Σε νέα 24ωρη εκεχειρία στη Γάζα συμφώνησε η Χαμάς

Σε νέα 24ωρη εκεχειρία στη Γάζα συμφώνησε η Χαμάς

Τι λέει το Ισραήλ, τη στιγμή που οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Οι ένοπλοι μαχητές της Χαμάς συμφώνησαν σε νέα 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στην επόμενη ώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

«Σε απάντηση στην παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του λαού μας και τη συγκυρία του Ιντ (σ.σ το Ιντ αλ Φιτρ σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού), συμφωνήθηκε μεταξύ των ομάδων αντίστασης να υιοθετηθεί μία 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, που θα ξεκινήσει σήμερα από τις 14:00 μμ», δήλωσε στο Reuters ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Ισραήλ, το οποίο νωρίτερα σήμερα έσπασε την 24ωρη εκεχειρία ύστερα από τη ρίψη ρουκετών από την Χαμάς στο νότιο και κεντρικό Ισραήλ.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι εξετάζεται η εκεχειρία, ωστόσο μετά τις 14:00 ακούστηκαν πυρά από βαρέα όπλα εντός της Γάζας και σειρήνες ήχησαν στις ισραηλινές κοινότητες κοντά στην περιοχή των συνόρων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η περιοχή δέχτηκε ρουκέτες από τους ένοπλους τη Χαμάς.

Περίπου 1.060 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι και πολλά παιδιά, έχουν σκοτωθεί κατά τις 20 ημέρες των συγκρούσεων. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι 43 στρατιώτες του και τρεις άμαχοι έχουν σκοτωθεί.

Χθες Σάββατο, το Ισραήλ και η Χαμάς που διοικεί τη Γάζα, συμφώνησαν σε εκεχειρία 12 ωρών για να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι να συγκεντρώσουν προμήθειες και να περισυλλέξουν τις σορούς των νεκρών τους από τα ερείπια.

Το Ισραήλ αποφάσισε να παρατείνει την εκεχειρία μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με την προϋπόθεση ότι οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να αναζητούν σήραγγες της Χαμάς που διασχίζουν τα σύνορα τις Γάζας για να τις καταστρέψουν.

Αφού αρχικά απέρριψε την πρόταση για παράταση της εκεχειρίας, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπού Ζούχρι αποδέχτηκε σήμερα το αίτημα για εκεχειρία του ΟΗΕ λόγω του εορτασμού του Ιντ αλ Φιτρ-που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού κι αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο μέρες.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου θα συγκαλέσει αργότερα σήμερα το υπουργικό του συμβούλιο για να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα και τουλάχιστον ένας υπουργός του είπε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις επιθέσεις του.
«Έπειτα από αυτό που είδαμε σήμερα το πρωί, είναι σαφές ότι πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι τις επιθέσεις με μεγαλύτερη ορμή», είπε ο υπουργός Επικοινωνιών Γκιλάντ Ερντάν.

«Η Χαμάς θα πρέπει να αποστερηθεί για πάντα τους πυραύλους και τις σήραγγές της με κάποιο είδος επιτήρησης. Σε αντάλλαγμα, θα συμφωνήσουμε σε οικονομικές ελαφρύνσεις», έγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ναφτάλι Μπένετ στη σελίδα του στο Facebook.

Σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρήκε μία σήραγγα, η οποία οδηγούσε κατευθείαν στην τραπεζαρία ενός ισραηλινού κιμπούτς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πριν λίγο ότι η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς παραβίασε την 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα που πρότεινε η ίδια.

Ερωτηθείς αν το Ισραήλ θα αποδεχτεί την πρόταση για νέα εκεχειρία, ο Νετανιάχου δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN: «Η Χαμάς ούτε καν τηρεί την εκεχειρία που προτείνει η ίδια. Εξακολουθεί να εξαπολύει εναντίον μας επιθέσεις αυτή τη στιγμή που μιλάμε», είπε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία του ισραηλινού λαού.

Σε άλλη του συνέντευξη στο Fox News Sunday, ο Νετανιάχου είπε ότι η Χαμάς έχει παραβιάσει πέντε εκεχειρίες τις οποίες είχε δεχτεί και εφαρμόσει το Ισραήλ.

«Τις απέρριψαν όλες, τις παραβίασαν όλες, περιλαμβανομένων δύο ανθρωπιστικών εκεχειριών το τελευταίο 24ωρο», είπε ο Νετανιάχου.

Ο ίδιος είπε μιλώντας στην εκπομπή Meet the Press του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC ότι η μοναδική επιλογή είναι η ειρηνευτική πρωτοβουλία με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και πρόσθεσε ότι στόχος του Ισραήλ είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου, ο Μαρκ Ρετζέβ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η πρόταση της Χαμάς για νέα 24ωρη εκεχειρία δεν είναι σοβαρή.
«Η Χαμάς πρότεινε μία εκεχειρία και στη συνέχεια παραβίασε την ίδια την εκεχειρία που είχε προτείνει. Στερείται σοβαρότητας (η πρόταση). Εκεχειρία σημαίνει εκεχειρία», είπε ο ίδιος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ανακοινώνοντας η ίδια ανθρωπιστική εκεχειρία έχοντας προηγουμένως απορρίψει την παράτασή της, η Χαμάς επιχειρεί τώρα να υπαγορεύσει τις εξελίξεις αντί να τις παρακολουθήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε ακόμα:

Έληξε η εκεχειρία στη Γάζα