Σε κατεψυγμένα προϊόντα και HO.RE.CA ποντάρει η TRATA

Σε κατεψυγμένα προϊόντα και HO.RE.CA ποντάρει η TRATA

Η κονσερβοποιία Βορείου Αιγαίου, το αντίπαλο δέος της Rio Mare και της Calvo, αναπροσαρμόζεται στην κρίση, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της.

Το επιχειρείν στην Ελλάδα είναι οικογενειακή υπόθεση. Αυτό αποκαλύπτει και το DNA της Κονσερβοποιοίας Βορείου Αιγαίου (ΚΟΝ.Β.Α.) από το Κιλκίς, η οποία αποτελεί σήμερα, μια από τις πιο μοντέρνες και προηγμένες βιομηχανίες επεξεργασίας ψαρικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κατέχει εξέχουσα θέση στον χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η οικογένεια Τζίκα συνεχίζει μια παράδοση 90 ετών, προσφέροντας καθημερινά τη δική της θαλασσινή πινελιά στο ελληνικό οικογενειακό τραπέζι.

Τα θεμέλια της οικογενειακής επιχείρησης τέθηκαν από τη δεκαετία του ’30 από τον παππού Θωμά Τζίκα. Εκείνη την εποχή τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Υπήρχαν μαγαζιά, παντοπωλεία για την ακρίβεια, στα οποία πωλούνταν προϊόντα όπως καφές, ζάχαρη αλλά και αλίπαστα. Ο παππούς Τζίκας μαζί με τον αδερφό του και έναν φίλο τους από την Κωνσταντινούπολη, αποφασίζουν να ιδρύσουν την εταιρεία Pelikan, βασικό αντικείμενο της οποίας ήταν τα αλίπαστα. Η εταιρεία απέκτησε έναν σαφή προσανατολισμό, διαφοροποιήθηκε και εξειδικεύτηκε στην εισαγωγή ψαριών και λαχανικών κυρίως από το εξωτερικό.

Οι καιροί άλλαξαν, όπως και οι ιδιοκτήτες της εταιρείας. Μέχρι που το 1974 η εταιρεία πέρασε στα χέρια των εγγονών. Ο εγγονός Θωμάς Τζίκας μαζί με την αδερφή του και τα πρώτα τους ξαδέλφια έστησαν το πρώτο εργοστάσιο που δραστηριοποιείται στον κλάδο της κονσερβοποιίας και μετονόμασαν την εταιρεία σε ΚΟΝ.Β.Α. Μέχρι και σήμερα η Κονσερβοποιία Βορείου Αιγαίου κατέχει τη μερίδα του λέοντος στην ελληνική αγορά, αφήνοντας αρκετά χιλιόμετρα πίσω εταιρείες που φέρουν τα χαρακτηριστικά βιοτεχνικών μονάδων.

Διαβάστε ακόμη: Το κεραμικό μπουκάλι που κάνει τον γύρο του κόσμου

Για τον πρόεδρο της ΚΟΝ.Β.Α το μέλλον το κλάδου φαντάζει ευοίωνο, άποψη που απορρέει από τα καλά επίπεδα πρώτης ύλης που παράγονται στην Ελλάδα. «Φέτος θα κλείσουμε με μια μικρή ζημιά, αλλά με αυξημένα EBITDA. Το 2012 ήταν μια κακή χρονιά, αλλά φροντίσαμε ώστε να λάβουμε εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου το 2014 να επιστρέψουμε και πάλι σε κερδοφορία».

Ο κ. Τζίκας βλέπει την κρίση ως ευκαιρία για πειραματισμό και αλλαγή. Μέσα στην κρίση η εταιρεία επιχείρησε την είσοδό της στην κατηγορία των κατεψυγμένων προϊόντων (καλαμάρια και ψάρια). Παρά το γεγονός ότι η μακέτα των προϊόντων κέρδισε 4 παγκόσμια βραβεία, για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς θεωρήθηκαν ακριβά και δεν υπήρξε η ανταπόκριση που αναμενόταν.

Η ΚΟΝ.Β.Α δεν εγκαταλείπει το αρχικό της πλάνο, αντιθέτως αναπροσαρμόζει την πολιτική της και θα λανσάρει στην ελληνική αγορά το ίδιο προϊόν σε δίχτυ αντί για την κλασσική συσκευασία για να είναι η τιμή περισσότερο προσιτή στον καταναλωτή. Προσεχώς θα δούμε και τη νέα κατηγορία προϊόντων ψυγείου, ενώ ετοιμάζονται στρατηγικές κινήσεις διείσδυσης στη HO.RE.CA.  Η σαρδέλα Trata, η οποία συνιστά τον πιο εμπορικό κωδικό της εταιρείας, δεν λείπει από το ελληνικό τραπέζι. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ η μικρότερη συσκευασία που μπορεί να βρει κανείς είναι των 100 γραμμαρίων, ενώ η μεγαλύτερη είναι στα 300 γραμμάρια.

Διαβάστε ακόμη: Τα τρία «Άλφα» της καθημερινής μας διατροφής

Στην Ευρώπη ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, κυρίως από την ιταλική Rio Mare, η οποία έχει και την πρωτοκαθεδρία, και την Ισπανικών συμφερόντων Calvo, το όνομα των οποίων έχει συνδεθεί με την παραγωγή τόνου, ενώ σημαντική παρουσία κυρίως στις Σκανδιναβικές χώρες έχει και η Γερμανία, κυρίως στη ρέγγα και το σκουμπρί.

Ο κ. Τζίκας χαρακτηρίζει τη δική του εταιρεία ως «πασπαρτού» δεδομένου ότι δεν εξειδικεύεται στην κονσερβοποίηση κάποιας συγκεκριμένης ποικιλίας ψαριού, αλλά καλύπτει ένα ευρύ φάσμα. Η εταιρεία ξεχωρίζει για τη σαρδέλα και το γαύρο της και απορροφά το 1/3 της αλιείας της Βορείου Ελλάδος. Τα υπόλοιπα ψάρια και μαλάκια είναι εισαγωγής, καθώς η εγχώρια παραγωγή είναι περιορισμένη.

Την ίδια ώρα το 15% του τζίρου προέρχεται από εξαγωγές σε χώρες του εξωτερικού και στόχος είναι τα επόμενα δύο χρόνια αυτό το ποσοστό να διπλασιαστεί και να διαμορφωθεί στο 30%. «Μιλάμε για μικροποσότητες. Σε επίπεδο χονδρεμπόρων συνεργαζόμαστε με περισσότερες από 20 χώρες του εξωτερικού, αλλά η μεγαλύτερη απορρόφηση των προϊόντων γίνεται από την Κύπρο και τα Βαλκάνια». Η εταιρεία μετατοπίζει δε το ενδιαφέρον της στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, βάζοντας στο στόχαστρο την Αμερική και τον Καναδά.

Διαβάστε ακόμη: Μουστάκας: Στόχος και άλλες μεγάλες πόλεις της περιφέρειας