Σε ποια περίπτωση η Βρετανία θα χάσει τα δικαιώματα «διαβατηρίου»

Σε ποια περίπτωση η Βρετανία θα χάσει τα δικαιώματα «διαβατηρίου»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Bundesbank, το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει τα δικαιώματα 'διαβατηρίου' στην περίπτωση που δεν είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν στη Βρετανία θα χάσουν τα επονομαζόμενα δικαιώματα «διαβατηρίου» (passporting) που τους επιτρέπουν να δραστηριοποιούνται σε όλη την ΕΕ εκτός και αν η Βρετανία μετά το Brexit παραμείνει τουλάχιστον μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, δήλωσε ο Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Τα δικαιώματα ‘διαβατηρίου’ συνδέονται με την ενιαία αγορά και θα πάψουν αυτόματα να ισχύουν εάν η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι πλέον τουλάχιστον μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου», δήλωσε ο Βάιντμαν στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Ο Βάιντμαν είπε επίσης ότι αναμένει κάποιες επιχειρήσεις που εδρεύουν στο Λονδίνο να επανεξετάσουν την τοποθεσία των κεντρικών τους γραφείων μετά το Brexit, αλλά δεν αναμένει μια μαζική κίνηση. «Ως σημαντικό χρηματοπιστωτικό κέντρο και έδρα σημαντικών ρυθμιστικών και εποπτικών φορέων, η Φρανκφούρτη είναι ελκυστική και θα καλωσορίσει τους νεοεισερχόμενους. Αλλά δεν αναμένω μαζική έξοδο από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη», δήλωσε.

Ο Βάιντμαν μίλησε σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, ανάμεσά τους η Guardian και η γερμανική Sueddeutsche Zeitung. Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάσχει από μία σύγκρουση συμφερόντων εξαιτίας της διπλής ευθύνης που έχει επωμισθεί και ως διαμορφωτής της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη και ταυτόχρονα ως εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών.