Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές που έπληξαν οι ακραίες καιρικές συνθήκες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές που έπληξαν οι ακραίες καιρικές συνθήκες
Αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί από την θεομηνία που έπληξε την Καλαμάτα, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016. Σοβαρά προβλήματα και πολλές καταστροφές στην Καλαμάτα έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση που πλήττει από χθες την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ

Τέσσερις νεκροί και μια αγνοούμενη από τις φονικές καταιγίδες των τελευταίων ωρών.

Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, όλες οι ανά την επικράτεια της χώρας, πληγείσες περιοχές από τα πλημμυρικά φαινόμενα τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο κ. Τόσκας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, βρίσκονται στη Μεσσηνία συμμετέχοντας στο κυβερνητικό κλιμάκιο, για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών των καταστροφικών ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή.

Ο τραγικός απολογισμός των καταστροφών

Τέσσερις νεκροί, (τρεις από πλημμύρες και ένας από καρδιακό πρόβλημα στο σπίτι του), καθώς και μία αγνοούμενη στην Επανομή Θεσσαλονίκης, είναι ο τραγικός απολογισμός της θεομηνίας που έπληξε από χτες την χώρα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις πλημμύρες έχασαν την ζωή τους δύο γυναίκες, στα Πηγάδια Μεσσηνίας και στην Καλαμάτα και ο 90χρονος που εξέπνευσε στο σπίτι του στην Θουρία, ενώ νωρίτερα ανασύρθηκε νεκρός και ένας άνδρας που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ. δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για πλημμύρες και συγκεκριμένα, 550 στην Θεσσαλονίκη, 350 στη Μεσσηνία και 125 μέχρι τώρα στην Λακωνία.

Τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν και διέσωσαν 24 άτομα στο νομό Θεσσαλονίκης, 29 στην Λακωνία και 21 άτομα στη Μεσσηνία.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν συνολικά 110 αντλητικά συνεργεία, τέσσερις ομάδες της ΕΜΑΚ με πλαστικές βάρκες και άλλον εξοπλισμό, τέσσερα ερπυστριοφόρα οχήματα του Π.Σ και 90 πυροσβεστικά οχήματα με 400 πυροσβέστες.

Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την ολοκλήρωσή τους, ενώ υπάρχει διαρκής ετοιμότητα για ενίσχυση των δυνάμεων όπου χρειαστεί.

Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, λόγω της έντονης βροχόπτωσης η κυκλοφορία των οχημάτων, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει διακοπεί ή διεξάγεται με δυσχέρεια, στα εξής σημεία:

Στη Μεσσηνία έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

α) 222 χιλιόμετρο Νέου Αυτοκινητοδρόμου Αθηνών- Τρίπολης- Καλαμάτας, στο ύψος του Αγίου Φλώρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και διεξάγεται από την παλαιά Ε.Ο. Καλαμάτας-Τρίπολης.

β) 1 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Ασπροχώματος- Πύλου .

γ) 5 χιλιόμετρο Ασπροχώματος-Πύλου (είσοδος Μεσσήνης) γέφυρα Παμίσου.

δ) Επ. Ο. Αγίου Νικολάου-Τραχήλας.

Στο Νομό της Λακωνίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

α) 19 – 21,5 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Τάραψας – Μονεμβασιάς (Περιοχή Σκάλας) από τη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα μέχρι την περιοχή Βλαχιώτη και παρακείμενων επαρχιακών και δημοτικών οδών.

β)13 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Σκάλας-Γερακίου.

γ) 1 έως 1,3 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Απιδέας- Αγίου Δημητρίου Ζάρακος.

δ) 1 έως 4 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βλαχιώτη – Γούβες.

Με δυσχέρεια διεξάγεται η κυκλοφορία από το 43 έως το 43,2 χιλιόμετρο της Επαρχιακής οδού Σπάρτης – Αγίου Δημητρίου.

Τέλος αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον δρόμο Σπάρτης- Γυθείου.