Η Nvidia σπάει όλα τα κοντέρ! Εκτόξευση σε κέρδη και έσοδα με καύσιμο το AI

Η Nvidia σπάει όλα τα κοντέρ! Εκτόξευση σε κέρδη και έσοδα με καύσιμο το AI
Photo:
Και εγένετο… το Blackwell

Ρεκόρ πωλήσεων κατέγραψε με επιταχυντή την αγορά της τεχνητής νοημοσύνης η κατασκευάστρια ημιαγωγών Nvidia, με τα έσοδα να σημειώνουν αύξηση 262% το α’ τρίμηνο χρήσης, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Ο επικεφαλής της εταιρείας Jensen Huang ανέφερε στους επενδυτές πως αναμένει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών με καύσιμο τα νέα τσιπ Blackwell, δεδομένου ότι η ανάπτυξη του ΑΙ και οι απαιτήσεις τις οποίες εγείρει είναι στο peak τους.

Σύμφωνα με τον Jensen το Blackwell θα οδηγήσει την εταιρεία του σε μια νέα φάση που υπόσχεται ισχυρότερη υπολογιστική δύναμη. «Μετά το Blackwell, θα ακολουθήσει άλλο τσιπ, πιο ισχυρό. Συνεχίζουμε δυναμικά, με τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης» επεσήμανε ο ισχυρός άντρας της Nvidia.

Η ζήτηση για AI data centre graphics processing units έχει εκτοξευθεί… Σε αυτό το πλαίσιο οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου έχουν επιδοθεί σε έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό, στον αγώνα να αποκομίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Η Google, η Microsoft, η Meta και η Amazon έχουν δηλώσει ότι οι δαπάνες τους σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη θα παραμείνουν υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.

Θεμελιώδη

Σε αυτό το περιβάλλον, τα έσοδα για το τρίμηνο χρήσης έως το τέλος Απριλίου ήταν 26 δισ. δολάρια έναντι 24,7 δισ. δολαρίων πέρυσι τέτοια εποχή. Η τεράστια αύξηση από έτος σε έτος ήταν παρόμοια με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν η ανάπτυξη έφτασε το 265%. 

Για το τρέχον τρίμηνο η Nvidia αναμένει έσοδα περίπου 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συν ή πλην 2%, έναντι εκτιμήσεων για έσοδα 26,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα καθαρά κέρδη (GAAP) για την ίδια χρονική περίοδο ανήλθαν σε 14,88 δισεκ. δολάρια, αυξημένα κατά 628% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν!

Υπενθυμίζεται πως για το σύνολο του οικονομικού έτους (29 Ιανουαρίου 2023 – 28 Ιανουαρίου 2024), τα έσοδα της Nvidia είχαν φθάσει τα 60,9 δισεκ. δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 32,3 δισεκ. δολάρια. 

Τα έσοδα του κέντρου δεδομένων της Nvidia, τα οποία σχετίζονται με τα πολυπόθητα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της, αυξήθηκαν κατά 427% σε ετήσια βάση για το τρίμηνο, στα 22,6 δισ. δολάρια, λόγω της ισχυρής ζήτησης για GPU, δήλωσε στους επενδυτές η διευθύντρια οικονομικών της Nvidia, Colette Kress. Οι δε παραδόσεις των τσιπ Blackwell αναμένεται να ξεκινήσουν αυτό το τρίμηνο.

Οι μετοχές της Nvidia, οι οποίες έχουν αυξηθεί πάνω από 90% από την αρχή του έτους, σημείωσαν άνοδο περίπου 6% μετασυνεδριακά. Ο κατασκευαστής ανακοίνωσε επίσης split 10 προς 1 με ισχύ από τις 7 Ιουνίου, αναφέροντας ότι αυξάνει το τριμηνιαίο μέρισμα της κατά 150% (από 0,04$ ανά μετοχή σε 0,10$).

Πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι traders ετοιμάζονταν για μεγάλες διακυμάνσεις στις μετοχές της Nvidia και στις αγορές ευρύτερα.

Το τεράστιο ράλι του κολοσσού τον έχει καταστήσει ένα από τα ονόματα με τη μεγαλύτερη κίνηση στη Wall Street. Από την αρχή του 2023 η κεφαλαιοποίησή της έχει εξαπλασιαστεί, στα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τη μητρική Google Alphabet και την Amazon με αποτέλεσμα να γίνει η τρίτη πιο πολύτιμη εταιρεία εισηγμένη στις ΗΠΑ

Η Nvidia κινείται γρήγορα για να αξιοποιήσει τη ζήτηση για AI και να παραμείνει μπροστά από τους ανταγωνιστές και τους πελάτες που αναπτύσσουν τα δικά τους τσιπ AI. 

Σε αυτό το πλαίσιο, αποκάλυψε τα τσιπ Blackwell τον Μάρτιο, τα οποία λέει ότι είναι δύο φορές πιο ισχυρά από την τρέχουσα γενιά τσιπ και προσφέρουν πενταπλάσια απόδοση.

«Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο κύμα ανάπτυξής μας. Η πλατφόρμα Blackwell βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή και αποτελεί τη βάση για την τεχνητή νοημοσύνη παραγωγής τρισεκατομμυρίων παραμέτρων. Το Spectrum-X ανοίγει μια ολοκαίνουργια αγορά για να φέρουμε τεχνητή νοημοσύνη μεγάλης κλίμακας» δήλωσε σχετικά ο Jensen Huang, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nvidia.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: