Σε ανοδική πορεία και πάλι οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων

Σε ανοδική πορεία και πάλι οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων

Η παγκόσμια αναταραχή παρέσυρε για μία ακόμη φορά τα ελληνικά ομόλογα, υπενθυμίζοντας το πόσο ευάλωτοι παραμένουν οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι. 

Η παγκόσμια αναταραχή κατάφερε για ακόμη μία φορά να παρασύρει τα ελληνικά ομόλογα, υπενθυμίζοντας το πόσο ευάλωτοι είναι οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι σε οποιαδήποτε εξωτερικές ανωμαλίες και μάλιστα δέκα ημέρες πριν την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Η έντονη νευρικότητα που κυριαρχεί από την ιταλική αγορά εξαιτίας του προϋπολογισμού του 2019, η νέα κρίση στις τουρκικές μετοχές και τα ομόλογα, αλλά και οι κραδασμοί στη Ρωσία λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, έχουν καταφέρει να επηρεάσουν αρνητικά τα ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε και πάλι ανοδική πορεία, έπειτα ένα πολύ μικρό διάλειμμα βελτίωσης, «σπάζοντας» εκ νέου το φράγμα του 4%. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 4,144% με άνοδο της τάξεως του 4,15%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις 22 Ιουνίου.

Ακόμα πιο έντονες ήταν οι πιέσεις στο 5ετές ελληνικό ομόλογο, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 3,212% με άνοδο της τάξεως του 5,28%, επίσης στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του Ιουνίου, ενώ το 7ετές κρατικό ομόλογο εμφάνισε απόδοση της τάξεως του 3,725% από 3,51% προηγουμένως, έχοντας απομακρυνθεί και πάλι από το επίπεδο της έκδοσής του τον Φεβρουάριο (3,5%).

Με το στοίχημα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές πριν τις 20 Αυγούστου να έχει ήδη χαθεί, ο δρόμος προς μία πιθανή νέα έκδοση τον Σεπτέμβριο έχει αρχίσει να κλείνει. Το διεθνές κλίμα όχι απλά δεν έχει σταθεροποιηθεί όπως θα ήλπιζε το οικονομικό επιτελείο, αλλά έχει επιδεινωθεί, με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση αποφεύγοντας το ρίσκο, πραγματοποιώντας στροφή προς τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Για το λόγο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια για νέα έκδοση προσεχώς, όπως σημειώνουν στην «Κ» διαχειριστές κεφαλαίων.

Αλλωστε, όπως επεσήμανε και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναφορικά με την προσπάθεια για επιστροφή στις αγορές, «πρέπει να είναι προσεκτική και καλοσχεδιασμένη η έξοδος, δεδομένων τόσο της ύπαρξης σημαντικού ύψους ταμειακών αποθεματικών ασφαλείας όσο και των κινδύνων επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος σε περίπτωση σχετικά υψηλών επιτοκίων λόγω αναταραχών στις διεθνείς αγορές».

Μόνο μία «γενναία» αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε έτσι να στείλει το επόμενο διάστημα ένα ισχυρό σήμα στις αγορές, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται σύντομα.

Αν και σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναμένεται από την αγορά ότι θα προχωρήσει στην αναβάθμιση της Ελλάδας, ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι μία συντηρητική αναβάθμιση στο ίδιο πλαίσιο με αυτήν της S&P, κατά μία βαθμίδα και στο «Β+», η οποία διατηρεί τα ελληνικά ομόλογα αρκετά μακριά ακόμα από την κατηγορία του «επενδυτικού βαθμού».

Διαβάστε ακόμη: Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα και σήμερα – «Θύμα» των αμερικανικών κυρώσεων το ρούβλι

Πτώση καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών