Σε ελεύθερη πτώση το Bitcoin μετά το πράσινο φως για τα ETFs – Θεσμικό… roller coaster

Σε ελεύθερη πτώση το Bitcoin μετά το πράσινο φως για τα ETFs – Θεσμικό… roller coaster
The Bitcoin symbol, the largest cryptocurrency by market cap that operates free of any central control and that relies on a peer-to-peer software and cryptography, on a luminous banner on the BitBase stand during the Mobile World Congress 2023 on March 10, 2023, in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: pixabay.com
Κανονικά το επικίνδυνο, ευμετάβλητο bitcoin δεν έχει θέση στα χαρτοφυλάκια σοβαρών θεσμικών επενδυτών

Σε ελεύθερη πτώση σχεδόν 20% από την κυκλοφορία των πρώτων διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) για τη spot αγορά, στις 11 Ιανουαρίου, βρίσκεται το Bitcoin.

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο τη τάξει βάσει κεφαλαιοποίησης κρυπτονόμισμα εκτινάχθηκε στα 49.021 δολάρια την ημέρα που κυκλοφόρησαν τα ETFs, τα οποία εκδόθηκαν από επενδυτικούς κολοσσούς, όπως οι BlackRock και Fidelity Investments. Έκτοτε, όμως, η τιμή του έχει υποχωρήσει κατά 18%, στα 39.990 δολάρια.

Εννέα νέα αμερικανικά Bitcoin ETFs ξεκίνησαν να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στις 11 Ιανουαρίου, ενώ το Grayscale Bitcoin Trust -ή GBTC- μετεξελίχθηκε από δομή κλειστού τύπου σε ETF. Σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, στις πρώτες έξι ημέρες, σημειώθηκαν καθαρές εισροές 1,2 δισ. δολαρίων στα ETFs.

Το iShares Bitcoin Trust της BlackRock και το Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο μέρος των εισροών, ενώ 2,8 δισ. δολάρια αποχώρησαν από το fund της Grayscale. Μεταξύ των πωλητών ήταν οι διαχειριστές της περιουσίας του χρεοκοπημένου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, οι οποίοι πούλησαν τις περισσότερες από τις μετοχές που κατείχαν στο όχημα Grayscale.

Πτώση -40% από τα ιστορικά υψηλά

Η πτώση του  Bitcoin, θα λέγαμε, πως είναι εύλογη, δεδομένου ότι πλέον τα κεφάλαια που προορίζονταν για την κρυπτοαγορά βαίνουν πλέον σε άλλα προϊόντα τα οποία το ακολουθούν και γράφουν αποδόσεις είτε με την άνοδο είτε με την πτώση του. Επίσης, η αυξανόμενη ρύθμιση περιορίζει τις χρηματορροές, δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό των κεφαλαίων που διοχετεύονταν στα cryptos αφορούν «συμμετέχοντες» που δεν θα ήθελαν να αποκαλυφθούν.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως το Bitcoin καταγράφει πτώση -40% σε σχέση με την κορυφή του. Και πώς αλλιώς, αφού πρόκειται για ένα επικίνδυνα ευμετάβλητο ψευδο-περιουσιακό στοιχείο χωρίς εγγενή αξία. Επίσης, υπάρχουν δομικά προβλήματα.

Με το bitcoin μπορείτε να κάνετε πέντε συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, ενώ το δίκτυο Visa κάνει 24.000. Ακόμη και η αναφορά του ως περιουσιακού στοιχείου είναι εσφαλμένη.

Τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία έχουν ροή εσόδων (μετοχές, ομόλογα, εμπορικά ακίνητα) ή μια χρήση (στέγαση) ή κάποια άλλη χρησιμότητα (το fiat νόμισμα παρέχει ρευστότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμές). Ο χρυσός δεν αποφέρει εισόδημα αλλά χρησιμοποιείται στη βιομηχανία. Χρησιμοποιείται επίσης ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού. Τα bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία τέτοιου είδους χρησιμότητα.

Το Blockchain υποτίθεται ότι επιτρέπει τη φτηνή μεταφορά χρημάτων, αλλά είναι πολύ πιο πιθανό να παρέχει κάλυψη για απατεώνες, απατεώνες, φοροφυγάδες, εγκληματίες, τρομοκράτες και εμπόρους ανθρώπων. Ο κόσμος μας πλήττεται από χρηματοοικονομικές κρίσεις, γεωπολιτικούς κινδύνους και κακή νομισματική πολιτική.

Υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια που μπορούν να αποτελέσουν αντιστάθμιση στον πληθωρισμό και σε τυχόν υποτίμηση του νομίσματος. Ο χρυσός, τα ομόλογα, τα εμπορεύματα, τα ακίνητα ακόμη και οι μετοχές αποτελούν καλύτερη επένδυση. Το επικίνδυνο, ευμετάβλητο bitcoin δεν έχει θέση στα χαρτοφυλάκια σοβαρών θεσμικών επενδυτών

N.Σ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: