Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Ζάκυνθος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Ζάκυνθος
Ζημιές στην Ζάκυνθο από τον σεισμό , Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018. Σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκε στη 01:54 τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ζακύνθου, στο Ιόνιο Πέλαγος, προκαλώντας πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μόνο υλικές ζημιές .Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, διευκρίνισε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Διονύσης Παπαντώνης

Η μετασεισμική ακολουθία στην Ζάκυνθο εξελίσσεται ομαλά με αρκετές δονήσεις, ορισμένες από τις οποίες έφτασαν το μέγεθος των 4,2 Ρίχτερ.

«Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε την Π.Ε. Ζακύνθου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση σεισμού την 26-10-2018 στην παραπάνω περιοχή», μεταδίδει το ΑΠΕ.

Εν τω μεταξύ, με ιδιαίτερη προσοχή οι σεισμολόγοι παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την μετασεισμική ακολουθία στην Ζάκυνθο, η οποία εξελίσσεται ομαλά με αρκετές δονήσεις, ορισμένες από τις οποίες έφτασαν το μέγεθος των 4,2 Ρίχτερ. Η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα στο Ιόνιο, μετά τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την Παρασκευή τη Ζάκυνθο, μέχρι στιγμής έχει δώσει πάνω από 60 σεισμούς, αρκετές εκ των οποίων είναι πάνω από 4 Ρίχτερ.

Οι επιστήμονες πάντως χαρακτηρίζουν την σεισμική ακολουθία ομαλή και απολύτως απαραίτητη για την εκτόνωσή της σεισμικότητας στην περιοχή, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους, επισημαίνοντας όμως την ανάγκη να βρίσκονται όλοι σε επιφυλακή, αφού είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένας μετασεισμός πολύ κοντά στην ένταση του πρώτου, ο οποίος μπορεί να φτάσει και τα 6 Ρίχτερ.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι ο σεισμός αυτός θα πρέπει να σημειωθεί τις επόμενες μέρες, ώστε να επανέλθει το νησί στην κανονικότητα. Τόνισε πάντως ότι ο σεισμός αυτός δε θα είναι μεγάλος σε ενέργεια, ενώ πρόσθεσε ότι τα αρμόδια συνεργεία καταγράφουν τις ζημιές ήδη από την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε ακόμα ότι η ανταπόκριση των κτιρίων κρίνεται ικανοποιητική πέρα από μεμονωμένες επιφανειακές ζημιές, ενώ υπάρχουν προβλήματα κατολισθήσεων σε Κρυονέρι, Παναγούλα αλλά και στο Κάστρο της Μπόχαλης. Στην περιοχή του ναυαγίου της Ζακύνθου, ολόκληροι βράχοι έχουν αποκολληθεί και πέσει στην θάλασσα, αλλάζοντας το χρώμα της.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποδίδει τον περιορισμένο αριθμό των ζημιών σε σχέση με το μέγεθος του σεισμού στον αντισεισμικό σχεδιασμό.

Παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, αποφάσισαν να δώσουν στους κατοίκους της Ζακύνθου το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Επίσης, ακυρώθηκε η μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στο νησί.

«Το νησί μας άντεξε έναν πολύ μεγάλο σε ένταση σεισμό», δήλωσε από την Ζάκυνθο, όπου βρίσκεται από χθες το βράδυ, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, o οποίος βρίσκεται επί τόπου, προκειμένου να δει από κοντά τις ζημιές που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός, να δώσει κατευθύνσεις και να συντονίσει το έργο των υπηρεσιών της Περιφέρειας για την αποκατάστασή τους.

«Το νησί μας άντεξε έναν πολύ μεγάλο σε ένταση σεισμό. Είμαι στη Ζάκυνθο γιατί θέλουμε να είμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας και όπου μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας. Θα διαπιστώσουμε το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν στις δημόσιες υποδομές και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, με τις υπηρεσίες μας, για την αποκατάστασή τους», δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος μετά την ενημέρωση που είχε από τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ζακύνθου Ελευθέριο Νιοτόπουλο, το δήμαρχο Παύλο Κολοκοτσά, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα και τα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Πολιτικής Προστασίας για την κατάσταση που διαμορφώθηκε.

Ακολούθως, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο στο λιμάνι της Ζακύνθου, όπου έχει υποστεί καθίζηση τμήμα του λιμενοβραχίονα, συνοδευόμενος από τον λιμενάρχη Αθανάσιο Σιούτη και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Λιμενικού Σώματος.

Επίσης ο κ. Γαλιατσατος επισκέφθηκε το Καστρομονάστηρο των Στροφάδων, που «πληγώθηκε» από τη σφοδρότητα του σεισμού, συνοδευόμενος από τον περιφερειακό σύμβουλο Θοδωρή Καμπίτση.

Τέλος, ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, με ανακοίνωσή του ευχαριστεί για τη συμπαράστασή τους, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, που από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη, καθώς και την περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου και το τουρκικό προξενείο της Αθήνας.

Δείτε ακόμη: Μεγάλη η μετασεισμική δραστηριότητα στην Ζάκυνθο