Σε «κακό φεγγάρι» οι σχέσεις ΕΕ – Κίνας: Ενοχλημένο το Πεκίνο από τα νέα μέτρα προστατευτισμού

Σε «κακό φεγγάρι» οι σχέσεις ΕΕ – Κίνας: Ενοχλημένο το Πεκίνο από τα νέα μέτρα προστατευτισμού
AppleMark Photo: AFP
«Η εικόνα της ΕΕ στους τομείς της οικονομίας και του διεθνούς εμπορίου διακυβεύεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Η εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «διακυβεύεται», υποστήριξε την Πέμπτη το Πεκίνο, αφού οι Βρυξέλλες παρουσίασαν την προηγουμένη σειρά πρωτοβουλιών για να προστατεύσουν τα οικονομικά συμφέροντά τους και κυρίως τις ευαίσθητες τεχνολογίες τους.

«Η εικόνα της ΕΕ στους τομείς της οικονομίας και του διεθνούς εμπορίου διακυβεύεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν και κάλεσε τις Βρυξέλλες να μην λαμβάνουν μέτρα «αντιπαγκοσμιοποίησης».

Την Τετάρτη, ευρωπαίοι επίτροποι παρουσίασαν πακέτο πέντε πρωτοβουλιών, στο οποίο περιλαμβάνεται κυρίως η ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχου των ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη που τέθηκε σε ισχύ στο τέλος του 2020, η δράση του οποίου πρέπει να είναι πιο συντονισμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ θέλει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομική ασφάλεια και να αποφύγει να πέσουν στα χέρια αντιπάλων, όπως η Κίνα, ευαίσθητες τεχνολογίες και υποδομές της.

«Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί πολύ για το μονομερή προστατευτισμό της ΕΕ στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου», αντέδρασε ο Ουάνγκ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με αυτούς τους νέους κανόνες.

«Οι σημερινές τάσεις το μόνο που θα κάνουν είναι να εντείνουν αυτές τις ανησυχίες», προειδοποίησε.

«Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα σεβαστεί τις ελεύθερες συναλλαγές, τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την ανοικτή συνεργασία, που είναι οι θεμελιώδεις προδιαγραφές της οικονομίας της αγοράς», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: