Σε στενό κλοιό τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου

Σε στενό κλοιό τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου
Photo by Chris Liverani on Unsplash
Έντονες ρευστοποιήσεις στη δευτερογενή αγορά. Στο 1,27% το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου.

Yπό πίεση και σήμερα τόσο τα ελληνικά όσο τα υπόλοιπα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς εντείνεται η ανησυχία για το μέγεθος των απωλειών που θα υποστούν οι οικονομίες από την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Στην ελληνική αγορά παρατηρήθηκαν και σήμερα ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να διατηρηθεί στο 1,27%, ενώ η ανοδικά κινήθηκε η απόδοση του 5ετούς στο 0,55%, από 0,485% και του 15ετούς ομολόγου στο 1,70% από 1,65%.

Αντίθετα, σημαντική ενίσχυση καταγράφουν τα γερμανικά ομόλογα με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν στο κατώτατο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 58 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 54 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,21% από 1,15% έναντι -0,67% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,88% από 1,79%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται ελαφρώς το ευρώ, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1177 δολάρια.

Θετικά επηρέασαν το δολάριο τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τον τομέα υπηρεσιών και για την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν τη χθεσινή ημέρα στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το ευρωπαϊκό νόμισμα επωφελείται από τον περιορισμό του επιτοκιακού πλεονεκτήματος που είχε το δολάριο έναντι του ευρώ.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1187 δολάρια.

Photo by Chris Liverani on Unsplash