Σε μετασοβιετικό ιστορικό υψηλό η ρωσική παραγωγή πετρελαίου

Σε μετασοβιετικό ιστορικό υψηλό η ρωσική παραγωγή πετρελαίου

Την παραγωγή τους αύξησαν μέσα στο 2013 όλες οι ρωσικές πετρελαϊκές με αποτέλεσμα να παράγουν 10,51 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Στα 10,51 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2013 κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου η Ρωσία μέσα στο 2013, φτάνοντας σε νέο μετασοβιετικό ιστορικό υψηλό. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις υψηλές τιμές του πετρελαίου διεθνώς, αλλά και τις εξαγωγές της προς την Κίνα.

Πρόκειται για μια αύξηση η οποία προσεγγίζει το 1,4% και η παραγωγή αυξήθηκε έτσι σε 523,276 εκατ. τόνους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Eνέργειας της Ρωσίας τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.

Η αύξηση αυτή σημειώθηκε παρά το ότι ορισμένες προβλέψεις έκαναν αντιθέτως λόγο περί πτώσης της παραγωγής, ειδικά από παλιά κοιτάσματα στη Δυτική Σιβηρία. Το πετρέλαιο, μαζί με το φυσικό αέριο, συνεισφέρουν σχεδόν τις μισές προσόδους του ρωσικού κρατικού προϋπολογισμού.

Η μηνιαία παραγωγή τον Δεκέμβριο ανήλθε κατά μέσον όρο στα 10,63 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ένα επίπεδο που επίσης αποτελεί μετασοβιετικό ιστορικό υψηλό.

Διαβάστε ακόμη: Μία «παγωμένη» ενεργειακή κούρσα

Η ρωσική πετρελαϊκή παραγωγή υπολογίζεται ότι παρέμεινε πάνω από εκείνη της Σαουδικής Αραβίας, η οποία διατήρησε τη δική της σταθερή, στα περίπου 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Τα δεδομένα της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας τον Δεκέμβριο δεν είχε ακόμη διαθέσιμα.

Η περυσινή παραγωγή αυξήθηκε από μέρους σχεδόν όλων των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών της Ρωσίας, οι οποίες τόνωσαν την παραγωγή τους, καθώς οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και αυξήθηκαν κατά σχεδόν 3 δολάρια το βαρέλι στη ρωσική αγορά, λόγω της αυξημένης ζήτησης για διυλισμένα προϊόντα.

Η Ρωσία αύξησε τις εξαγωγές της στην Κίνα διαμέσου του αγωγού Ανατολικής Σιβηρίας-Ειρηνικού Ωκεανού, στα 15,8 εκατ. τόνους, από 15,1 εκατ. το 2012. Ωστόσο οι συνολικές ρωσικές πετρελαϊκές εξαγωγές εκτός χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μειώθηκαν, στους 228,517 εκατ. τόνους, από 234,314 εκατ. το 2012.

Διαβάστε ακόμη: Οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο