Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών έφεραν οικονομική αστάθεια.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ και οι αποδόσεις των δεκαετών τουρκικών ομολόγων αυξήθηκαν σε υψηλό τριών μηνών, καθώς κλονίζονται από την πολιτική ένταση στη χώρα και την απόφαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να αρχίσει τη μείωση του γιγαντιαίου της προγράμματος νομισματικής στήριξης.

Για να περιορίσει την αστάθεια της αγοράς, η τουρκική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι μπορεί να διαθέσει το δεκαπλάσιο ποσό ξένου συναλλάγματος σε σχέση με αυτό που διέθετε προηγουμένως στις δημοπρασίες συναλλάγματος. Καθώς η λίρα είναι ένα από τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών με το μεγαλύτερο βαθμό έκθεσης στις μετακινήσεις των κεφαλαίων που προκαλούσε η Fed, η κεντρική τράπεζα της χώρας διέθετε κανονικά ένα ελάχιστο ποσό μεταξύ 50 εκατ. δολαρίων και 100 εκατ. δολαρίων, ενώ επίσης περιόριζε την εγχώρια τραπεζική ρευστότητα, στην προσπάθειά της να σταθεροποιήσει τη λίρα, αντί να αυξήσει τα επίσημα επιτόκια.

Διαβάστε ακόμη: «Πραξικόπημα» στο παλάτι του Σουλτάνου;

Η λίρα διαπραγματευόταν πριν το μεσημέρι στο χαμηλό επίπεδο των 2,0934 δολαρίων έναντι 2,0780 την Πέμπτη, ενώ στη συνέχεια η ισοτιμία έφθασε στα 2,0860 δολάρια. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς ανήλθε στο 10,12% έναντι 10,19% την Πέμπτη που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Σεπτεμβρίου. Μετά από μεγάλες απώλειες που κατέγραψε χθες, το βασικός δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου υποχώρησε κατά 0,42% έναντι μέσης μείωσης 0,34% των χρηματιστηρίων των αναδυόμενων αγορών. Το κόστος ασφάλισης του τουρκικού χρέους αυξήθηκε σήμερα σε υψηλό 3,5 μηνών. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Markit, το κόστος ασφάλισης έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας της Τουρκίας την επόμενη πενταετία (credit default swaps, CDS), αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης από την προηγούμενη συνεδρίαση στις 220 μονάδες βάσης , που είναι το υψηλότερο από το τέλος Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ