Σε δυσθεώρητα ύψη το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στα 34 τρισ. δολάρια

Σε δυσθεώρητα ύψη το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στα 34 τρισ. δολάρια
Photo: pixabay.com
Η πρόεδρος της Επιτροπής για έναν Υπεύθυνο Κρατικό Προϋπολογισμό, χαρακτήρισε το χρέος «ένα πραγματικά καταθλιπτικό επίτευγμα».

Σπάει τα ρεκόρ το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, το οποίο έφτασε για πρώτη φορά στα 34 τρισ. δολάρια, την ώρα που τα μέλη του Κογκρέσου προετοιμάζονται για σειρά μαχών σχετικά με τη χρηματοδότηση του κράτους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters, το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ξεπέρασε τα 33 τρισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο, εν μέσω αυξανόμενων ελλειμμάτων, καθώς τα φορολογικά έσοδα μειώνονται και οι κρατικές δαπάνες αυξάνονται.

Οι εργασίες του Κογκρέσου ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα και το νομοθετικό σώμα έχει να αντιμετωπίσει τις προθεσμίες της 19ης Ιανουαρίου και της 2ας Φεβρουαρίου για τη διευθέτηση των κυβερνητικών δαπανών έως τον Σεπτέμβριο, εν μέσω των απαιτήσεων των Ρεπουμπλικανών για μείωση των μη αναγκαίων δαπανών το 2024 κάτω από τα όρια που είχαν συμφωνηθεί τον Ιούνιο. Οι βουλευτές ελπίζουν επίσης να περάσουν την έκτακτη ενίσχυση της Ουκρανίας και του Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αποτυχία να εγκριθούν τα 12 νομοσχέδια δαπανών για το δημοσιονομικό έτος 2024, θα μπορούσε να oδηγήσει τις κρατικές υπηρεσίες σε «shutdown». Αλλά η επίτευξη ενός συμβιβασμού ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολη με τις εκλογές του Νοεμβρίου στον ορίζοντα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής για έναν Υπεύθυνο Κρατικό Προϋπολογισμό, Maya MacGuineas χαρακτήρισε το χρέος των 34 τρισ. δολαρίων σαν «ένα πραγματικά καταθλιπτικό επίτευγμα», αποδίδοντάς το στην απροθυμία των πολιτικών αρχηγών να πάρουν δύσκολες δημοσιονομικές αποφάσεις.

«Εξακολουθούμε να τρέφουμε ελπίδες ότι αυτοί που χαράσσουν τις πολιτικές θα λάβουν περαιτέρω μέτρα για τη μείωση του δανεισμού μας, είτε αυξάνοντας τους φόρους, μειώνοντας τις δαπάνες ή δημιουργώντας μια δημοσιονομική επιτροπή ή, ιδανικά, κάνοντας όλα τα παραπάνω», σημείωσε η MacGuineas.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Michael Kikukawa απέδωσε την αύξηση του χρέους στις μειώσεις φόρων που πέρασαν από τους Ρεπουμπλικάνους το 2017, ωφελώντας τις επιχειρήσεις και τους εύπορους Αμερικανούς. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλει να μειώσει το έλλειμμα των ΗΠΑ κατά 2,5 τρισ. δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια, αυξάνοντας τους φόρους για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλούσιους Αμερικανούς και μειώνοντας τις δαπάνες για τις φαρμακευτικές και τις φοροαπαλλαγές για τις πετρελαϊκές εταιρείες.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: