Σε επίπεδα ρεκόρ ο κύκλος εργασιών για την Τιτάν, στα 89,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

Σε επίπεδα ρεκόρ ο κύκλος εργασιών για την Τιτάν, στα 89,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών της Τιτάν το 2021 στα €1.714,6 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 6,7%, χάρη στην υψηλότερη ζήτηση και τα βελτιωμένα επίπεδα τιμών σε όλες τις περιοχές, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. 

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων, και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 4,6% σε €272,4 εκατ. λόγω της πρωτοφανούς αύξησης του κόστους το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Παράλληλα, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT) αυξήθηκαν σε €89,6 εκατ. (έναντι €1,1 εκατ. μετά τις εφάπαξ χρεώσεις €63,9 εκατ. το 2020 και €50,9 εκατ. το 2019), κυρίως χάρη στην επιτυχή αναχρηματοδότηση του δανεισμού και τις ευνοϊκότερες συναλλαγματικές διακυμάνσεις.

Επισκόπηση του έτους 2021

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΤΙΤΑΝ έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ και διαμορφώθηκε σε €1.714,6 εκ., σημειώνοντας άνοδο 6,7% σε σχέση με το 2020, χάρη στην υψηλότερη ζήτηση και τα βελτιωμένα επίπεδα τιμών. 

Λόγω της απροσδόκητης μεγάλης αύξησης στοιχείων του κόστους το δεύτερο εξάμηνο και παρά τη διαμόρφωση των τιμών πώλησης σε επίπεδα που εν μέρει αντιστάθμισαν τις συνέπειες αυτής της ανόδου, τα κέρδη προ τόκων, φόρων, και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 4,6% σε €272,4 εκ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT) έφθασαν στα €89,6 εκ., σε σύγκριση με 1,1 εκ. το 2020 και €50,9 εκ. το 2019. 

Αυτή η σημαντική άνοδος προέκυψε λόγω του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης, των ευνοϊκότερων συναλλαγματικών διακυμάνσεων και της χαμηλότερης φορολογικής επιβάρυνσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα του 2020 είχαν επιβαρυνθεί με €63,9 εκ. εφάπαξ χρεώσεις που αφορούσαν στην Αίγυπτο.

Χάρη στην αποτελεσματική στρατηγική αναχρηματοδότησης δανεισμού που εφάρμοσε ο Όμιλος, πέτυχε σημαντική μείωση του ετήσιου κόστους δανεισμού, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το οποίο ανήλθε σε €33,6 εκ. (€19,0 εκ. χαμηλότερα από το 2020 και €30,0 εκ. χαμηλότερα από το 2019). 

Το 2021 σημειώθηκε ανάπτυξη σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Στις ΗΠΑ οι πωλήσεις σημείωσαν επίπεδα ρεκόρ χάρη στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση, η οποία ενισχύεται από τις υγιείς μακροοικονομικές συνθήκες που επικρατούν. Η ελληνική αγορά εξακολούθησε να καταγράφει θετικές επιδόσεις, ενισχύοντας περαιτέρω την πεποίθηση ότι η ζήτηση βρίσκεται πλέον σταθερά στην ανοδική τροχιά του οικονομικού κύκλου.

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη πέτυχε δυναμικές επιδόσεις. Οι επιδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου γύρισαν σε θετικό πρόσημο, χάρη στην ανάκαμψη της ζήτησης και στα καλύτερα επίπεδα των τιμών στην Αίγυπτο. Παράλληλα στην Τουρκία, παρά το ασταθές οικονομικό κλίμα, ο Όμιλος κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών. Τέλος, οι δραστηριότητες στη Βραζιλία συνέχισαν να σημειώνουν σημαντική ανάπτυξη. 

Όπως προαναφέρθηκε οι τάσεις των εγχώριων πωλήσεων ήταν θετικές σε όλες τις περιοχές δραστηριοποίησης,  καταδεικνύοντας ισχυρή ζήτηση στις κατά τόπους αγορές. Oι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων: τσιμέντο, έτοιμο σκυρόδεμα, αδρανή υλικά, τσιμεντόλιθοι και ιπτάμενη τέφρα.

Σε σύγκριση με το 2020, οι πωλήσεις τσιμέντου του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 7% και ανήλθαν σε 18,3 εκ. τόνους. Κύριος συντελεστής αυτής της αύξησης ήταν η αγορά των ΗΠΑ.

Οι πωλήσεις έτοιμου σκυροδέματος αυξήθηκαν κατά 2% και ανήλθαν σε 5,5 εκ. μ3, χάρη στις αυξημένες πωλήσεις στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Οι πωλήσεις αδρανών υλικών αυξήθηκαν κατά 1% και ανήλθαν σε 20,2 εκ. τόνους, χάρη στην ελληνική αγορά.