Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Μπουρκίνα Φάσο

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Μπουρκίνα Φάσο

Τη διάλυση της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας υπό την πίεση των διαδηλωτών που νωρίτερα έκαψαν το κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο Μπλεζ Κομπαορέ κήρυξε σήμερα τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς πυκνώθηκαν οι βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν όταν χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της χώρας και πυρπόλησαν το κτίριο λίγο πριν από τη διεξαγωγή ψηφοφορίας από την οποία θα κρινόταν αν θα επιτρεπόταν στον πρόεδρο του αφρικανικού κράτους να παρατείνει τη θητεία του, ύστερα από 27 χρόνια στην εξουσία.

Στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Κομπαορέ ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησης και την έναρξη συνομιλιών με την αντιπολίτευση, την οποία και κάλεσε να τερματίσει τις κινητοποιήσεις, καθώς οι διαδηλωτές παραμένουν συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Ουαγκαντούγκου, απαιτώντας την παραίτησή του.

Μέχρι στιγμής έχει χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον πέντε τραυματίες. Νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν ανοίξει πυρ εναντίον των διαδηλωτών όταν εκείνοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο σπίτι του αδελφού του προέδρου.

Οι βουλευτές επρόκειτο σήμερα να ψηφίσουν επί της πρότασης της κυβέρνησης για συνταγματική αναθεώρηση που θα επέτρεπε στον πρωθυπουργό να θέσει υποψηφιότητα τον επόμενο χρόνο όταν θα έπρεπε να αποχωρήσει. Ύστερα από τα επεισόδια, η κυβέρνηση απέσυρε το επίμαχο σχέδιο νόμου. Οι περισσότεροι βουλευτές δεν είχαν φθάσει στην αίθουσα του κοινοβουλίου όταν εισήλθαν οι διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο του κοινοβουλίου όταν αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να τους διαλύσουν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Οι διαδηλωτές -στις τάξεις των οποίων πέρασαν και αρκετοί στρατιώτες- λεηλάτησαν τους χώρους του κοινοβουλίου κλέβοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τηλεοράσεις. Το πλήθος στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το προεδρικό μέγαρο, ενώ κυβερνητικό ελικόπτερο έκανε ρίψεις δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης υποχρεώνοντας τη διακοπή του προγράμματος.

«Ο πρόεδρος θα πρέπει να αναλάβει τις συνέπειες», δήλωσε ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ο Μπενεγουέντε Σανκάρα, που επιβεβαίωσε ότι ο στρατός «έχει ενωθεί με τους πολίτες» εναντίον του προέδρου Κομπαορέ. «Η αντιπολίτευση ζητά την ξεκάθαρη και απλή παραίτηση του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ που θα επέτρεπε να ξαναβρούμε την ηρεμία, την κοινωνική συνοχή και την ειρήνη» τόνισε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα ο στρατηγός εν αποστρατεία Κουάμε Λουγκέ, στον οποίο οι χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν σήμερα στο Ουαγκαντούγκου να αναλάβει την εξουσία, συναντήθηκε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν αναμένεται να στείλει έναν απεσταλμένο στη Μπουρκίνα Φάσο προκειμένου να συμβάλει στις προσπάθειες για να τερματιστούν οι ταραχές.  Ο Μπαν «παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την επιδείνωση της κατάσταση στη Μπουρκίνα Φάσο» προσέθεσε ο εκπρόσωπος τύπου του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Δυτική Αφρική, Μοχάμεντ Ιμπν Σάμπας, θα μεταβεί στην χώρα αύριο στο πλαίσιο μιας κοινής ειρηνευτικής αποστολής με την Αφρικανική Ένωση και την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO).

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «καλεί όλες τις πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να χρησιμοποιήσουν το διάλογο για να επιλύσουν τα προβλήματα που υφίστανται», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του.

Σημαντικοί εταίροι της Μπουρκίνα Φάσο, που διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στην ασταθή περιοχή του Σαχέλ, το Παρίσι και η Ουάσιγκτον εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις. Η Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη, τάχθηκε υπέρ της «επιστροφής στην ηρεμία» ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη «βαθιά τους ανησυχία».

Για το καθεστώς, που κυβερνά την χώρα από το πραξικόπημα του 1987, πρόκειται για την σοβαρότερη κρίση μετά την ανταρσία του 2011. Διαδηλώσεις τέτοιας έκτασης εναντίον των αρχών αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στην υποσαχάρια Αφρική.