Σε συμβιβαστική λύση για το Ελληνικό κατέληξε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Σε συμβιβαστική λύση για το Ελληνικό κατέληξε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Μετά από συνεδρίαση εννέα ωρών αποφασίστηκε η κήρυξη 280 στρεμμάτων ως αρχαιολογικός χώρος.

Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατέληξε σε μια συμβιβαστική λύση που αναμένεται να ξεκλειδώσει την επένδυση στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βγαίνουν μετά τη συνεδρίαση που κράτησε περίπου 9 ώρες, αποφασίστηκε η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου μιας έκτασης 280 στρεμμάτων και ελήφθη με πλειοψηφία 15-1.

Η ψηφοφορία έγινε επί των δύο προτάσεων, καθώς η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης, απορρίφθηκε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει να κηρυχθεί ως αρχαιολογική ζώνη το 1/7 της έκτασης και χωρίς περιορισμούς δόμησης.

Οι συγκεκριμένοι χώροι αφορούν στις γραμμές του τραμ και στο αμαξοστάσιο, όπου θεωρεί ότι υφίσταται αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Στην υπόλοιπη περιοχή, σύμφωνα με την εισήγηση, θα εφαρμοστεί το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το υπουργείο Πολιτισμού με τους επενδυτές και την Ελληνικό Α.Ε., το οποίο και προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής, σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία.