Σε «κρίσιμο σταυροδρόμι» η Tesla μετά την ανακοίνωση μαζικών απολύσεων

Σε «κρίσιμο σταυροδρόμι» η Tesla μετά την ανακοίνωση μαζικών απολύσεων

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας;

του Don Reisinger

Ο Έλον Μασκ δημοσιοποίησε ένα ενημερωτικό σημείωμα την Παρασκευή με το οποίο ανακοίνωσε το σχέδιό του για μείωση του εργατικού δυναμικού της Tesla κατά 7%. Και σύμφωνα με αναλυτή του κλάδου, αυτό δείχνει ότι η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής.

Σε σημείωμά του προς τους επενδυτές την Παρασκευή, ο αναλυτής της Wedbush, Ντάνιελ Ιβς, ανέφερε ότι η Tesla «εισέρχεται σε ένα σταυροδρόμι που εν τέλει θα καθορίσει το μέλλον της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια». Ξεκινώντας πρώτα με τα αρνητικά, ο Ιβς ανέφερε ότι η «πίεση» της ζήτησης για Tesla παραμένει και το 2019, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή του οικονομικότερου «Model 3».

Ο ίδιος πιστεύει, επίσης, ότι η Tesla θα πληγεί από τη σταδιακή κατάργηση της φοροαπαλλαγής ύψους 7.500 δολαρίων που δίδεται σε όσους αγόρασαν ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέσα στο 2018.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ιβς πιστεύει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν θετικά σημάδια για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Tesla. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη και την Ασία το 2019 θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την «αναμενόμενη σχετικά χαμηλή ζήτηση στις ΗΠΑ». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο Μασκ φαίνεται ότι προσπαθεί να κάνει την Tesla μια πιο διαφοροποιημένη εταιρεία, προσφέροντας περισσότερα σημεία τιμών και πουλώντας περισσότερα αυτοκίνητα διεθνώς.

Εκτός από την περικοπή του εργατικού δυναμικού της εταιρείας, ο Μασκ δήλωσε στο σημείωμά του την Παρασκευή ότι τα κέρδη της Tesla μειώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Ο Ιβς πιστεύει ότι οι επενδυτές θα επικεντρωθούν σε αυτή την είδηση περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και παραδέχθηκε ότι η αντίδραση της Γουόλ Στριτ στο σημείωμα του Μασκ θα είναι αρνητική.

Ωστόσο, παρά τα προβλήματα που σύμφωνα με τον Ιβς αντιμετωπίζει ο Tesla, ο ίδιος πιστεύει ότι η εταιρεία θα βγει από το «σταυροδρόμι» ως μια «ισχυρότερη, κερδοφόρα» εταιρεία.