Σε ουσιώδη αδυναμία ο γίγαντας Credit Suisse, στη σκιά της σοβούσας τραπεζικής κρίσης…

Σε ουσιώδη αδυναμία ο γίγαντας Credit Suisse, στη σκιά της σοβούσας τραπεζικής κρίσης…
epa05226675 (FILE) A file photograph showing the logo at the entrance of the Swiss bank Credit Suisse in Zurich, Switzerland, 17 November 2011. Reports on 23 March 2016 state that Credit Suisse Group is stepping up cost cuts including eliminating 2,000 jobs at its Global Markets business to better weather challenging market conditions. EPA/STEFFEN SCHMIDT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Oυσιώδεις αδυναμίες» για την Credit Suisse εντόπισε η  PwC

«Oυσιώδεις αδυναμίες» εντόπισε στις  οικονομικές εκθέσεις της η Credit Suisse, μετά τον εσωτερικό έλεγχο τον οποίο διενήργησε… Όπως αναφέρεται, «η διοίκηση τα προηγούμενα χρόνια δεν σχεδίασε και δεν διατήρησε μια αποτελεσματική διαδικασία αξιολόγησης κινδύνου για τον εντοπισμό και την ανάλυση ουσιωδών ανακριβειών στις οικονομικές της καταστάσεις».

Ωστόσο, η τράπεζα δήλωσε ότι τα αποτελέσματά της για το έτος 2022 δεν επηρεάστηκαν. Υπενθυμίζεται πως το ελβετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα την περασμένη εβδομάδα ανέβαλε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, μετά από τηλεφώνημα της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, λόγω των καταστάσεων ταμειακών ροών τριών ετών, τις οποίες περιέγραψε ως «τεχνικές». 

«Η PwC, η ανεξάρτητη εταιρεία ορκωτών ελεγκτών λογιστών που πραγματοποίησε τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, οι οποίες περιλαμβάνονται στην παρούσα ετήσια έκθεση, έχει εκδώσει αρνητική γνώμη σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου του Ομίλου επί της χρηματοοικονομικής αναφοράς στις 31 Δεκεμβρίου 2022», ανέφερε η Credit Suisse.

Τα εν λόγω ευρήματα έρχονται σε μια δύσκολη συγκυρία για την τράπεζα που παραπαίει τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες. Η τιμή της μετοχής της υποχωρούσε 4% στις αρχές της διαπραγμάτευσης της Τρίτης, στα 2,166 SFr. Σημειώνεται πως τα τελευταία δύο χρόνια η κεφαλαιοποίηση της Credit Suisse έχει μειωθεί κατά 80%. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Credit Suisse είπε ότι η διοικητική της ομάδα αναπτύσσει ένα σχέδιο αποκατάστασης για την αντιμετώπιση των αδυναμιών που εντοπίστηκαν, και το οποίο περιελάμβανε «την ενίσχυση των πλαισίων κινδύνου και ελέγχου». «Επιπλέον, θα εφαρμόσουμε αυστηρούς ελέγχους για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα μη ταμειακά στοιχεία ταξινομούνται κατάλληλα στην ενοποιημένη κατάσταση ταμειακών ροών», πρόσθεσε.

Πέρυσι, η Credit Suisse αντικατέστησε τον επί σειρά ετών οικονομικό διευθυντή της, David Mathers, με τον πρώην CFO της Deutsche Bank Dixit Joshi. Όλα τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της τράπεζας, εκτός από ένα, έχουν αντικατασταθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Παράλληλα με την αποκάλυψη της αδυναμίας στους ελέγχους, η Credit Suisse είπε ότι ο πρόεδρος Axel Lehmann θα παραιτηθεί από την ετήσια αμοιβή του ύψους SFr1,5 εκατ. (1,6 εκατ. $) για το 2022 λόγω της κακής οικονομικής απόδοσης του ομίλου, αν και διατήρησε την αμοιβή του διοικητικού συμβουλίου (SFr3 εκατ). 

Την περασμένη εβδομάδα, η Finma, η ελβετική ρυθμιστική αρχή, έκλεισε την έρευνά της για σχόλια της Lehmann σχετικά με εκροές πελατών, λέγοντας ότι δεν συντρέχουν επαρκείς λόγοι για εποπτικές διαδικασίες.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10: