Σε εξέλιξη μια μεγάλη ενεργειακή ανατροπή!

Σε εξέλιξη μια μεγάλη ενεργειακή ανατροπή!

Η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών συστημάτων ξεπέρασε για πρώτη φορά την εγκατεστημένη ισχύ θερμικών μονάδων με γαιάνθρακα.

του Τζέφρυ Σμιθ

Η ηλιακή ενέργεια έχει σήμερα μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ από οποιαδήποτε άλλη μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

«Περίπου μισό εκατομμύριο ηλιακά πάνελ εγκαθίσταντο κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο το περασμένο έτος», δήλωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΔΥΕ) που εδρεύει στο Παρίσι σε μια νέα έκθεση σχετικά με τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς οι αναδυόμενες αγορές ποντάρουν σε μεγάλο βαθμό στην πράσινη ενέργεια. Η Κίνα επίσης εγκαθιστούσε το ισοδύναμο δύο ανεμογεννητριών κάθε ώρα το περασμένο έτος.

Συνολικά, πάνω από το ήμισυ της νέας ηλεκτρικής ισχύος που εγκαταστάθηκε πέρυσι – 153.000 μεγαβάτ, ή 153 γιγαβάτ – ήταν σε ανανεώσιμες πηγές. Αυτή είναι μια αύξηση 15% από το προηγούμενο έτος και τα τρία τέταρτα ήταν σε αιολική ενέργεια (66 GW) και ηλιακή (49 GW).

Η εγκατεστημένη ισχύς μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι η θεωρητική δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η πραγματική παραγωγή παραμένει πολύ χαμηλότερη, λόγω της μη προβλεψιμότητας των πόρων, όπως το ηλιακό φως και ο άνεμος. Αλλά ακόμα και στα επίπεδα της πραγματικής παραγωγής, η ΔΥΕ ανέφερε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μειώσουν το χάσμα γρήγορα στο μέλλον.

Η ΔΥΕ ανέφερε ότι το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύνολο της παραγωγής θα αυξηθεί στο 28% εντός έξι ετών, από 23% στο τέλος του περασμένου έτους. Αυτή η αύξηση στις προβλέψεις της κατά 13% για την παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας στο εν λόγω χρονικό διάστημα «οφείλεται κυρίως στην ισχυρή στήριξη της νομοθεσίας στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία και το Μεξικό».

Ένας άλλος παράγοντας που αναμένεται να βοηθήσει είναι μια συνεχιζόμενη πτώση του κόστους: η ΔΥΕ υπολογίζει ότι το κόστος της ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας θα μειωθεί κατά το ένα τέταρτο και το κόστος της χερσαίας αιολικής ενέργειας θα μειωθεί κατά 15%. Χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου σημαίνει ότι η εγκατάσταση μπορεί να είναι κερδοφόρα ακόμα και με χαμηλότερα επίπεδα φορτίου.

Παρότι η πολιτική πρόληψης της κλιματικής αλλαγής παίζει μεγάλο ρόλο στις πολιτικές επιλογές των χωρών, ιδιαίτερα στον απόηχο της συνόδου κορυφής του Παρισιού το περασμένο έτος, η ΔΥΕ επεσήμανε ότι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού είναι εξίσου σημαντικές για ορισμένες χώρες. Στην Κίνα, ιδίως, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενισχύονται από το γεγονός ότι η συνολική ζήτηση ενέργειας αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η μόνη επιλογή για την κάλυψη της ζήτησης σε χώρους όπου η ρύπανση υπόκειται ήδη σε αυστηρούς περιορισμούς.

Στην Κίνα και την Ινδία, όπου αναμένεται η ταχύτερη αύξηση της πράσινης ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα εξακολουθούν να καλύπτουν λιγότερο από το ήμισυ της συνολικής αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Αντιθέτως, στις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξηθούν ταχύτερα από τη συνολική παραγωγή.

Διαβάστε ακόμη:

Το στοίχημα του Έλον Μασκ για φθηνή ενέργεια σε κάθε σπίτι