Σε δημοπρασία η συλλογή έργων τέχνης του Ντέιβιντ Μπόουι

Σε δημοπρασία η συλλογή έργων τέχνης του Ντέιβιντ Μπόουι

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί σε τρία μέρη και συνολικά θα πωληθούν 350 κομμάτια. 

Ο Οίκος Δημοπρασιών Sotheby’s έκανε μία πρώτη παρουσίαση της συλλογής έργων τέχνης του θρύλου της ροκ Ντέιβιντ Μπόουι στη κεντρική γκαλερί του στη Νέα Υόρκη, ενόψει της δημοπρασίας που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο.

Συνολικά θα πωληθούν 350 κομμάτια. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί σε τρία μέρη: θα τεθούν προς πώληση έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης και στη συνέχεια έργα του μεταμοντέρνου ιταλικού ντιζάιν, δήλωσε ο Σάιμον Χούκερ, ειδικός μοντέρνας και βρετανικής μεταπολεμικής τέχνης στον οίκο Sotheby’s.

Σύμφωνα με τον Χούκερ η αξία της συλλογής εκτιμάται στα 10-15 εκατ. λίρες Αγγλίας (13-19,5 εκατ. δολάρια).

Ο Ντέιβιντ Μπόουι, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Ιανουάριο, σε ηλικία 69 ετών, είχε μία τεράστια συλλογή έργων τέχνης.

Ένα από τα κορυφαία έργα προς δημοπράτηση είναι ο πίνακας «Air Power» του Νεοϋορκέζου ζωγράφου Ζαν Μισέλ Μπασκιά που κοστολογείται στα 3,3 -4,6 εκατ. δολάρια.

Ο πίνακας «Head of Gerda Boehm» του Βρετανού καλλιτέχνη, Φρανκ Άουερμπαχ είχε επηρεάσει τη διάθεση του τραγουδιστή και τον είχε εμπνεύσει να δημιουργήσει ήχους που αντανακλούσαν τα συναισθήματα του, είπε ο Χούκερ.

«Νομίζω ότι έχει να κάνει περισσότερο με το ευρύτερο ενδιαφέρον του για τη δημιουργικότητα, για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι καλλιτέχνες, την καλλιτεχνική διαδικασία», ανάφερε ο Χούκερ σε μία προσπάθεια να εξηγήσει την έλξη που ασκούσε στον πρωτοπόρο της μουσικής η τέχνη.

Ο Μπόουι είχε βαθιά σχέση με τον κόσμο της τέχνης, κυρίως της μοντέρνας και σύγχρονης βρετανικής τέχνης, ως καλλιτέχνης, κριτικός, επιμελητής εκδότης και συντάκτης περιοδικών.

Συμμετείχε στη συντακτική ομάδα του περιοδικού Modern Painter και έπαιρνε συνεντεύξεις από καλλιτέχνες όπως ο Τζεφ Κουνς και Ντάμιεν Χιρστ.

Ως ηθοποιός υποδύθηκε τον Άντι Χουόρχολ στη βιογραφική ταινία «Μπασκιά» του 1996 σκηνοθεσίας Τζούλιαν Σνάμπελ με συμπρωταγωνιστές τους Γκάρι Όλντμαν, Ντένις Χόπερ και Τζέφρι Ράιτ.

Ο Μπόουι είχε συλλέξει πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, έργα αντιπροσωπευτικά ρευμάτων όπως του σουρεαλισμού, της σύγχρονης αφρικανικής τέχνης, έργα αυτοδίδακτων καλλιτεχνών από το ίδρυμα Gugging της Βιέννης και έργα από την ομάδα Μέμφις.

Η συλλογή θα μεταφερθεί στην γκαλερί του Οίκου Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο, τον Νοέμβριο την εβδομάδα που θα πραγματοποιηθεί και η δημοπρασία.