Σε off-season διακοπές στρέφονται οι τουρίστες

Σε off-season διακοπές στρέφονται οι τουρίστες
A waiter walks by a pool in a hotel in Aghia Marina resort near the town of Chania, northwestern Crete island as the tourism season has started on the island on April 21, 2022. - In Crete, the season begins with a lack of seasonal workers, who have changed jobs or left abroad due to the two years of Covid-19 pandemic. (Photo by Louisa GOULIAMAKI / AFP) Photo: AFP
Οι ταξιδιώτες σκεπτόμενοι το χαμηλότερο κόστος, την καλύτερη εξυπηρέτηση και την  ευελιξία κινήσεων, κλείνουν διακοπές σε ανύποπτο χρόνο.

Η αυξημένη ζήτηση για ταξίδια σε διεθνές επίπεδο έχει οδηγήσει σε  κορεσμό αρκετών δημοφιλών ταξιδιωτικών προορισμών, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να παραπονιούνται για πολυκοσμία και κακό service, όταν η ηρεμία και η ξεκούραση είναι τελικά το ζητούμενο.

Μια τάση λοιπόν που φαίνεται να αναδύεται σταδιακά στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, είναι εκείνη της οργάνωσης ταξιδιών σε περιόδους που δεν είναι παραδοσιακά προτιμητέες. Οι ταξιδιώτες σκεπτόμενοι το χαμηλότερο κόστος, την καλύτερη εξυπηρέτηση και την  ευελιξία κινήσεων, κλείνουν διακοπές σε ανύποπτο χρόνο. Αυτό παράλληλα τους επιτρέπει να δουν καλύτερα τα αξιοθέατα μιας πόλης, να τραβήξουν φωτογραφίες και να γευτούν έντονες γαστρονομικές εμπειρίες, δίχως να περιμένουν για ώρα στην ουρά για ένα … τραπέζι σε ένα εστιατόριο.

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, καταλυτικό ρόλο παίζει η τηλεργασία, χάρη στην οποία κάποιος μπορεί να εργάζεται από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και ταυτόχρονα να απολαμβάνει την εμπειρία της εξερεύνησης ενός νέου προορισμού. Η αναζήτηση ημερομηνιών εκτός σεζόν είναι ένα trend, το οποίο, σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς, θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα.

Την εν λόγω άποψη επικυρώνει η Αντιπρόεδρος, Brand Management του Global Crowne Plaza Hotels & Resorts, Ginger Taggart, τονίζοντας πως το μέλλον των μικτών ταξιδιών διαγράφεται λαμπρό, κι αυτό σημαίνει ότι στον τουριστικό κλάδο, όλα πρόκειται να αλλάξουν. Εξηγεί πως ως μικτά ταξίδια νοούνται τα επαγγελματικά που αποτελούν ταυτόχρονα και ταξίδια αναψυχής και υπόκεινται στη λογική του bleisure.

Αντίστοιχα η Έκθεση Ταξιδιωτικών Τάσεων 2022 της Viator, αναφέρει ότι μετά την πανδημία, οι ταξιδιωτικές επιλογές των καταναλωτών έχουν μετατοπιστεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα, όπως είναι για παράδειγμα η έντονη στροφή προς την ύπαιθρο. Και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που σε πολλούς προορισμούς τείνουν να γίνουν δημοφιλή τα ταξίδια αμέσως πριν και αμέσως μετά την κυρίως σεζόν, όπου ο καιρός είναι καλός και οι τουρίστες μπορούν να βιώσουν απολαυστικές εμπειρίες σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες εμπειριών και οι 18 από τις 20 κορυφαίες, όλες αφορούσαν υπαίθριες δραστηριότητες, ενώ σχεδόν οι μισές (48%) από τις εμπειρίες για τις οποίες πραγματοποιήθηκαν κρατήσεις το 2022, μεταφέρθηκαν από εσωτερικούς, σε εξωτερικούς χώρους.

Βέβαια για να μπορέσει να λειτουργήσει επαρκώς το σύστημα και οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να παράσχουν τη μέγιστη δυνατή εμπειρία στους πελάτες τους, μιας και εκεί στηρίζονται όλες οι ενέργειες μάρκετινγκ και οι επικοινωνιακές δράσεις, θα πρέπει να εξυπηρετούν τα αιτήματα που λαμβάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Δεν είναι δε τυχαίο το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα ξενοδοχεία σε διάφορους προορισμούς ανακοίνωσαν ότι φέτος θα λειτουργήσουν και εκτός σεζόν, κάτι που δεν συνέβαινε άλλες χρονιές. Ιδωμένη η εν λόγω εξέλιξη και από μια διαφορετική οπτική γωνία, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξουν πρόσθετα οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες που θα υποδέχονται τουρίστες σε αριθμούς που να μπορούν να διαχειριστούν, ενώ θα προσληφθούν περισσότεροι εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση.