Σε ιστορικό ρεκόρ η ζήτηση για χρυσό – Ο ρόλος της Κίνας

Σε ιστορικό ρεκόρ η ζήτηση για χρυσό – Ο ρόλος της Κίνας
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Οι μεγαλύτεροι μοχλοί ζήτησης το 2023 ήταν ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, αναφέρει το CNBC

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε η ζήτηση για χρυσό το 2023, με τις επίμονες γεωπολιτικές εντάσεις και την αδυναμία στην οικονομία της Κίνας να ωθούν τους επενδυτές προς το ασφαλές καταφύγιο, ανέφερε σε έκθεσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές συναλλαγές χρυσού ανήλθαν σε 4.899 τόνους πέρυσι σε σύγκριση με 4.741 τόνους το 2022, συμπεριλαμβανομένων των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, καθώς και των ροών αποθεμάτων που αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στα αποθέματα στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων.

Σε αντίθεση με τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από ένα χρηματιστήριο, οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ δύο μερών.

Οι μεγαλύτεροι μοχλοί ζήτησης το 2023 ήταν ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, καθώς και η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας — και αυτοί θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ενισχύουν τις τιμές του κίτρινου μετάλλου μέχρι το 2024, δήλωσε ο Shaokai Fan, επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της WGC. 

Υπενθυμίζεται πως οι τιμές έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 2.100 δολαρίων η ουγγιά τον Δεκέμβριο, λόγω των αθρόων αγορών από τις κεντρικές τράπεζες και τους μικροεπενδυτές.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής με 225 τόνους πέρυσι, ανεβάζοντας το απόθεμά της στους 2.235 τόνους.

Η κρίση ακινήτων της Κίνας έχει επίσης ωθήσει περισσότερους επενδυτές προς τον χρυσό. Οι επενδύσεις της χώρας σε ράβδους και νομίσματα χρυσού αυξήθηκαν κατά 28% από το 2023 και ανήλθαν σε 280 τόνους πέρυσι.

«Οι Κινέζοι επενδυτές ανησυχούν για το μέλλον άλλων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων και στρέφονται στον χρυσό ως τρόπο προστασίας των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων», δήλωσε ο Fan.

Ο χρυσός τα πήγε πολύ καλά σε όρους ρενμίνμπι και πολύ καλά σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων στην Κίνα».

Στοιχεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού έδειξαν ότι η Κίνα εκθρόνισε την Ινδία ως τον μεγαλύτερο αγοραστή χρυσών κοσμημάτων στον κόσμο το 2023.

Οι πολίτες στην Κίνα αγόρασαν 603 τόνους χρυσών κοσμημάτων το 2023, αύξηση 10% από το προηγούμενο έτος. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των γάμων που αναβλήθηκαν μετά το άνοιγμα της οικονομίας από την πανδημία στα τέλη του 2022, σημείωσε ο Fan.

Ανέφερε ότι οι αγορές χρυσού θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω καθώς πλησιάζει η Σεληνιακή Πρωτοχρονιά και σύμφωνα με την ασιατική λαογραφία, το επερχόμενο Έτος του Δράκου είναι μια καλή χρονιά για να κάνετε παιδιά.

Προοπτικές

Οι αγορές χρυσού φέτος είναι απίθανο να ανταποκριθούν στα επίπεδα του 2023, αλλά η πτώση του πληθωρισμού θα μπορούσε να αποτρέψει μια δραστική πτώση της ζήτησης, δήλωσε η WGC.

«Αν ο πληθωρισμός μειωθεί σημαντικά, οι καταναλωτές μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται πιο πλούσιοι σε πραγματικούς όρους, κάτι που θα μετριάσει ένα μέρος της πτώσης της ζήτησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: