Σε κλοιό πιέσεων η ρωσική οικονομία

Σε κλοιό πιέσεων η ρωσική οικονομία

Διπλή απειλή υποβάθμισης από S&P και Fitch - «Στοπ» από Visa Inc και MasterCard στις συναλλαγές με πελάτες ρωσικών τραπεζών.

Με πτώση 2% πραγματοποιούνται σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Μόσχας, την επομένη της ανακοίνωσης νέων κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, λόγω των οποίων οι οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor’s και Fitch υποβάθμισαν την προοπτική της ρωσικής οικονομίας, ένδειξη μιας πιθανής υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προσεχώς. Γύρω στις 08.17΄ώρα Ελλάδος, οι χρηματιστηριακοί δείκτες Micex και RTS κατέγραφαν πτώση 2,25% και 2,84% αντίστοιχα. Οι συναλλαγές είχαν αρχίσει λίγο νωρίτερα με πτώση περίπου 3%.

Συγκεκριμένα ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας από «σταθερές» σε «αρνητικές». Παράλληλα επιβεβαίωσε… την πιστοληπτική διαβάθμιση των ΗΠΑ σε «ΑΑΑ» με σταθερή προοπτική, αίροντας το καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης στο οποίο είχε θέσει τη χώρα ο Fitch τον Οκτώβριο του 2013.

Την Πέμπτη ο έτερος οίκος αξιολόγησης, η Standard & Poor’s, επίσης υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική της ρωσικής οικονομίας, λόγω των κινδύνων που έχουν σχέση με τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας μετά την ένταξη της Κριμαίας στη ρωσική επικράτεια.

Επίσης οι εταιρείες Visa Inc και MasterCard Inc διέκοψαν σήμερα απροειδοποίητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για συναλλαγές πελατών πολλών ρωσικών τραπεζών έπειτα από την ανακοίνωση της επιβολής των νέων αμερικανικών κυρώσεων.

Μπαράζ κυρώσεων και από την Ε.Ε.
Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε τα ονόματα 12 ρώσων και ουκρανών στη λίστα των προσώπων στους οποίους επιβάλει κυρώσεις- απαγόρευση έκδοσης βίζας και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων- εξ’ αιτίας των πρόσφατων εξελίξεων στην Κριμαία. «Οι κυρώσεις δεν είναι ένα ζήτημα αντιποίνων. Πρόκειται για ένα εργαλείο πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες. «Στόχος μας είναι να σταματήσουμε τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον την Ουκρανίας» είπε. Τα 12 νέα ονόματα, που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή, περιλαμβάνουν κάποιους «πραγματικά υψηλόβαθμους» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕ. Πλέον ο αριθμός των προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις ανήλθε σε 33 που μαζί με τα πρόσωπα στα οποία έχουν επιβάλει κυρώσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες επικαλύπτει τον αρχικό στόχο, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ακύρωσαν επίσης την προγραμματισμένη για τις 3 Ιουνίου σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία, αλλά δεν προχώρησαν στην επιβολή απ’ ευθείας οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Τα μέτρα αυτά θα έρθουν, εάν η Ρωσία κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στην Ουκρανία , προειδοποίησαν οι 28 ηγέτες της ΕΕ.

Standard & Poor’s: «Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας»

Επιφυλακτικότητα για τις κυρώσεις
Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού (ΕΕ και ΗΠΑ) υπάρχει πάντως επιφυλακτικότητα σχετικά με την εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Η Ρωσία και η ΕΕ βρίσκονται κοντά ως εμπορικοί εταίροι, και πολλά από τα μπλοκ των χωρών της ΕΕ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε την Πέμπτη ότι τα οικονομικά μέτρα «θα μπορούσαν να διαταράξουν την παγκόσμια οικονομία».

Νωρίτερα την Πέμπτη , ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε κυρώσεις σχετικά με βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, εάν η Μόσχα δεν αλλάξει πορεία στο ζήτημα της Ουκρανίας. «Δεν είναι το αποτέλεσμα που προτιμάμε» είπε ο Ομπάμα, προειδοποιώντας , ωστόσο, ότι η ανάπτυξη του ρωσικού στρατού «έγινε με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδρομές στη νότια και ανατολική Ουκρανία».  Η Ρωσία πάντως διαβεβαίωσε την Ουάσιγκτον ότι τα παραταγμένα στρατεύματά της δεν θα διασχίσουν τα σύνορα της Ουκρανίας . «Είναι εκεί για ασκήσεις» είπε ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου στον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέγκελ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο .

Η Ρωσία με τη σειρά της απάντησε με αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις κατά εννέα αξιωματούχων των ΗΠΑ μεταξύ των οποίων ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν και ο πρόεδρος της Βουλής επίσης ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ. «Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία Θα απαντήσουμε καταλλήλως σε κάθε εχθρική ενέργεια ανέφερε ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών, ωστόσο, ο Αλεξέι Μοίσεεφ δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει να υπάρξει μεγάλη επίπτωση από τις δυτικές κυρώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και υποστήριξε ότι δεν έχει επιδεινωθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «απολύτως παράνομες» τις κυρώσεις και είπε ότι αυτές θα υψώσουν τεχνητά φράγματα ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

Διαβάστε επίσης: Ανταλλαγή κυρώσεων μεταξύ Ρωσίας – ΗΠΑ με αφορμή την Κριμαία

Η Ουκρανία απειλεί και με « στρατιωτικές κυρώσεις»
Η Ουκρανία θα απαντήσει «στρατιωτικά» σε οποιαδήποτε ρωσική απόπειρα «να προσαρτηθούν» ρωσόφωνες επαρχίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ουκρανικής κυβέρνησης. «Θέλω να προειδοποιήσω επίσημα τη Ρωσία: θα απαντήσουμε σθεναρά, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών μέσων, σε οποιαδήποτε απόπειρα (της Ρωσίας) να κυριεύσει την Ουκρανία, να περάσουν τα ρωσικά στρατεύματα τα σύνορα ή να προσαρτηθούν ανατολικές ή άλλες επαρχίες», υπογράμμισε ο Γιατσενιούκ.

«Είναι καλύτερο να θυσιαστούν τα ευρώ και τα δολάρια παρά να θρηνήσουμε χιλιάδες νεκρούς σε έναν αιματηρό πόλεμο», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε: «Ελπίζω οι ευρωπαίοι εταίροι μας να το καταλάβουν. Μετά θα είναι πολύ αργά για να χρησιμοποιήσουν άλλου είδους κυρώσεις».