Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μπανγκόκ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μπανγκόκ

Στον περιορισμό των δυναμικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ελπίζει η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, την οποία εδώ και δύο μήνες ταλανίζει πολιτική κρίση.

Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης προχώρησε στην επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ και τα περίχωρά της, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η κλιμάκωση της πολιτικής έντασης έπειτα από περισσότερους από δύο μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν σαν στόχο να εξαναγκαστεί σε παραίτηση η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα.

Εξαιτίας των διαδηλώσεων και των βίαιων επεισοδίων «το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να εφαρμοστεί ο νόμος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει από αύριο Τετάρτη και για 60 ημέρες και δίνει ενισχυμένες εξουσίες στις δυνάμεις ασφαλείας.

Διαβάστε ακόμη: Ταϊλάνδη: Εκλογές το συντομότερο αποφάσισε η πρωθυπουργός

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης έρχεται έπειτα από μια σειρά βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, κι ενώ η πολιτική κρίση στην Ταϊλάνδη διαρκεί πλέον περισσότερους από δύο μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων συνολικά εννέα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και της αστυνομίας, αλλά και οπαδών της Γινγκλάκ.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, μια ετερόκλιτη συμμαχία φιλοβασιλικών ομάδων και της συντηρητικής μεσαίας τάξης κάτοικοι κυρίως της νότιας Ταϊλάνδης, επιθυμούν την παραίτηση της Γινγκλάκ και ζητούν να δοθεί τέλος στο «σύστημα Τακσίν», αναφερόμενοι στον πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα, αδερφό της Γινγκλάκ που ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2006, καθώς τον συνδέουν με μια γενικευμένη διαφθορά και τον κατηγορούν ότι παραμένει στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας και κινεί τα νήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ