Σε πλήρη εγρήγορση το Μέγαρο Μαξίμου για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Σε πλήρη εγρήγορση το Μέγαρο Μαξίμου για τις εξελίξεις στην Τουρκία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σειρά επαφών είχε από το βράδυ της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας. Αναμένεται επικοινωνία με τον Ερντογάν.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και ψυχραιμία. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα και την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται σε διαρκή ενημέρωση, προχωρώντας και σε όλες τις απαραίτητες επαφές.

«Από την πρώτη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί και τα επιτελεία βρίσκονται σε ετοιμότητα”, “οι επικοινωνίες είναι συνεχείς», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας τις πρώτες πρωινές ώρες στην έκτακτη εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει σήμερα με τον κ. Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σε επικοινωνία που είχαν αργά χτες το βράδυ διπλωματικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταφέρθηκε μήνυμα στήριξης της Δημοκρατίας στην Τουρκία και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό.

Στο ίδιο πνεύμα, σημείωνε χτες σε ανάρτησή του στο Twitter: «Η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία παραμένοντας σταθερά στο πλευρό της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας».

Σε όλο το διάστημα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος -ο οποίος αναμένεται να έχει το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα ότι στηρίζει τη συνταγματική και δημοκρατική νομιμότητα της Τουρκίας- είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό με βάση τον θεσμικό του ρόλο.

Χτες το βράδυ, ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί για τις εξελίξεις από τον διοικητή της ΕΥΠ και ακολούθως επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Επικοινωνία με Νίκο Αναστασιάδη

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε χτες και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, οι οποίοι αμφότεροι βρίσκονταν στο Ουλάν Μπατόρ, στη Μογγολία, για την 11η Συνάντηση Ασίας-Ευρώπης, από όπου ο κ. Κοτζιάς αποχώρησε προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Επικοινωνία με Κυριάκο Μητσοτάκη και Δημήτρη Κουτσούμπα

Λίγο μετά τις 2:00, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Νωρίτερα χτες βράδυ, είχε ζητήσει από τον διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις. Επίσης, ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Επαφές του Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του

«Η Ελλάδα καταδικάζει κάθε απόπειρα πραξικοπήματος και στηρίζει την πάλη του τουρκικού λαού για δημοκρατία και προάσπιση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε προ ολίγου μαζί του, η οποία διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε επίσης ο κ. Κοτζιάς και με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και με την Ύπατη Εκπροσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο κ.Κοτζιάς βρίσκεται καθ’οδόν προς την Αθήνα,- αναμένεται να βρίσκεται αργά το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών- μετά την εσπευσμένη αναχώρησή του από το Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας, όπου συμμετείχε στην Ευρωασιατική σύνοδο κορυφής, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Τουρκία.

Αναφορές από τον τουρκικό Τύπο για τη στάση της Ελλάδας

Σε κύριο άρθρο υπό τον τίτλο «ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τη δημοκρατία και τη συνταγματική τάξη στην Τουρκία» το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρεται στη στάση της Αθήνας αναφορικά με την απόπειρα πραξικοπήματος στη Γείτονα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έγραψε στο twitter ότι «η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία παραμένοντας σταθερά στο πλευρό της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας» σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το Anadolu στέκεται επίσης με έμφαση στις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη ότι «η ελληνική κυβέρνηση, σταθερά, στέλνει μήνυμα στήριξης της δημοκρατίας στην Τουρκία, της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και βεβαίως της συνταγματικής νομιμότητας».

Το τουρκικό πρακτορείο προσθέτει ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός επικοινωνεί και ενημερώνεται συνεχώς και έγινε επικοινωνία σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο κ.Τσίπρας αναμένεται να έχει στη διάρκεια της ημέρας επικοινωνία με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας».