Πώς το generative AI αλλάζει το μέλλον της εργασίας

Πώς το generative AI αλλάζει το μέλλον της εργασίας
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα αναδιαμορφώσει τα εργασιακά περιβάλλοντα τα επόμενα χρόνια, ανά τον κόσμο.

Αποστολή στο Λας Βέγκας

Σύμφωνα με την έρευνα της Adecco «Global Workforce of the Future 2023», σχεδόν το 70% των εργαζομένων παγκοσμίως χρησιμοποιούν ήδη, σε καθημερινή βάση, στην εργασία τους το Generative AI, ένα εργαλείο που δεν αυτοματοποιεί απλώς διαδικασίες, αυξάνοντας την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού, αλλά αναμένεται να μετασχηματίσει πλήρως τον τρόπο που εργαζόμασταν μέχρι σήμερα.

Το Fortune βρέθηκε στο Λας Βέγκας στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου «AWS re:Invent 2023», όπου παρακολουθήσαμε ένα ενδιαφέρον πάνελ αναφορικά με το πώς οι HR Managers αντιλαμβάνονται τη χρήση του Gen AI στη δουλειά τους, αλλά και ποιες είναι οι εκτιμήσεις τους ως προς το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα αναδιαμορφώσει τα εργασιακά περιβάλλοντα τα επόμενα χρόνια, ανά τον κόσμο.

Όπως τόνισε η Katy George, CHRO της McKinsey, ενός ομίλου που απαριθμεί 450.000 συνεργάτες σε όλο τον κόσμο, η προσέλκυση ταλέντου αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης και επεσήμανε πως οι διοικήσεις των εταιρειών έχουν χρέος να εκπαιδεύσουν τους εργαζόμενους πάνω στη χρήση των νέων τεχνολογικών εργαλείων, αλλά με ασφάλεια, καθώς διακυβεύεται η τύχη των εταιρικών δεδομένων τους.

«Ήδη υπάρχουν άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν και βλέπουμε πως εκείνοι που βρίσκονται ένα βήμα μπροστά, μπορούν να μοιραστούν τη γνώση με το υπόλοιπο δίκτυο. Υπάρχουν ευκαιρίες για καθέναν από εμάς και βλέπουμε στην πράξη ότι όσοι πελάτες μας επενδύουν στο generative AI, προχωράνε και εξελίσσονται πιο γρήγορα από εκείνους που παραμένουν ακόμα σκεπτικοί ως προς την υιοθέτηση των αλλαγών».

Διευκρίνισε πως οι τομείς που θα δούμε θεαματικές αλλαγές από την ενσωμάτωση του generative AI είναι, κυρίως, το μάρκετινγκ, οι πωλήσεις και το software engineering.

«Το Generative AI μας βοηθάει στο πώς επιλέγουμε προσωπικό ή στο πώς το εξοπλίζουμε με τις κατάλληλες δεξιότητες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα διευρύνει τον κόσμο του ταλέντου και θα τον πάει σε άλλο επίπεδο. Με άλλα λόγια, θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την εξέλιξη του ταλέντου».

Η συμβουλή που έδωσε προς τους managers είναι σε πρώτη φάση να το δουν σαν παιχνίδι και να πειραματιστούν.

Ακόμη επικρατεί διχασμός

Μεταξύ των ομιλητών ο Marlon Salivan, Chief Human Resources Officer, Johnson Controls, ο οποίος υπογράμμισε πως το ΑΙ σχετίζεται με το μοντέλο λειτουργίας της εταιρείας του και πως έχει συμβάλλει στη μετάβαση από το παραδοσιακό επιχειρείν σε μια επιχειρηματικότητα βασισμένη σε τεχνολογία αιχμής που επεκτείνεται, εκτός από τον ανθρώπινο παράγοντα, στα βιώσιμα κτίρια και τις υποδομές.

«Υπάρχει μεγάλο κενό στο τι μπορούν να κάνουν πλέον οι managers, αλλά και στις προσδοκίες που έχουν από τους υφιστάμενους τους. Μιλάμε για διαφορετικό τρόπο απόδοσης και αύξηση της εργασίας εξ αποστάσεως. Πιστεύουμε άρρηκτα ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συμβάλει στην καινοτομία και την ανάπτυξη».

Εστιάζοντας στα τμήματα HR και στην αλλαγή της φύσης της δουλειάς ενός HR Manager, ο κ. Salivan έφερε ως παράδειγμα ότι οι εργαζόμενοι θα μάθουν να αλληλοεπιδρούν με avatars για να βρίσκουν απαντήσεις σε απλά ερωτήματα, χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τους ανωτέρους τους να εξηγούν διαρκώς βασικά πράγματα που τους αποσπούν από σημαντικές εργασίες.

«Ακόμη επικρατεί ένας διχασμός. Υπάρχουν αυτοί που εκθειάζουν το ΑΙ και αυτοί που ακόμη παραμένουν διατακτικοί ως προς τη χρήση του. Η δική μου αίσθηση είναι ότι, χάρη σε αυτό, οι εργαζόμενοι αποκτούν κατά κάποιο τρόπο υπερδυνάμεις που μεταφράζονται σε παραγωγικότητα. Το ποσοστό που το gen AI θα επηρεάσει την καθημερινότητα ως προς την αυτοματοποίηση είναι 60%-70%. Το θέμα δεν είναι η πλήρης αυτοματοποίηση, αλλά η αυτοματοποίηση μέρους της δουλειάς μας, καθώς επίσης και η μεγαλύτερη και γρηγορότερη πρόσβαση στην πληροφορία».

Συνέχισε λέγοντας πως το gen AI θα μας βοηθήσει ως προς το μονοπάτι για τις δεξιότητες που θα χρειαστούν στο εγγύς μέλλον, ενώ τόνισε πως σε μια επιχείρηση θα χρειαστεί να εμπλακούν διάφορα τμήματα, το νομικό, της συμμόρφωσης, του ανθρώπινου δυναμικού και το οικονομικό, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν θέτει σε κίνδυνο την εταιρεία.

«Καθημερινά το gen AI γίνεται πιο γρήγορο και πιο έξυπνο. Είναι ένας τρόπος για να καταλάβουμε τη φωνή των εργαζομένων μας και όχι μόνο ένα εργαλείο αύξησης της αποδοτικότητας τους. Ας χαρούμε λοιπόν για τη διαδικασία μάθησης και όχι για την αποτυχία. Αν δεν επενδύεις στο νέο, θα έχεις συγκριτικό μειονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού και σταδιακά θα χάσεις και το προσωπικό σου γιατί θα πάει αλλού. Είναι μονόδρομος».

Στο επίκεντρο η ηθική

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Ian Wilson, VP of HR, AWS, τονίζοντας πως το 12ο ετήσιο συνέδριο της AWS στο Λας Βέγκας είναι ο συνδετικός κρίκος με τους συνεργάτες και τους πελάτες και πως αυτή η καινοτόμα τεχνολογία δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να είναι πιο ευέλικτες και αποδοτικές κερδίζοντας χρόνο για τη δημιουργικότητα καθώς κάποια πράγματα αυτοματοποιούνται.

«Πρόκειται για ένα διαρκές ταξίδι, για τη δημιουργία ενός μηχανισμού και μιας κουλτούρας που θα είναι διαρκείς, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται. Γίνονται σε κεντρικό επίπεδο πράγματα που έκαναν πολλοί άνθρωποι διάσπαρτοι δεξιά και αριστερά».

Ο κ. Wilson κατέληξε πως δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο επίκεντρο ραγδαίων αλλαγών, διεξάγεται μεγάλη συζήτηση για το κομμάτι της ηθικής, ενώ τόνισε πως όσοι τώρα σπουδάζουν computer science αυτό που θα κληθούν να κάνουν σε 5-10 χρόνια θα είναι τελείως διαφορετικό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: