Σε εξέλιξη οι απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό

Σε εξέλιξη οι απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό
Αστυνομικοί έχουν κλείσει την Πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ κατά του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό, Αθήνα, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020. Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στην 24ωρη γενική απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και το ΠΑΜΕ συμμετέχουν επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) καθώς και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, τρόλεϊ, ΗΣΑΠ, λεωφορεία και τραμ). ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυτήν την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, καθώς και άλλων εργατικών σωματείων και ομοσπονδιών, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενάντια στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων», οι συγκεντρωμένοι πρόκειται να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τη Βουλή. Η ΑΔΕΔΥ, μεταξύ άλλων, διεκδικεί την κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου» (Ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, την πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, καθώς και τη δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. «Η κοινωνική ασφάλιση αφορά, συνολικά, τη ζωή των εργαζομένων, τον κόπο και τον μόχθο ολόκληρου του εργασιακού τους βίου και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τη λεηλατήσει. Γι’ αυτό και ο μόνος δρόμος που μας απομένει για να ανατρέψουμε τις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις είναι ο δρόμος του αγώνα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, μαζικό συλλαλητήριο κατά του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια, ζητώντας, μεταξύ άλλων, απόσυρση του νομοσχεδίου, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, δημόσια και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς και κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη και θέσπιση ορίων ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες και πέντε χρόνια λιγότερα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Επιπλέον, στα Χαυτεία πρόκειται να συγκεντρωθούν τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Αυτήν την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ στα προπύλαια Πανεπιστημίου, κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στην οποία συμμετέχουν ομοσπονδίες εργατικά κέντρα και συνδικάτα. Το “παρών” στη συγκέντρωση έδωσε ο γγ της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Άντρας κρατά σημαία του ΠΑΜΕ, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ κατά του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό, Αθήνα, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020. Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στην 24ωρη γενική απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και το ΠΑΜΕ συμμετέχουν επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) καθώς και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, τρόλεϊ, ΗΣΑΠ, λεωφορεία και τραμ). ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Βασίλης Γκιτάκος, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ – ΟΤΑ, ενώ κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Νίκος Μαυροκέφαλος μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ. Μηνύματα αλληλεγγύης έστειλαν συνδικάτα και συλλογικότητες από όλη την Ευρώπη μεταξύ των οποίων και το εργατικό κέντρο Μασσαλίας. Η διαμαρτυρία συνεχίζεται με πορεία προς τη Βουλή.

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση θα πληρώσει ακριβά την κατεδάφιση του ασφαλιστικού

Εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και συνδικάτα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που παίρνουν μέρος στην απεργία του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα Προπύλαια. Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Το «παρών» στη συγκέντρωση της Αθήνας έδωσε ο γγ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα πληρώσει πάρα πολύ ακριβά την παραπέρα κατεδάφιση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, όπως πριν από αυτή την πλήρωσαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά, οργανώνεται, νικά».

Καραμανλής: Σε απολογία οι υπεύθυνοι για την κατάληψη στον ΟΣΕ

Εμπορικά τραίνα παραμένουν ακινητοποιημένα στο σταθμό του ΟΣΕ στο Ρέντη, Αθήνα Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020. Τα τραίνα θα παραμείνουν ακινητοποιημένα για 24 ώρες καθώς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην 24ωρη γενική απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και το ΠΑΜΕ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Θα λάβουμε όλα τα μέτρα για να επανέλθει η νομιμότητα», τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την αιφνιδιαστική απεργία στα τρένα και τον προαστιακό. Είπε ότι ενώ από χθες στις 19.00 πάρθηκε απόφαση συμμετοχής στην απεργία, δεν ειδοποιήθηκε το επιβατικό κοινό αλλά ούτε και η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ, «κάτι το οποίο δείχνει τον παραλογισμό του ελληνικού κράτους και της ελληνικής νοοτροπίας συγκεκριμένων συνδικαλιστών».

«Μια χούφτα εργαζομένων πήγε με το ”έτσι θέλω”, με τσαμπουκά, με νοοτροπίες που θυμίζουν άλλες εποχές και κλείδωσε το αμαξοστάσιο στο Ρεντή», «μια οργανωμένη μειοψηφία έκανε παρακώλυση συγκοινωνίας, κατάληψη εργασιακού χώρου και δεν άφησε τους συναδέλφους τους να πάνε για να λειτουργήσει ο προαστιακός. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επανέλθει η νομιμότητα», τόνισε ο κ. Καραμανλής. Κάλεσε τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν και να ανοίξει το αμαξοστάσιο στο Ρέντη «αλλιώς οι συνέπειες θα είναι βαριές».

Σύμφωνα με τον υπουργό, μετά από εντολή του πρωθυπουργού, μίλησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ και θα κληθούν σε απολογία οι υπεύθυνοι για την κατάληψη στο αμαξοστάσιο Ρέντη. Σε ερώτηση εάν θα ελεγχθούν μόνο πειθαρχικά, ο υπουργός Μεταφορών απάντησε ότι η εκτελεστική εξουσία κινείται πειθαρχικά και η δικαστική με τις διαδικασίες που προβλέπει η δικαιοσύνη.

«Θέλουμε να στείλουμε καθαρό μήνυμα ότι δεν μπορεί μια συγκεκριμένη μειοψηφία ανθρώπων να κρατά σε ομηρία και συναδέλφους τους που θέλουν να εργαστούν αλλά το κυριότερο, τους ανθρώπους αυτούς που περίμεναν σήμερα να επιβιβαστούν στον προαστιακό», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είχαμε ενημερώσει για την απεργία», τονίζει η ομοσπονδία εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες

Η ομοσπονδία εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες είχε ενημερώσει εγκαίρως για τις απεργιακές κινητοποιήσεις της 18ης Φεβρουαρίου, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας, Θανάσης Οικονόμου, σε τοποθέτησή του κατά τη σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια.

«Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες έχουν συντονισμένα και οργανωμένα προκηρύξει απεργίες από τις 5 Φεβρουαρίου, μετά από ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου. Το νέο ασφαλιστικό καταργει συγκροτημένα δικαιώματα ενώ όσον αφορά τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες τα όρια ηλικίας έχουν ήδη ανέβει δύο έως οκτώ χρόνια. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, λόγω των αυξήσεων στα όρια ηλικίας, μεσα σε πέντε μήνες είχαμε έξι θανάτους εργαζομένων από εμφράγματα πάνω στο τιμόνι», ανέφερε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Καταγγέλλουμε τις προβοκατόρικες δηλώσεις του υπουργού Βρούτση εναντίον των εργαζομένων. Είχαμε ενημερώσει και τη διοίκηση και το υπουργείο για την προκήρυξη της απεργίας».

Διευθύνων ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Οι υπάλληλοι ήταν στη θέση τους

Σε αιφνιδιαστική κατάληψη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ρέντη από προσωπικό του ΟΣΕ απέδωσε το αλαλούμ με την απεργία στον προαστιακό, ο Φίλιππος Τσαλίδης Διευθύνων Σύμβουλος ΤΡΑΙΝΟΣΕ μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Εξήγησε ότι μηχανοδηγοί και συνοδοί τρένων ήταν στη θέση τους ωστόσο κανένα τρένο δεν μπόρεσε να φύγει από το σταθμό στου Ρέντη που είναι και η βάση εκκίνησης όλων των τρένων στην Αθήνα.

Σχολιάζοντας την κίνηση των υπαλλήλων, είπε ότι η «υπηρεσία θα κάνει ό,τι πρέπει κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Τι συνέβη με την απεργία σε τρένα και Προαστιακό

Έως νωρίς το πρωί της Τρίτης, ήταν γνωστό ότι Προαστιακός και τρένα θα κινηθούν κανονικά και δεν θα συμμετάσχουν στην απεργία όπως τα άλλα μέσα μεταφοράς. Τελικά όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις 6.30 το πρωί, οι συρμοί θα μείνουν ακινητοποιημένοι.

«Λόγω αιφνιδιαστικής και απροειδοποίητης απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ δεν εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των τρένων. Έτσι παραμένουν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα – Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός», αναφέρει η ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.