Σε πλήρη εξέλιξη η τουρκική επίθεση στη ΒΑ Συρία – Τραμπ: «Η Τουρκία σχεδίαζε για πολύ καιρό να επιτεθεί στους Κούρδους»

Σε πλήρη εξέλιξη η τουρκική επίθεση στη ΒΑ Συρία – Τραμπ: «Η Τουρκία σχεδίαζε για πολύ καιρό να επιτεθεί στους Κούρδους»
epa07910520 A picture taken from Turkish territory shows smoke rising from targets inside Syria during bombardment by Turkish forces at Ras al-Ein town, as seen from Ceylanpinar, in Sanliurfa, Turkey, 10 October 2019. Turkey has launched an offensive targeting Kurdish forces in north-eastern Syria, days after the US withdrew troops from the area. EPA/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε φυγή έχουν τραπεί οικογένειες Κούρδων αμάχων - Για αντίποινα σε πιθανές οικονομικές κυρώσεις της Ουάσινγκτον προειδοποιεί η Άγκυρα.

«Η Τουρκία σχεδίαζε για πολύ καιρό να επιτεθεί στους Κούρδους. Αυτοί πολεμούν αιώνια», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επαναλαμβάνοντας την χθεσινή του προειδοποίηση να πλήξει οικονομικά την Τουρκία αν δεν τηρήσει τους κανόνες. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε την Κυριακή την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την βορειοανατολική Συρία, δίνοντας με αυτήν του την απόφαση το πράσινο φως στην Τουρκία να εισβάλει στη γειτονική της χώρα επιτιθέμενοι στους Κούρδους μαχητές.

Χθες, λίγες ώρες μετά την έναρξη της τουρκικής εισβολής στη Συρία, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος τόνισε πως η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας είναι «κακή ιδέα». Εξέφρασε την ευχή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενεργήσει με όσο πιο «λογικό» και «ανθρώπινο» τρόπο είναι δυνατό, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση, εάν υπερβεί τα εσκαμμένα, ότι θα «αφανίσει» την τουρκική οικονομία.

«Δεν έχουμε στρατιώτες, ούτε Στρατό οπουδήποτε κοντά στην περιοχή της στρατιωτικής επίθεσης. Προσπαθώ να τερματίσω τους ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ. Μιλώ και στις δύο πλευρές», είπε ο Τραμπ με tweet του. «Κάποιοι θέλουν από εμάς να στείλουμε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή και να ξεκινήσουμε από την αρχή έναν καινούργιο πόλεμο. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Άλλοι λένε να ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΑ, αφήστε τους Κούρδους να πολεμήσουν τις δικές τους μάχες (ακόμη και με την οικονομική μας βοήθεια). Εγώ λέω, να πληγεί η Τουρκία πολύ σκληρά οικονομικά και με κυρώσεις αν δεν τηρήσουν τους κανόνες! Παρακολουθώ προσεκτικά», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του θα ανταποδώσει, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις με αφορμή τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με συνέπειες αναφορικά με τη στρατιωτική επιχείρησή της εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων στη βορειοανατολική Συρία, εάν δεν προστατεύσει τους ευάλωτους πληθυσμούς και δεν περιορίσει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. «Η αποτυχία να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες, να προστατεύσει τους ευάλωτους πληθυσμούς, η αποτυχία να εγγυηθεί ότι το ISIS δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί αυτές τις ενέργειες για να ανασυνταχθεί, θα έχει συνέπειες» είπε σε δημοσιογράφους η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Κέλι Νάιτ Κραφτ μετά τη συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα της Συρίας.

Η Άγκυρα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις, βάσει των προτάσεων που κατέθεσαν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ και ένας Δημοκρατικός συνάδελφός του, οι οποίες κυρώσεις θα έπλητταν τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ότι θέλει να διαιρέσει τη Συρία, αφού το Παρίσι επέκρινε τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων μαχητών. Οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων των δυτικών συμμάχων της Άγκυρας, φοβούνται ότι η εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία ενέχει τον κίνδυνο οι κρατούμενοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να δραπετεύσουν από τα στρατόπεδα, εν μέσω του χάους που θα προκληθεί.

Σε πλήρη εξέλιξη η στρατιωτική επιχείρηση στη ΒΑ Συρία – Με ρουκέτες απαντούν οι Κούρδοι

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι «απελευθέρωσε» από «τρομοκράτες» επτά χωριά κοντά στις συνοριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν στην βορειοανατολική Συρία, στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» που εξαπέλυσε χθες η Άγκυρα, εισβάλλοντας στη Συρία, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και ένας εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων. Τα χωριά αλ Γιαμπισάχ και Τελ Φαντάρ ήταν τα πρώτα που «εκκαθαρίστηκαν από τρομοκράτες». Ακολούθησαν τα χωριά Μουσεϊρίφα, Νταμπάτ, Μπιρ Ασίφ και Χαμιντίγια στην Τελ Αμπιάντ και το χωριό Κίστο της Ρας αλ Αϊν, ανέφερε το Anadolu. Οι αντάρτες του αποκαλούμενου Συριακού Εθνικού Στρατού λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ασφαλείας στα χωριά που βρίσκονται δυτικά της Τελ Αμπιάντ.

Ο εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Στρατού Γιούσεφ Χαμούντ δήλωσε πως Τούρκοι στρατιώτες και Σύροι αντάρτες έχουν πλέον περικυκλώσει τις πόλεις Ρας αλ Αϊν και Τελ Αμπιάντ, έπειτα από χερσαία επίθεση που εξαπέλυσαν. Οι πόλεις αυτές ελέγχονται από τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Η εισβολή της Τουρκίας δεν θα επεκταθεί πέραν των 30 χλμ στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Τσαβούσογλου επισήμανε πως η απειλή ασφαλείας, την οποία η Τουρκία λέει ότι αντιμετωπίζει από την παρουσία των Κούρδων μαχητών στα σύνορά της, θα εξαλειφθεί, εάν η περιοχή εκκαθαριστεί από τους αντάρτες.

«Όταν φθάσουμε σε βάθος 30 χλμ στη ζώνη ασφαλείας, η τρομοκρατία θα έχει εξαλειφθεί» υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησής της. «Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τον εναέριο χώρο» επισήμανε. «Αυτός ο εναέριος χώρος δεν ανήκει στις ΗΠΑ. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ελέγχουν αυτόν τον εναέριο χώρο».

Τουλάχιστον 6 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα μωρό 9 μηνών κι ένα κοριτσάκι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τις ρίψεις ρουκετών και οβίδων από τη Συρία εναντίον τουρκικών παραμεθόριων πόλεων, έγινε γνωστό από τα γραφεία των κυβερνητών των πληγεισών επαρχιών στη νοτιοανατολική Τουρκία. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 45 τραυματίστηκαν στις επιθέσεις εναντίον των πόλεων Ακτσακαλέ και Τζεϊλανπινάρ, αναφέρει το γραφείο του κυβερνήτη της Σανλιούρφα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα κοριτσάκι 11 ετών σκοτώθηκε από τα πυρά την ώρα που έπαιζε.

Ο τουρκικός στρατός εντόπισε και εξουδετέρωσε τους μαχητές του PKK και του YPG που στοχεύουν Τούρκους πολίτες, σημείωσε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μετά τις επιθέσεις.

«Η τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD-YPG διέπραξε άλλον ένα ειδεχθές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας σήμερα. Σκότωσαν (τουλάχιστον) δύο αμάχους, μεταξύ αυτών ένα μωρό, σε μια επίθεση με οβίδες εναντίον της Ακτσακαλέ, μιας τουρκικής πόλης στα σύνορα με τη Συρία», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε μήνυμά του στο Twitter.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες των PKK/PYD-YPG, που σκότωσαν αθώους πολίτες σήμερα και κατέστρεψαν τις θέσεις τους», προσέθεσε το υπουργείο.

Την ίδια ώρα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν σε πλήγματα εναντίον της συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν, όπως γνωστοποίησε το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Μαρντίν.

Τσαβούσογλου: «Ευθύνη μόνο για τους τζιχαντιστές που θα βρίσκονται εντός της ζώνης ασφαλείας»

Η Τουρκία θα έχει ευθύνη μόνο για τους κρατούμενους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται εντός της “ζώνης ασφαλείας” που σκοπεύει να εγκαθιδρύσει η Άγκυρα στη Συρία, με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής της εισβολής, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι η Τουρκία θα ζητήσει από τις χώρες, από τις οποίες οι φυλακισμένοι τζιχαντιστές προέρχονται, να τους επαναπατρίσει. Αν όχι, η Άγκυρα θα είναι υπεύθυνη να τους κάνει να λογοδοτήσουν.