Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις Βρυξέλλες
(Ξένη Δημοσίευση) O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) (Δ) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO, στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021. Πάγια θέση της Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. Είμαστε υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, στις Βρυξέλες.

Η συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 5:20 μ.μ. μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση δίνουν το παρόν μόνο δύο διερμηνείς. Στις δύο προηγούμενες περιστάσεις, οι δύο ηγέτες περιβάλλονταν από πολυμελείς αντιπροσωπείες. Ενώ η δεύτερη πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω τον πρόεδρο Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα», είπε ο Kυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε: «Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα, αλλά κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, για να χρησιμοποιήσω τις φράσεις που περιλαμβάνονταν στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Μαρτίου».

Περιγράφοντας την απόφαση να επιχειρηθεί η αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία «βήμα προς βήμα», ο πρωθυπουργός έθεσε τις προϋποθέσεις: «Η τρέχουσα αποκλιμάκωση να διατηρηθεί, η Τουρκία να συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και να σεβαστεί τους όρους που θέτει η Ε.Ε., πάντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου με τη γείτονα και Σύμμαχό μας Ελλάδα εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής», δήλωσε νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σήμερα στο Φόρουμ των Βρυξελλών που συνδιοργανώνουν το ΝΑΤΟ και το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών (GMF).

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε: «Λαμβάνουμε υπόψη μας το διεθνές δίκαιο, τη δικαιοσύνη και την ισότητα, καθώς και τον σεβασμό των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων, στις αλληλεπιδράσεις μας με τους γείτονές μας. Πιστεύω ότι η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου μεταξύ μας και του γείτονά μας και συμμάχου μας, της Ελλάδας, εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας καθώς και την επίλυση διμερών ζητημάτων».