Ifo: Με επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος ξεκινά το 2024 στη Γερμανία – «Κολλημένη στην ύφεση»

Ifo: Με επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος ξεκινά το 2024 στη Γερμανία – «Κολλημένη στην ύφεση»
17 March 2021, Brandenburg, Sieversdorf: ILLUSTRATION: Many euro banknotes are in a wallet (posed photo). The European statistical authority Eurostat publishes key figures on inflation in the euro area on 17.03.2021. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Επιβεβαιώνοντας τις δυσκολίες που περνά η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Επιδείνωση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία για τον πρώτο μήνα του 2024, επιβεβαιώνοντας τις δυσκολίες που περνά η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στις 85,2 μονάδες έναντι 86,4 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2023 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 86,6 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών στη γερμανική οικονομία έπεσε στις 87 μονάδες έναντι 88,5 μονάδων τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 88,5 μονάδες.

Ο δείκτης προσδοκιών (για τους επόμενους 12 μήνες) έπεσε στις 83,4 μονάδες έναντι 84,3 μονάδων τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 84,8 μονάδες.

«Κολλημένη στην ύφεση»

Οι δείκτες για τον τομέα των υπηρεσιών, τις κατασκευές και το εμπόριο διολίσθησαν όλοι προς τα κάτω τον μήνα, με τους παρόχους υπηρεσιών να είναι δυσαρεστημένοι για το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των παραγγελιών τους και να ανησυχούν για τις μελλοντικές τους προοπτικές.

Η μεταποίηση αποτέλεσε μια χρυσή τομή, με τις επιχειρήσεις να είναι πιο αισιόδοξες για τις τρέχουσες επιχειρήσεις και λιγότερο απαισιόδοξες για τις μελλοντικές τους προσδοκίες, παρά τη συρρίκνωση των βιβλίων παραγγελιών, όπως σημειώνεται στην έκθεση του Ifo.

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα στο σύνολό του, οι εταιρείες εκτίμησαν την τρέχουσα κατάστασή τους ως χειρότερη από ό,τι στο παρελθόν και διατύπωσαν πιο δυσοίωνες προβλέψεις για τους επόμενους μήνες.

Τα στοιχεία συμπίπτουν με έναν αδύναμο δείκτη διευθυντών αγορών για τον μήνα που καθορίστηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Η γερμανική οικονομία έχει κολλήσει στην ύφεση» δήλωσε ο Κλέμενς Φούεστ, πρόεδρος του Ifo.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: