Σε «αστυνομικό θρίλερ» εξελίσσεται το μεγάλο σκάνδαλο που πλήττει την Credit Suisse

Σε «αστυνομικό θρίλερ» εξελίσσεται το μεγάλο σκάνδαλο που πλήττει την Credit Suisse
epa07529079 President of the board of Switzerland's bank Credit Suisse (CS) Urs Rohner during the general assembly at the Hallenstadion in Zurich, Switzerland, 26 April 2019. EPA/ENNIO LEANZA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση ενός πρώην ανώτερου τραπεζικού στελέχους και ο θάνατος ενός ντετέκτιβ έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την ηγεσία της εταιρείας.

του Bernhard Warner

Τα κορυφαία τραπεζικά στελέχη συχνά γίνονται αποδέκτες σκληρών συμπεριφορών όταν αποφασίζουν να αλλάξουν εργοδότη. Με τα χέρια «δεμένα» από συμφωνίες μη άσκησης ανταγωνισμού, συχνά αναγκάζονται να μείνουν εκτός κλάδου για κάποιο διάστημα και μακριά από το προσωπικό και τους πελάτες του προηγούμενου εργοδότη.

Όμως, η Credit Suisse επέδειξε υπέρμετρο ζήλο προσλαμβάνοντας ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να παρακολουθούν τον Iqbal Khan, πρώην επικεφαλής διαχείρισης πλούτου της ελβετικής τράπεζας, η οποία φοβόταν ότι ο συγκεκριμένος θα δελέαζε πρώην συναδέλφους του και εταιρικούς πελάτες λίγο πριν πάει στη νέα του δουλειά, στην UBS Group AG στη Ζυρίχη.

Η ακραία αυτή πρωτοβουλία γύρισε «μπούμερανγκ» για τη Credit Suisse με τραγικό τρόπο, με τον θάνατο ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ και την απομάκρυνση ενός κορυφαίου στελέχους της. Το πλήγμα για την εταιρική φήμη της τράπεζας είναι μεγάλο.

«Η ιστορία είναι σαν αστυνομικό θρίλερ» λέει ο Lukas Hässig, δημοσιογράφος με έδρα στη Ζυρίχη που προέβη σε αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση Khan προτού το ζήτημα λάβει διεθνείς διαστάσεις.

Τη Δευτέρα, δημοσίευμα του δημοσιογράφου στο ιστολόγιό του ανέφερε ότι ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ που προσέλαβε η Credit Suisse για να παρακολουθεί τον Khan αυτοκτόνησε την περασμένη εβδομάδα. Αυτό συνέβη αφότου, στα μέσα Σεπτέμβρη, ο Khan ήρθε αντιμέτωπος πρόσωπο-με-πρόσωπο με τον ντετέκτιβ έχοντας καταλάβει ότι τον παρακολουθούσε.

Ο πρόεδρος της Credit Suisse, Urs Rohner, εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του ιδιωτικού ερευνητή, ενώ η αστυνομία συνεχίζει να ερευνά την υπόθεση.

«Το πλήγμα για τη Credit Suisse είναι τεράστιο σε επίπεδο εταιρικής φήμης» λέει ο Hässig σε ηλεκτρονική συνέντευξή του στο Fortune. Υποτίμησαν πάρα πολύ τον δυνητικό αντίκτυπο αυτής της υπόθεσης. Και η αντίδρασή τους πλέον έρχεται αργά και είναι ανεπαρκής. Ο CEO Tidjane Thiam έχει χάσει την αξιοπιστία του».

Σε συνέντευξη τύπου στη Ζυρίχη, το διοικητικό συμβούλιο της Credit Suisse προσπάθησε να απαλλάξει τον Thiam από την οποιαδήποτε ευθύνη και να ρίξει όλο το φταίξιμο στον επικεφαλής λειτουργιών της τράπεζας, Pierre-Olivier Bouée. Ο Bouée παραιτήθηκε, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για το γεγονός ότι ανέθεσε σε ντετέκτιβ την παρακολούθηση του Khan.

Η τράπεζα ξεκίνησε να ερευνά την υπόθεση εσωτερικά τον περασμένο μήνα, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Khan παρακολουθείτο και τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να παρακολουθούν τις εξελίξεις.

«Απορρίπτουμε κάθε άποψη που θέτει υπό αμφισβήτηση την προσωπική και επαγγελματική ακεραιότητα του CEO μας» είπε ο Rohner. «Συνεχίζει να χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης και υποστήριξης τόσο από το διοικητικό συμβούλιο όσο κι από μένα προσωπικά».

Όμως, ο πρόεδρος της Credit Suisse παραδέχθηκε ότι η απόφαση παρακολούθησης του Khan θα έχει αντίκτυπο στην εταιρεία σε βάθος χρόνου. «Η φήμη της τράπεζάς μας έχει πληγεί τις τελευταίες μέρες» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να «διαδοθεί σε όλο το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ελβετίας».