουίλα ζητά μόνο μια «σύντομη περιγραφή» του είδους της εργασίας που θα κάνει κανείς εκεί.

Οι ταξιδιώτες που υποβάλλουν αίτηση για άδεια εργασίας για όλο το χρόνο στα Μπαρμπάντος γνωρίζουν εντός πέντε εργάσιμων ημερών εάν επιβεβαιώνεται το αίτημά τους για βίζα. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότερες από 1.350 αιτήσεις, με το 40% να προέρχεται από κατοίκους των ΗΠΑ. Η βίζα ισχύει για 12 μήνες από την ημερομηνία άφιξης και οι κάτοχοι μπορούν να φύγουν και να επανέλθουν στο νησί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Υπάρχει δωρεάν Wi-Fi σε όλο το νησί, όπως εστιατόρια, καφετέριες, δημόσιες βιβλιοθήκες και δημόσια πάρκα. Οι κάτοχοι βίζας μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία ή να πληρώσουν ένα μικρό ποσό για να φοιτήσουν σε δημόσιο σχολείο.

Στις Βερμούδες με τα κρυστάλλινα νερά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το νέο πιστοποιητικό «Work from Home».Οι αιτήσεις κοστίζουν 263 $ ανά άτομο και οι ταξιδιώτες πρέπει να απασχολούνται σε εταιρεία εκτός Βερμούδων, να έχουν εγγραφεί ως φοιτητές σε πανεπιστημιακό πρόγραμμα. Τα μέλη της οικογένειας και τα κατοικίδια ζώα είναι ευπρόσδεκτα, και τα παιδιά μπορούν να φοιτήσουν σε δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία στις Βερμούδες. Ο ιστότοπος της εφαρμογής περιλαμβάνει πληροφορίες κράτησης για παραθαλάσσιες βίλες, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και χώρους συνεργασίας.

Πού στην Ευρώπη;

Εργαζόμενοι από 95 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να ζήσουν και να εργαστούν στην Γεωργία. Ανακοινώθηκε στα μέσα Ιουλίου, περίπου 2.700 αιτήσεις είχαν καταχωριστεί έως τις 5 Αυγούστου, αν και το πρόγραμμα, που ονομάζεται «Απομακρυσμένη από τη Γεωργία», δεν ξεκίνησε επίσημα αργότερα τον ίδιο μήνα. Επιτρέπει στους εργαζομένους να παραμένουν στη Γεωργία για τουλάχιστον 360 ημέρες χωρίς βίζα. Οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν έναν ελάχιστο μηνιαίο μισθό 2.000 $ και να συμφωνήσουν να υποβληθούν σε καραντίνα 12 ημερών σε ένα ξενοδοχείο με δικά τους έξοδα κατά την είσοδό τους.

Η Εσθονία ξεκίνησε τον 12μηνο Digital Nomad Visa τον περασμένο μήνα που φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πανδημία, αλλά το πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και χρόνια. Γνωστή ως μια από τις πιο προηγμένες ψηφιακά χώρες στον κόσμο, η χώρα της Βαλτικής – που κέρδισε δικαίως τον χαρακτηρισμό E-stonia- δεν έκανε τη διαδικασία θεώρησης τόσο φιλική όσο άλλες. Οι αιτήσεις πρέπει να κατατεθούν μέσω ραντεβού σε πρεσβεία ή προξενείο της Εσθονίας και χρειάζονται περίπου 30 ημέρες για να γίνει ο σχετικός έλεγχος. Προϋπόθεση ο μηνιαίος μισθός των υποψηφίων το τελευταίο εξάμηνο να είναι μεγαλύτεροι των 3.504 €

Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του θα καλωσορίσει σύντομα τους ψηφιακούς νομάδες. Σε ανάρτηση στο Twitter στις 26 Αυγούστου, ανέφερε ότι η Κροατία θα είναι «μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο» που θα ρυθμίσει νόμιμα την παραμονή των ψηφιακών νομάδων. Η ανάρτηση περιλάμβανε μια φωτογραφία του Πλένκοβιτς με τον Ολλανδό επιχειρηματία Jan de Jong, ο οποίος ζει στην Κροατία τα τελευταία 14 χρόνια και τώρα συνεργάζεται με την κροατική κυβέρνηση για τις βίζες στους ψηφιακούς νομάδες.