Σε εγρήγορση η Ελλάδα μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού- Αναμονή για νέα μέτρα

Σε εγρήγορση η Ελλάδα μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού- Αναμονή για νέα μέτρα
Νεαρές κοπέλες, φορώντας μάσκες, περπατούν έξω από την πύλη του νοσοκομείου Αττικόν, στο Χαϊδάρι, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020. Στο νοσοκομείο Αττικόν, ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, μεταφέρεται η νεαρή γυναίκα, που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό στην Αθήνα. Η γυναίκα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στις πληγείσες περιοχές της βόρειας Ιταλίας απευθύνθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να δώσει δείγμα προκειμένου να εξεταστεί για τον κοροναϊό. Όταν τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά οι θεράποντες ιατροί της ενημερώθηκαν για το πρωτόκολλο που έπρεπε να ακολουθήσουν και η γυναίκα που είναι καλά στην υγεία της, θα νοσηλεύεται στο εξής στο Αττικό νοσοκομείο σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές αρχές μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Συναγερμό στις ελληνικές αρχές έφεραν τα 21 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τα οποία ανέβασαν τον αριθμό των νοσούντων στη χώρα μας στους 66.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα Κυριακή στις 11 το πρωί έχει προγραμματισθεί η νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ετοιμάσουν πακέτα μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση της νόσου, με βάση και τις εντολές που δόθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, σήμερα αναμένονται και οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας, ύστερα από συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής όπου αποφασίστηκαν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε χώρους δημοσίων συναθροίσεων. Παράλληλα, θα εξεταστεί πότε και ποιες σχολικές μονάδες πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Τα οικονομικά μέτρα

Στόχος είναι να υπάρξουν οι πρώτες ανακοινώσεις μέτρων αύριο,  Δευτέρα, αρχής γενομένης -σύμφωνα με πληροφορίες- από την αναβολή πληρωμής τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις σε περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα του κορωνοϊού.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να προβληματίζεται για το πως θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων, καθώς δεν δικαιούνται μισθό κατά το διάστημα που οι επιχειρήσεις θα είναι κλειστές καθώς αυτό οφείλεται σε «ανωτέρα βία» και όχι σε υπαιτιότητα του εργοδότη.

Στη σημερινή σύσκεψη θα εξεταστεί εάν η μισθοδοσία αυτών των εργαζομένων μπορεί να καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με επιδότηση στο 100% ή αν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα «εργαλεία» π.χ. από Κοινοτικά Ταμεία ή Προγράμματα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, θα συμπεριλαμβάνονται μέτρα στήριξης κλάδων (π.χ. Τουρισμός), που ενδεχομένως θα έχουν επιπτώσεις από την επέλαση του ιού, όπως επίσης μέτρα συνολικά για την Οικονομία, εάν η κατάσταση ξεφύγει.

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά θα ανακοινώνονται όταν κρίνεται αναγκαίο και όχι προκαταβολικά, προκειμένου να μην «κορωνοποιηθεί» η οικονομική δραστηριότητα. Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου, καθώς εκεί θα φανεί εάν οι Ευρωπαίοι θα κινηθούν συντεταγμένα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι ήδη κατά την χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου συζητήθηκαν μέτρα για να γίνουν ενέσεις ρευστότητας στις πληττόμενες επιχειρήσεις, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω κορωνοϊού.
Πέρα από αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζει κατάλογο με τις δαπάνες που θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο οποίος θα υποβληθεί σε επόμενο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου αυτές να αφαιρεθούν από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2020.

Στα 66 τα κρούσματα

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές αρχές μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Αν και σύμφωνα με τους ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη, ωστόσο ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει την αύξηση των ασθενών αλλά και για να καταφέρει να περιορίσει τη διασπορά του ιού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας τα κρούσματα του κορωνοϊού έφτασαν τα 66 στη χώρα μας, καθώς χθες Σάββατο εντοπίστηκαν 21 νέα περιστατικά.

Από αυτά 13 βρίσκονται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, επτά στο νομό Αττικής και ένα στο νομό Ευβοίας.

O συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 66, 51 εκ των οποίων ανήκει στην ομάδα που ταξίδεψε στους Άγιους Τόπους και στις επαφές τους.

Ένας από τους ασθενείς νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών. Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται, 22 εξ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και 43 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους.

Την ίδια στιγμή αναμένονται τα αποτελέσματα εξετάσεων νεαρής που νοσηλεύεται με ύποπτα συμπτώματα στο Νοσοκομείο Λαμίας. Πρόκειται για 21χρονη που είχε ταξιδέψει στους Άγιους Τόπους με το γκρουπ από την Αμαλιάδα.

Όπως αναφέρουν επιστήμονες η αύξηση των κρουσμάτων είναι αναμενόμενη, εφόσον πρόκειται για ιό με πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, ωστόσο συστήνουν ψυχραιμία και επισημαίνουν ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται στόχος είναι να καθυστερήσει η διασπορά της νόσου.