Σε ιστορικό «χαμηλό» το επιτόκιο της ΕΚΤ

Σε ιστορικό «χαμηλό» το επιτόκιο της ΕΚΤ

Στο 0,15% από 0,25% το βασικό επιτόκιο του Ευρώ και αρνητικά τα επιτόκια καταθέσεων.

Τη μείωση του βασικού της επιτοκίου επί πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,15% ανακοίνωσε πριν λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Πρόκειται για ιστορικό «χαμηλό», από τη θέσπιση του ευρώ την 1.1.1999 και την έκδοση τραπεζογραμματίων και νομισμάτων την 1.1.2002, έως σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ανακοινώσει σήμερα στις 16:30 (ώρα Ελλάδος) περαιτέρω μέτρα – εκτός αυτών που αφορούν στη μείωση των επιτοκίων – για τη βελτίωση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της.

Στις 15:30 (ώρα Ελλάδος), ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα σχολιάσει τις αποφάσεις που πήρε η τράπεζα στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε τα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ διαμορφώνονται ως εξής:

– Πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος: 0,15% (έναντι 0,25% που ίσχυε έως τώρα)

– Διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης : 0,40% (έναντι 0,75%)

– Διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων: (αρνητικό) -0,10% (έναντι 0,00%)

-Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία μεταβολή στα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ είχε πραγματοποιηθεί στις 13/11/2013.

Τα επιτόκια που ανακοινώθηκαν σήμερα θα ισχύσουν από τις 11 τρέχοντος.

Επιπλέον, το Συμβούλιο της ΕΚΤ ενέκρινε πακέτο μη συμβατικών μέτρων, τα οποία θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της «ευρωτράπεζας».

Το σημαντικότερο μέτρο για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου μέτρο που πιθανότατα θα ανακοινώσει σε λίγο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι είναι μια νέα «επιχείρηση ρευστότητας».

Πρόκειται για μακροπρόθεσμες πιστώσεις διαρκείας 3-4 ετών, που θα έχουν στοχευμένο χαρακτήρα και θα διατίθενται στις τράπεζες μόνο υπό τον όρο να τις διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία και κυρίως για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ενδεχομένως, θα πρόκειται για ένα είδος προγράμματος «Funding for Lending», όπως αυτό που εφήρμοσε η Βρετανία, επισημαίνει η FAZ. Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να αποδείξουν ότι διέθεσαν το «φρέσκο χρήμα» της ΕΚΤ στην πραγματική οικονομία.

Κύκλοι της ΕΚΤ παραδέχονται, πάντως, ότι «η επαλήθευση των όρων συνιστά δύσκολο εγχείρημα από τεχνικής απόψεως».

Διαβάστε ακόμη:

Tα «πιστωτικά κανόνια» της ΕΚΤ

Η μεγάλη στιγμή του Μάριο Ντράγκι

Πώς η Μέρκελ δέχτηκε το «ότι χρειαστεί» του Ντράγκι για το ευρώ

Θα πάρει νέα μέτρα για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ;